Warzywa z patelni przepis na kilka sposobów | Dorota Kamińska

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Prosty i szybki obiad czyli warzywa z patelni, które można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Wykorzystuję to, co akurat jest w sezonie oraz mam w lodówce. Szklę cebulę na patelni, czasem dodaję czosnek lub imbir. Dorzucam kawałki warzyw, zaczynając od tych najtwardszych. Bataty, ziemniaki – nie wolno jeść ich na surowo i długo się gotują. Ale pokrojone w niewielkie kawałki, duszą się w paręnaście minut. Potem dorzucam resztę, przykrywam. Na koniec podsmażam po odkryciu. Doprawiam korzennymi przyprawami lub ziołami. Czasem dodaję orzechy, słonecznik, sos sojowy. Jak mi w duszy zagra. Nawet pasta curry od czasu do czasu trafia do warzyw na patelnię. I mam pyszny obiad! Zobaczcie jak zrobić warzywa na patelnię krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Poniżej dzielę się z Wami pomysłami na 4 zestawy, z których można skomponować pyszne warzywa z patelni. Są kolorowe, pożywne i mają mało kalorii. Ich przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 20 minut. Proponuję zacząć od krojenia cebuli i czosnku, a kiedy już się szklą, kroić ziemniaki lub bataty. Gdy z kolei one znajdą się na patelni, macie kilkanaście minut na przygotowanie pozostałych warzyw. Polecam, to znacznie skraca czas przygotowań oraz ułatwia organizację miejsca na blacie kuchennym oraz desce do krojenia. Pamiętajcie, że warzywa smażone na patelni wymagają naczynia o sporym rozmiarze. Jeśli chcecie przygotować dużo więcej, po prostu wykorzystajcie dwie patelnie. Z pewnością wszystko będzie wtedy podduszone i podsmażone we właściwy sposób.

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Pomysł na warzywa z patelni na różne sposoby czyli zestawy, które można smażyć i przyprawy oraz zioła, które warto wykorzystać.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: warzwa z patelni
Liczba porcji: 4
Kalorie: 276kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zestaw 1. Bataty + szparagi + papryka + bakłażan

  • 500 g szparagów (oczyszczone, pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
  • 1 bakłażan (pokrojony w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 1 batat (obrany i pokrojony w kostkę lub krótkie frytki)
  • 1 czerwona papryka podłużna (pokrojona w grubą kostkę lub krótkie paski)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Zestaw 2. Ziemniaki + brokuł + marchewka + papryka

  • 500 g różyczek brokuła (w niewielkich kawałkach wielkości 1 kęsa)
  • 300 g ziemniaków (pokrojone w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki lub w słupki)
  • 1 czerwona papryka podłużna (pokrojona w grubą kostkę lub krótkie paski)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Zestaw 3. Ziemniaki + cukinia + marchewka + groszek

  • 500 g cukinii (pokrojona w grubą kostkę lub talarki/półksiężyce)
  • 300 g ziemniaków (pokrojone w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki lub w słupki)
  • 100 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Zestaw 4. Cukinia + papryka + bataty + kalafior

  • 500 g różyczek kalafiora (w niewielkich kawałkach wielkości 1 kęsa)
  • 300 g cukinii (pokrojona w grubą kostkę lub talarki/półksiężyce)
  • 300 g batatów (pokrojone w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryka podłużna (pokrojona w grubą kostkę lub krótkie paski)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Do smażenia

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (o niskiej kwasowości; można zastąpić olejem rzepakowym, arachidowym lub masłem klarowanym w wersji niewegańskiej)

Do przyprawienia

  • 4 łyżki mieszanki ziół prowansalskich (można zastąpić 2 łyżkami przypraw korzennych, np. tikka masala lub tandori masala czy garam masala)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Cebula + czosnek

  • Cebulę i czosnek szklę na patelni na niedużym ogniu.

Bataty lub ziemniaki

  • Dodaję bataty lub ziemniaki i duszę całość pod przykryciem przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję marchewkę, jeśli wchodzi w skład zestawu.

Pozostałe warzywa

  • Dodaję pozostałe warzywa i dosypuję przyprawy. Duszę przez 3 minuty pod przykryciem, następnie smażę bez przykrycia, na średnim ogniu przez 2 minuty. 
    Uwaga: szparagi można też wrzucić dopiero na te ostatnie 2 minuty smażenia - będą wtedy lekko „al dente”.
  • Przed podaniem skrapiam opcjonalnie sokiem z cytryny/limonki wymieszanym z miodem, dobrze rozprowadzając mieszankę po wszystkich warzywach.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (z zestawu nr 1) | Calories: 276kcal (14%) | Carbohydrates: 34g (11%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Sodium: 88mg (4%) | Potassium: 847mg (24%) | Fiber: 10g (42%) | Sugar: 11g (12%) | Vitamin A: 12470IU (249%) | Vitamin C: 47.3mg (57%) | Calcium: 155mg (16%) | Iron: 5.4mg (30%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Patelnia pełna pięknych, kolorowych i pysznych warzyw gotowa!

Warzywa z patelni - przepis
Warzywa z patelni – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, która warzywa smażone na patelni zagościły w Waszym menu. Bardzo jestem ciekawa, na jakie zestawy przypraw się zdecydowaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)