Warzywa z patelni przepis na kilka sposobów | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Prosty i szybki obiad czyli warzywa z patelni, które można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Wykorzystuję to, co akurat jest w sezonie oraz mam w lodówce. Szklę cebulę na patelni, czasem dodaję czosnek lub imbir. Dorzucam kawałki warzyw, zaczynając od tych najtwardszych. Bataty, ziemniaki – nie wolno jeść ich na surowo i długo się gotują. Ale pokrojone w niewielkie kawałki, duszą się w paręnaście minut. Potem dorzucam resztę, przykrywam. Na koniec podsmażam po odkryciu. Doprawiam korzennymi przyprawami lub ziołami. Czasem dodaję orzechy, słonecznik, sos sojowy. Jak mi w duszy zagra. Nawet pasta curry od czasu do czasu trafia do warzyw na patelnię. I mam pyszny obiad! Zobaczcie jak zrobić warzywa na patelnię krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Poniżej dzielę się z Wami pomysłami na 4 zestawy, z których można skomponować pyszne warzywa z patelni. Są kolorowe, pożywne i mają mało kalorii. Ich przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 20 minut. Proponuję zacząć od krojenia cebuli i czosnku, a kiedy już się szklą, kroić ziemniaki lub bataty. Gdy z kolei one znajdą się na patelni, macie kilkanaście minut na przygotowanie pozostałych warzyw. Polecam, to znacznie skraca czas przygotowań oraz ułatwia organizację miejsca na blacie kuchennym oraz desce do krojenia. Pamiętajcie, że warzywa smażone na patelni wymagają naczynia o sporym rozmiarze. Jeśli chcecie przygotować dużo więcej, po prostu wykorzystajcie dwie patelnie. Z pewnością wszystko będzie wtedy podduszone i podsmażone we właściwy sposób.

Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

Pomysł na warzywa z patelni na różne sposoby czyli zestawy, które można smażyć i przyprawy oraz zioła, które warto wykorzystać.
5 z 4 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: warzwa z patelni
Liczba porcji: 4
Kalorie: 276kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zestaw 1. Bataty + szparagi + papryka + bakłażan

  • 500 g szparagów (oczyszczone, pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
  • 1 bakłażan (pokrojony w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 1 batat (obrany i pokrojony w kostkę lub krótkie frytki)
  • 1 czerwona papryka podłużna (pokrojona w grubą kostkę lub krótkie paski)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Zestaw 2. Ziemniaki + brokuł + marchewka + papryka

  • 500 g różyczek brokuła (w niewielkich kawałkach wielkości 1 kęsa)
  • 300 g ziemniaków (pokrojone w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki lub w słupki)
  • 1 czerwona papryka podłużna (pokrojona w grubą kostkę lub krótkie paski)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Zestaw 3. Ziemniaki + cukinia + marchewka + groszek

  • 500 g cukinii (pokrojona w grubą kostkę lub talarki/półksiężyce)
  • 300 g ziemniaków (pokrojone w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki lub w słupki)
  • 100 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Zestaw 4. Cukinia + papryka + bataty + kalafior

  • 500 g różyczek kalafiora (w niewielkich kawałkach wielkości 1 kęsa)
  • 300 g cukinii (pokrojona w grubą kostkę lub talarki/półksiężyce)
  • 300 g batatów (pokrojone w grubą kostkę lub krótkie, podłużne kawałki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryka podłużna (pokrojona w grubą kostkę lub krótkie paski)
  • 2-3 ząbki czosnku (można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)

Do smażenia

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (o niskiej kwasowości; można zastąpić olejem rzepakowym, arachidowym lub masłem klarowanym w wersji niewegańskiej)

Do przyprawienia

  • 4 łyżki mieszanki ziół prowansalskich (można zastąpić 2 łyżkami przypraw korzennych, np. tikka masala lub tandori masala czy garam masala)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Cebula + czosnek

  • Cebulę i czosnek szklę na patelni na niedużym ogniu.

Bataty lub ziemniaki

  • Dodaję bataty lub ziemniaki i duszę całość pod przykryciem przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję marchewkę, jeśli wchodzi w skład zestawu.

Pozostałe warzywa

  • Dodaję pozostałe warzywa i dosypuję przyprawy. Duszę przez 3 minuty pod przykryciem, następnie smażę bez przykrycia, na średnim ogniu przez 2 minuty. 
    Uwaga: szparagi można też wrzucić dopiero na te ostatnie 2 minuty smażenia - będą wtedy lekko „al dente”.
  • Przed podaniem skrapiam opcjonalnie sokiem z cytryny/limonki wymieszanym z miodem, dobrze rozprowadzając mieszankę po wszystkich warzywach.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (z zestawu nr 1) | Kalorie: 276kcal (14%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 88mg (4%) | Potas: 847mg (24%) | Błonnik: 10g (42%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 12470IU (249%) | Witamina C: 47.3mg (57%) | Wapń: 155mg (16%) | Żelazo: 5.4mg (30%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Patelnia pełna pięknych, kolorowych i pysznych warzyw gotowa!

Zobacz też
Makaron ze szpinakiem

Warzywa z patelni - przepis
Warzywa z patelni – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, która warzywa smażone na patelni zagościły w Waszym menu. Bardzo jestem ciekawa, na jakie zestawy przypraw się zdecydowaliście :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom