fbpx
Czytasz właśnie
Warsztaty kulinarne Paclan w restauracji Marina

Warsztaty kulinarne Paclan w restauracji Marina

Warsztaty Paclan w restauracji Marina - ekipa w komplecie
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

W sobotę, 21 kwietnia, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Paclan wspólnie z restauracją Marina we Wrocławiu. Razem z tamtejszymi kucharzami naszym zadaniem było przygotowanie przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Pod czujnym okiem szefa kuchni, w wesołym gronie, przy dopisującej, słonecznej pogodzie, stworzyliśmy potrawy, jakie na co dzień można zjeść w Marinie.

Pozdrawiam stolik nr 1 przy oknie :). W filmowaniu pomagała mi Venila Kostis, a razem z nią dzielnie pozowały i użyczały swoich dłoni i prezentowały kulinarne umiejętności Kasia i Ewelina.

Venila i Ewelina
Venila i Ewelina

Przygotowaliśmy dwudaniowy obiad ze starterem i deserem. Pierwszą potrawą był tatar z łososia. Szef kuchni podpowiadał, że szalotka powinna być bardzo drobno pokrojona, a ryba nieco grubiej – zbyt rzadki tatar, rybna papka, nie smakuje zbyt dobrze, dlatego powinny być w nim wyczuwalne niewielkie kawałki rybiego mięsa. Tatara doprawia się do smaku solą i pieprzem, a sok z cytryny, który ścina białko i zmienia kolor łososia, dodajemy tuż przed samym podaniem, a jeszcze lepiej, kiedy każdy wyciśnie go na łososia samodzielnie.

Tatar z łososia
Tatar z łososia

Zupa cebulowa na białym winie przygotowana w bardzo prosty sposób – ugotowana na pokrojonej w piórka cebuli, wywarze drobiowym i białym winie, z dodatkiem pleśniowego sera, z grzanką przygotowaną z bagietki.

Florencka zupa cebulowa
Florencka zupa cebulowa

Kaczka, mięso, które w restauracjach piecze się w niskiej temperaturze, najlepiej w foliowym rękawie i rumieni skórkę, żeby była apetycznie brązowa i chrupiąca. Można upiec ją też bez skórki, a do pieczenia wykorzystać zarówno suszone jak i świeże zioła oraz przyprawy. W klasycznej wersji, po polsku, kaczkę przygotowuje się z jabłkami.

Zobacz też
Dipy

Kaczka z jabłkami i puree z selera
Kaczka z jabłkami i puree z selera

Gruszki w syropie przygotowuje się, gotując je z wodą z cukrem i octem, najlepiej balsamicznym lub białym, winnym, choć można też dodać zwykły ocet spirytusowy. Ugotowane, ale niezbyt mocno, żeby się nie rozpadły, udekorowaliśmy świeżymi truskawkami i musem czekoladowym z roztopionej, ostudzonej, gorzkiej czekolady wymieszanej z ubitą na sztywno kremówką.

Gruszka w syropie
Gruszka w syropie

To były bardzo sympatyczne warsztaty :). Dzięki za miłą zabawę i pozdrowienia dla całego stolika przy tarasie oraz dla Pawła, autora poniższej fotografii :).

fot. Paweł Bielecki
fot. Paweł Bielecki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

7 komentarzy
    • Seler gotował się przez ok. 15-20 minut w mleku wymieszanym ze śmietanką kremówką, doprawiony był, z tego co pamiętam, tylko solą, ale myślę, że spokojnie można też zetrzeć gałkę muszkatołową. Na koniec wszystko razem kucharz miksował blenderem ręcznym, regulując konsystencję mieszanką mleka i śmietanki, w której gotował się seler. W zasadzie nawet nie tyle regulując, co po prostu miksując wszystko od razu do uzyskania dość rzadkiej konsystencji – ale w warunkach domowych i przy pierwszym podejściu warto selera po ugotowaniu odcedzić i mleko ze śmietanką dodawać stopniowo w trakcie miksowania :).

      • hahaha a mowilam ze w tle bedzie slychac tylko szelest rekawow do pieczenia 😀

        A do puree dodawane bylo oprocz smietanki jeszcze maslo 😉

  • Pewnie wrażenia bezcenne 🙂 Fajnie się ogląda, tylko na początku słabo
    słychać lektorkę 😛 Jutro po wycieczce rowerowej muszę przyrządzić jakąś
    kolację randkową, a jeszcze nie wiem za bardzo co, ach ten stres 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom