fbpx
Czytasz właśnie
Wakacje w zdrowym rytmie – konkurs z marką Bosch

Wakacje w zdrowym rytmie – konkurs z marką Bosch

Wakacje w zdrowym rytmie - konkurs z marką Bosch
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Upalne lato, słońce i plaża czy chłodniejsza temperatura do wypraw w góry i łowienia ryb nad jeziorem? Ciekawa jestem, która opcja letniej pogody bardziej przypada Wam do gustu. Lato to nie tylko czas wypoczynku, który, zarówno w słoneczny jak i nieco pochmurny, a nawet deszczowy dzień można zorganizować sobie i najbliższym. To także czas pełni sezonu na świeże owoce i warzywa, kiedy na naszych stołach mogą zagościć domowe soki i kompoty, pyszne sałatki, dodatki warzywne do mięs i ryb czy wreszcie koktajle owocowe.

Latem więcej się ruszamy, a długie, słoneczne dni dodają nam energii. To idealny czas, żeby przyzwyczaić się do dbania o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, które potem, zimą, nadal będzie nam towarzyszyć, nawet podczas tęsknoty za ładną pogodą. Dziś wspólnie z marką Bosch zapraszamy Was dzisiaj do konkursu, w którym do wygrania mamy aż 6 produktów pomocnych w domowym, zdrowym gotowaniu, a w ciągu całego przyszłego tygodnia będziecie też mogli poczytać i pooglądać recenzję blendera i miksera, które są nagrodami w konkursie.

Zobacz też: Recenzja – blender ręczny Bosch ErgoMixx MSM67140

Recenzja – mikser Bosch ErgoMixx MFQ36440

Zadanie konkursowe

W komentarzach do tego wpisu można zgłaszać prace konkursowe czyli Wasze pomysły na zdrowe wakacje. To mogą być opisy i/lub zdjęcia z Waszych podróży, rymowane wierszyki, rysunki wykonane przez dzieci, własnoręcznie nagrane filmiki albo przepisy na zdrowe, letnie obiady, kolacje, napoje lub desery. Macie bardzo dużą dowolność, a ja dodam tylko, że będzie mi i sponsorowi bardzo miło, jeśli na zdjęciu znajdzie się karteczka z napisem „Bosch i PozytywnaKuchnia.pl”. Przypomnę jeszcze, dla zachowania porządku, że:

  1. Fotografie czy filmy oraz rysunki i formy pisemne (proza lub poezja) muszą być Waszego autorstwa (lub autorstwa osób, od których posiadacie pisemną zgodę lub nad którymi sprawujecie opiekę rodzicielską). Maksymalny rozmiar dodawanego zdjęcia to 500 kB, a nazwa pliku nie może zawierać spacji i polskich znaków). Przypominam o tym, bo zgłoszenia łamiące prawa autorskie będą usuwane, a uczestnik dostanie dożywotniego bana na udział w kolejnych konkursach – a po co to komu? ;).
  2. Jeśli zgłaszacie w konkursie przepis, możecie skorzystać z dostępnych w Internecie list składników, ale instrukcja wykonania MUSI być Waszego autorstwa. Nie przepisujemy od innych, nie kopiujemy, po prostu piszemy „od siebie”.

Czas trwania

Konkurs trwa od 12 do 21 lipca 2013 roku, do godz. 23.59.

Nagrody

Autorzy 5 najciekawszych propozycji otrzymają nagrody w postaci produktów marki Bosch.

Zobacz też
Tortelloni z sosem pieczarkowym

Miejsce 1, 2 i 3: Blender ręczny Bosch MSM67140

Regulamin konkursu:

  1. Konkurs trwa od 12 do 21 lipca 2013 roku, do godz. 23.59.
  2. W konkursie biorą udział zadania zamieszczone jako komentarz do niniejszego wpisu. Podczas zamieszczania komentarza należy podać prawdziwy adres e-mail.
  3. Korzystając z tego samego adresu e-mail, jedna osoba może zamieścić dowolną ilość komentarzy do niniejszego wpisu.
  4. W konkursie mogą wziąć udział prace, do których uczestnik posiada wszystkie prawa autorskie(własnoręcznie wykonane fotografie/filmy/rysunki i samodzielnie wymyślone odpowiedzi na pytanie konkursowe). W praktyce oznacza to, że będą usuwane zgłoszenia zawierające fotografie/filmy/grafiki/treści pobrane z internetu, zmodyfikowane, z usuniętymi znakami wodnymi czy podpisami, a przesyłający takie zgłoszenia uczestnicy otrzymają dożywotnią blokadę udziału w kolejnych konkursach.
  5. W konkursie mogą zostać nagrodzone osoby pełnoletnie. Osoby, które nie ukończyły 18. roku życia, w przypadku wygranej, muszą wskazać osobę pełnoletnią, która odbierze nagrodę w ich imieniu.
  6. Nagrody zostaną wysłane na adres na terenie Polski.
  7. Zwycięzcy zostaną powiadomieni o wygranej za pośrednictwem adresu e-mail podanego w komentarzu.
  8. Rozwiązanie konkursu zostanie opublikowane w poniedziałek, 29 lipca, o godzinie 21:30. Rozwiązanie konkursu pojawi się na stronie PozytywnaKuchnia.pl, w osobnym wpisie.
  9. Na dane adresowe do wysyłki pocztą czekam przez tydzień, to jest do 5 sierpnia 2013. Po przekazaniu danych, Sponsor ma 21 dni kalendarzowych na przesłanie nagród.
  10. Czas trwania konkursu, decyzją Organizatora i Sponsora, może zostać przedłużony.
  11. Za wysyłkę nagród będzie odpowiedzialne biuro prasowe Sponsora.
  12. Sponsorem konkursu jest firma BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o., właściciel marki Bosch.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

92 komentarze
  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/na_wsi.jpg[/img]

    Zdrowe wakacje to dla nas przede wszystkim korzystanie z dobra natury i wesołe podejście do zabawy.

  • Zdrowy rytm- to nie tylko fizyczność tzn. ćwiczenia, zdrowa dieta. Najważniejszym wyznacznikiem zdrowego rytmu jest to jak się czujemy w środku. Nasze nastawienie do świata wokół nas, nastawienie w stosunku do siebie- to ma wpływ na wszystkie dziedziny życia. Oczywiście zmiana sposobu odżywiania, ćwiczenia mogą sprawić, że poczujemy się choć trochę lepiej ale bez samoakceptacji, to utopijna wizja, dekorowanie domu potrzebującego gruntownego remontu. W wakacje najczęściej bierzemy dłuższe urlopy, więc może by warto „popracować” na szczęściem? Nasza psychika jest bardzo plastyczną materią, tylko wmówiliśmy sobie, że tylko jednostki potrafią z niej wyrzeźbić arcydzieła. Pozdrawiam 🙂

  • Wakacyjne naleśniki
    Gdy za oknem świeci słońce i myśli się o wszystkim tylko nie o gotowaniu z pomocą przychodzą naleśniki. Są wdzięczne za szybkość robienia oraz za smak z dzieciństwa. Przynoszą dużo frajdy przy smażeniu gdy uzyskanie okrągłego kształtu nie jest ważne. W czasie wakacji polecam nadziewać je na słodko wszelkimi owocami. Pozytywne przepisy wypełnienia naleśników znajdziecie na PozytywnaKuchnia.pl

    Składniki:
    szklanka mąki
    szklanka mleka
    jajko
    szczypta soli
    łyżka oleju

    Mąkę, mleko, jajko i sól wrzucamy do miski. Wszystko mieszamy na jednorodą masę. Najlepiej mieszać mikserem, na przykład firmy Bosch. Olej wlewamy na patelnię i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Po rozgrzaniu łączymy z masą i mieszamy. Ważne aby każdy maleśnik smażyć na bardzo rozgrzanej patelni. Masę naleśnikową nalewamy na patelnię chochelką.

    Technika
    Koło – Chochelka w jednej ręce, a rozgrzana patelnia w drugiej. Nalewamy masę z jednej strony i przekrecając patelnią przelewamy na drugą. Jeżeli za mało nabraliśmy masy to uzupełniamy z chochelki. Najlepiej od razu nałożyć tak aby nie brakło.
    Podrzucanie – Gdy przyszedł czas na smażenie naleśnika z drugiej strony podważamy kawałek w jednym miejscu. Naleśnik zacznie swobodnie przesuwać się po patelni. Zsuwamy go na krawędź patelni od siebie i nie puszczajac rączki, podrzucamy patelnie. Łapiemy naleśnik i smażymy z drugiej strony.

    Konsystencja masy naleśnikowej, wzory naleśnika i technika podrzucania przychodzi z czasem. Nie należy się przejmować że coś nie wychodzi. Ja na ten przykład moje początki kojarzę ze słabo rozgrzaną patelnią i każdy następny naleśnik smażyłem na kolejnej łyżce oleju żeby nie przywierał 😀

    Życzę Wam powodzenia i smacznego! 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/IMG_1279_r.jpg[/img]

  • Gdybym blender miała,
    koktajle bym pijała.
    Zamiast tego jaglanka
    wita mnie każdego ranka.
    Z mlekiem sojowym,
    wsadem owocowym
    i akcentem migdałowym.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/kaszajaglana.JPG[/img]

  • Witam,
    uwielbiam kolorową i urozmaiconą kuchnię. Musi być zawsze duuuużo warzyw, owoców. Teraz latem mam ogromny wybór owoców i to mnie niesamowicie cieszy, a tym bardziej iż mam swoje, bo rosną w moim malutkim ogródku. Moim ulubionym śniadaniem jest owsianka: smaczna, pożywna i zdrowa. Dlatego proponuję owsiankowe wariacje na „letnie” upały i dla pozytywnej energii:
    1. Owsianka z czereśniami, jogurtem i łuskanymi pestkami słonecznika,
    2. Owsianka z jogurtem, wiśniami, migdałami i kawałkami ciemnej czekolady,
    3. Owsianka i wiśnia to smakowite połączenie, do tego garść orzechów włoskich, serek naturalny i czekoladowy
    4. Owsianka z pomarańczą, jogurtem, orzechem włoskim i odrobiną cukru trzcinowego
    5. Owsianka owocowo-jogurtowa: porzeczka czarna, czerwona i biała, maliny, wiśnia i odrobina białej czekolady

  • MÓJ PRZEPIS NA WAKACJE W ZDROWYM RYTMIE

    1. Przed wakacjami domykam wszystkie sprawy. Wyjeżdżając chcę mieć wolny umysł od wszystkich zaległych spraw i obowiązków.
    2. Wyłączam komórkę. Ja osobiście mogę sobie pozwolić na taki luksus. Jeżeli ktoś nie ma takiej możliwości, ustala się godziny, w których będzie się pod telefonem.
    3. Zmieniam rytm dnia. Już nie muszę się zrywać wcześnie rano, a nawet jeżeli obudzę się szybciej, spokojnie jeszcze sobie leżę lub przeglądam czasopismo.
    4. Cieszę się chwilami, które przeżywam. Szczęścia doznają ci, którzy doceniają teraźniejszość, zamiast pogrążać się we wspomnianiach. Wakacje to spełnianie marzeń i odpoczynek od codzienności, który po prostu się mi należy.
    5. Jeżeli morze, to wielka korzyść dla zdrowia. Powietrze nad samym morzem jest wyjątkowe: przesycone areozolem morskim, który zawiera cenne dla zdrowia składniki. Spacer wybrzeżem to cudowna inhalacja, która oczyszcza drogi oddechowe i płuca, łagodzi stany zapalne. Kąpiel w morzu działa lepiej niż SPA. Fale masują ciało, co doskonale wpływa na skórę, układ krążenia i system nerwowy. Przypatrywanie się bezkresowi wody, falom rozbijającym się o brzeg uspokaja i odpręża.
    6. Las to także doskonałe miejsce na wypoczynek. Zwłaszcza iglasty, który dzięki olejkom eterycznym- leczy drogi oddechowe. Bardzo korzystnie na psychikę wpływa również pobyt nad jeziorami. Uspokaja i wycisza.
    7. Górski klimat pobudza i stymuluje organizm. Jeśli spędzasz lato w górach, na pewno wrócisz z nowymi pomysłami i planami. Krajobraz górski dodaje pewnoście siebie i pobudza do działania. Nigdzie indziej nie odczuje się tak mocno mocy przyrody.
    8. Bez słońca nie ma życia, a jego promienie mają na nas zbawienny wpływ. Dodaje energii, sprawia, że chce się żyć, działać, wstać rano itp. Chcesz się o tym przekonać? Wstań o świcie i idź zobaczyć wschód słońca. Widoku nie zapomnisz do końca życia, zwłaszcza, gdy wakacje spędzasz nad morzem lub w górach.
    9. Nie zmarnuj wakacji, wylegując się na plaży albo górskiej polanie. Spędź je aktywnie: pływaj, spaceruj, uprawiaj sporty wodne i chodź na górskie wyprawy. Wszystko to, korzystnie wpłynie na kondycję fizyczną, psychiczną i zdrowie.
    10. Latem można dietą wzmocnić swój organizm. Najlepiej jeść pięć posiłków dziennie, jak najbardziej urozmiaconych. Dużo warzyw, owoców, kasz, chude mięso, ryby, mleko, jogurty. Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na lody albo owocowe sorbety, ale o frytkach, hamburgerach, pizzach i innym „śmieciowym jedzeniu”, lepiej zapomnieć.

  • Ja być Kasia ja chcieć zrobić placek na wakacje w zdrowym rytmie ale chce opowiedzieć historia. Zaczynają robić pyszna rzecza włancza blendera a tu dyma iskra co nie miara woła mężą ten bum bum i oznajmia pacjenta nie przeżyć. Kasia płakać i byś smutna w ten pomyśleć i napisać do Pozytywna Kuchnia żeby ratować wekkendowa pieczenia i pokazać mężowi że na polowania do dużego sklepa nie trzeba isć żeba mieć blendera Bosha. Gdy Kasia wygra mąż być dumny i wtedy kupić Kasi ładna sukienka żeby z nowa blendera ładnie wyglądć.

  • Na dodatek aktywnego spędzania czasu wakacyjnego…

    Sałatka kanapkowa z makreli

    1 duża makrela wędzona
    1 jajko
    40 g pora z białej części
    10 g papryczki chili

    Wykonanie:
    Makrelę obrać z ości i rozdrobnić mięso na cząstki. Jajko ugotować na twardo i pokroić na kawałki. Pora pokroić w cienkie krążki. Papryczkę posiekać na drobno.
    Mięso z makreli, jajko, pora, papryczkę i wymieszać. Podawać z pieczywem.

    Uwagi:
    Sałatka jest bardzo sypka.
    Sałatkę można jeszcze urozmaicić i dodatkowo dodać (ilość wedle upodobań):
    – 2 łyżki kukurydzy
    – odrobina pokrojonego skośnie szczypiorku
    – kawałek (po około 25 g) czerwonej i zółtej papryki drobno pokrojonej

    Oświadczam, że jestem autorem przepisu.

  • W to niezwykłe popołudnie Lato powiewem wiatru delikatnie zajrzało przez kuchenne okno mając nadzieję zabrać na przejażdżkę rowerową lekką, zdrową, smaczną przekąskę. Lecz zdumiało się na widok tego co zobaczyło. Na stole warzywa i owoce urządziły istny jarmark.
    – Mam najwięcej potasu! – krzyczał pomidor.
    – Co tam potas, my przeciwdziałamy rakowi – irytowały się brokuły.
    – Ha, ale ile można jeść brokuły? – kpiąco pokiwała głową kalarepa – mnie już znali w starożytności. A przeciwutleniaczy też mam całe mnóstwo. I nie uczulam!
    – Warzywka, nędzne warzywka – strzelały pestkami czereśnie – latem rządzą owoce a my królujemy w lipcu. Nawet Bronka się nami zajadała, bo mamy mnóstwo jodu, wapnia i ujędrniamy doskonale skórę!
    – Królowe lipca myślałby kto – wzburzyły się truskawki – my rozpoczynamy lato i czarujemy swym smakiem i zapachem i tryskamy witaminą C.
    – O nie! witaminy C to my mamy moccccc – wrzeszczały cytryny.
    – Wy? Co wy wiecie o witaminie C? – wtórowały jagody goji.
    I tak z pewnością trwałyby te kłótnie i spory w nieskończoność, lecz Słońce swymi promieniami musnęło Bosch-a i rozbudziło go do działania. Poderwał się ochoczo i rozpoczął swój szalony taniec. Pomidory zmiksował na gęsty aromatyczny mus i zamknął w słoikach. Brokuły połączył ze świeżym jogurtem i powstała pożywna zupa krem, którą uwielbia cała rodzina. Wiśnie i czereśnie wrzucił do misy z ciastem a Ewa wstawiła do piekarnika. Potem aromatycznym ciastem częstowała gości. Truskawki zamienił na pyszny, orzeźwiający kompot na to upalne popołudnie.
    – Ale pyszności – piszczały radośnie dzieci – mamo to wszystko jest mniam!
    – Prawda! To zdrowy smak wakacji zamknięty w świeżych warzywach i owocach – uśmiechnęła się czule Matka Natura 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/P1220624-1.JPG[/img]

  • Wakacje aktywne, wakacje w stylu wellness – spokój, harmonia i oczywiście zdrowe odżywianie z Pozytywną Kuchnią 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/405176_451737548191380_1213766170_n.jpg[/img]

  • mikser Bosch Ergo Mix (motywacja +wiedza) x wysiłek +wytrwałość do kwadratu = SUKCES
    Wygrały marzenia…

  • Ta Dorotka ta malusia, ta malusia, tańcowała i nam pysznie gotowała, a to wszystko w pozytywnej kuchni przedstawiała, razem z Boschem konkursiki , organizowała, tra la la la 🙂

  • Jesień, zima, wiosna mija,
    A fałdka się brzucha trzyma.
    Boli noga, zła pogoda…
    Wybierz: zdrowie czy wygoda?

    Pierwszy lipca, koniec szkoły
    Czas spakować swe toboły!
    Wyjść i z ciepłej kamieniczki,
    Na uliczki, na chodniczki.
    Ruszyć nóżką- lewą, prawą
    I kalorie spalać żwawo!
    Minie kilka… godzin, fakt,
    Lecz odejmę sobie lat!

  • Jak dobrze że z ciekawości zajrzałem jeszcze raz do regulaminu, bo w poprzednim komentarzu do tytułu obrazka wkradła mi się spacja :O Niby drobnostka, ale nie daje mi to spokoju i „zapobiegawczo” dodaję ponownie 🙂 Pozdrawiam 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/salatkagrecka.jpg[/img]

  • Przepis na zdrowe wakacje ??
    Nad bałtykiem ruchowe wariacje !

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/image.jpg[/img]

  • Czy to deser, czy śniadanie,
    Ciągle słyszę to pytanie.
    Są owoce wraz z jogurtem
    posypane lekko cukrem.
    Teraz hop do piekarnika,
    Bladość z wierzchu zaraz znika.
    Danie do lodówki chowam,
    ale przepis wszystkim podam!

    Lekki deser a’la creme brulee

    2 duże twarde jabłka
    3 nektarynki
    1 szklanka czarnych porzeczek
    spory kawałek imbiru
    2 opakowania jogurtu greckiego
    3-4 łyżki cukru pudru
    * 4 łyżki likieru amaretto (wersja dla dorosłych)
    1/3 szklanki brązowego cukru

    1. Owoce pokrój w równe cząstki. Jabłka, nektarynki oraz drobno posiekany imbir zalej 2-3 łyżkami wody i podgrzej na patelni, aż lekko zmiękną, ale nie rozpadną się.
    2. Zawartość patelni przełóż do żaroodpornych naczynek. Posyp je porzeczkami.
    3. W misce wymieszaj jogurt, cukier puder i ameretto (opcjonalnie). Jogurt nałóż na wystudzone owoce tak, aby dokładnie je zakryły.
    4. Wierzch deseru posyp brązowym cukrem – utwórz cienką warstwę.
    5. Deser zapiekaj kilka minut pod grillem w maksymalnie nagrzanym piekarniku.
    6. Naczynka z deserem schłódź przez godzinę w lodówce i rozkoszuj się pysznym, lekkim deserem, który możesz jeść zarówno rano, jak i popołudniu.

    Smacznego!

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/DSCN7616.JPG[/img]

  • W zdrowym ciele zdrowy duch,
    więc swe ciało wprawiam w ruch.
    A że teraz mamy lato,
    to się ruszam na bogato!

    Skoki, salta oraz biegi-
    słońce lesze jest niż śniegi.
    W tę wakacyjną pogodę
    przeżywam sportową przygodę.

    Lecz przyjemności by nie było,
    gdyby ciało powietrzem żyło.
    Króluje więc kuchnia zdrowa-
    pełna słońca i kolorowa!

    Koktajle, chłodniki, sałatki-
    coś dla córki i dla matki.
    Zero monotonii oraz nudy,
    a to nie są żadne trudy.

    Dopieszczam tak ducha i ciało,
    bo jedno to byłoby zbyt mało.
    Żyją tak w idealnej symbiozie
    jak na jakimś kolonijnym obozie. 😉

  • Jeziora toń błękitnego,
    Miasteczka urok mazurskiego;
    Tak mi mijały każde poranki;
    Łódka i plaża , wieczorem z winem szklanki;
    Słońce co lekko tak prażyło,
    W oddali rybkę na grillu smażyło;
    Moc zabytków pozwiedzanych,
    Lasów, ścieżek zapomnianych;
    na rowerze pośród drzew,
    słychać było ptaków śpiew;
    na piaskowej pełnej słońca,
    plaży co ciągła się bez końca;
    podziwiałam wody blask,
    kiedy wschodził słońca wrzask;
    zawsze zdrowo,
    kolorowo;
    i aktywnie,
    pozytywnie;
    tak te chwile mi minęły,
    gdzieś w pamięci utonęły.

  • Są wakacje, jest przygoda,
    pyszne ciasto zdrowia doda.
    Aby było coś letniego,
    trzy cukinie dam do niego.
    Znajdę miejsce żurawinie,
    Co ze smaku swego słynie.
    Wrzucę mąkę, jajka z cukrem
    I wymieszam szybkim ruchem.
    Teraz hop do piekarnika,
    Zapach kuchnię mą przenika.
    Już nie czekam chwili dłużej.
    Mym przepisem wszystkim służę.

    Ciasto cukiniowe z orzechami i żurawiną

    Składniki:
    4 żółtka,
    2 szklanki cukru brązowego,
    1 szklanka oleju rzepakowego,
    2-3 łyżeczki cynamonu;
    szczypta imbiru;
    1 łyżeczka soli,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia;
    3 szklanki mąki,
    ½ szklanki suszonej żurawiny;
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich;
    3 szklanki startej cukinii ze skórką (bez pestek);
    4 białka;

    1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.
    2. Dodaj cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, zamieszaj.
    3. Dodaj żurawinę, orzechy włoskie, zamieszaj.
    4. Dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj.
    5. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
    6. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Ciasto cukiniowe piecz w 180 stopniach (termoobieg) około 60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.

    Smacznego!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/CiastoCukiniowe.JPG[/img]

  • Mój wakacyjny miks to krem brokułowo kalafiorowy, zdrowy deser sojowo porzeczkowy bez cukrowy, koktajl porzeczkowo koksowy, oraz kostki sojowe lodowe bez cukru. Jestem na diecie i moja letnie menu jest bez cukru i do tego zdrowe.

    Porzeczkowe tęczowe galaretki sojowe

    1 i ½ szklanki mleka sojowego
    ½ szklanki porzeczki czarnej
    15 dkg porzeczek czarnych na mus
    ½ szklanki porzeczki czerwonej
    3 łyżeczki żelatyny
    3 maliny
    Listki mięty

    ½ szklankę mleka podgrzewam i rozpuszczam w nim ½ łyżeczki żelatyny. Na dno foremek wkładam po 6 kulek porzeczek. Zalewam je mlekiem wstawim do lodówki. Czarne porzeczki miksuję blenderem, przecieram przez sito, i podgrzewam w celu rozpuszczenia ½ łyżeczki żelatyny. Zalewam warstwę mleka w foremkach. ½ szklanki mleka podgrzewam, rozpuszczam żelatynę i zalewam tężejącą warstwę z czarnej porzeczki. Czerwone porzeczki miksuję blenderem, przecieram przez sito, podgrzewam i rozpuszczam żelatynę. Zalewam kolejną warstwę. Ostatnia warstwa jest z mleka sojowego. Galaretki są bez cukru z racji mojej diety, oczywiście polecam dodanie cukru w zalezności jak kto lubi. Galaretki dekoruję malinami. 15 dkg porzeczek czarnych miksuję blenderem, przecieram przez sito, i wylewam na talerz

    Krem brokulowo kalafiorowy od serca

    ½ kalafiora dużego
    ½ brokuła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    750 ml bulionu warzywnego
    1 marchewka
    Bazylia świeża
    Sól
    Pieprz
    Olej rzepakowy
    Kalafior, brokuł i marchewkę gotuje aldente. Warzywa mają być na wpół miękko. Cebulkę obieram, czosnek też, kroję i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję bulion warzywny. Brokuł ugotowany wkładam do jednego garnka, zalewam połową bulionu i miksuje blenderem na gładką masę. To samo robię z kalafiorem. Doprawiam solą, pieprzem dwa kremy. Na talerz wylewam krem brokułowy, na środek wylewam krem z kalafiora, posłużyłam się do zrobienia serca, foremką do ciastek. Serca marchewkowe wycięłam specjalnym nożykiem. Zupę krem dekoruję bazylią świeża.

    Porzeczkowo kokosowy koktajl

    30 dkg czarnej porzeczki
    20 dkg truskawek
    1 szklanka mleczka kokosowego
    Mięta świeża
    Porzeczki myje, obieram, i miksuje blenderem. Połowę mast przecieram przez sito. Powstanie fajny sosik porzeczkowy. Truskawki myję, obieram, i miksuję też blenderem. Masę porzeckzową i truskawkową, łaczę razem z mleczkiem kokosowym i mieszma. Koktajl wlewma do pucharków, poilewam sosem porzeczkowym, dekruje truskawką i miętą.Podaje schłodzony.

    Porzeczkowo sojowy deser bezcukrowy

    ½ szklanki mleka sojowego Alpro
    20 dkg porzeczek czarnych
    15 dkg truskawek
    2 maliny
    Mięta świeża
    Deser który mogą jeść osoby które muszą unikać cukru. Na bazie mleka sojowego. Bardzo zdrowy, polecam lodowe kostki porzeczkowe z musem z truskawek, i musem z porzeczek.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/page.jpg[/img]

  • Szczypta słońca i pogody,
    koktajl będzie dla ochłody.
    Jedno mango, dwa banany
    Do miksera Bosch wrzucamy,
    Jogurt, mleka ile chcemy,
    Wszystko razem miksujemy.
    Jeszcze miodu albo cukru,
    ot przepis na zdrowie i bez lukru 🙂
    Trochę rymy częstochowskie,
    w końcu wakacje są beztroskie!

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/DSC_0368.jpg[/img]

  • M asz zamiar spędzić te wakacje zdrowo?
    I dź za moją radą – dam Ci ją darmowo!
    K ażdego ranka, by dzień był kolorowy,
    S erwuj sobie koktajl, najlepiej owocowy!
    E stetycznie podany, na zimno koniecznie,
    R adością jest dla oczu i smakuje bajecznie!

    B y inne poznać pomysły i oszczędzić mamonę,
    O dwiedź pozytywnakuchnia.pl – polecam tę stronę!
    S port dodatkiem dla smacznych posiłków niech będzie,
    C iągle ćwicz i biegaj, a brzuszka Ci ubędzie!
    H antli też nie odkładaj, i latem się przydają,
    A niech się Tobie wszyscy z zachwytem przyglądają!

  • Wakacje w zdrowym rytmie:)))

    Jest nas czworo:)! My – dwoje młodzi i pozytywnie zakręceni na punkcie tradycji rodzinnych oraz pysznego, zdrowego jedzenia rodzice i one dwie – małe szalone dziewczynki pełne radości i niespożytej energii. Całe lato przygotowujemy z warzyw i owoców z naszego ogrodu soki, musy i dżemy. Smażymy całą rodziną śliwkowe powidła (wiek uczestników od 8 miesięcy do 80 lat:). Zaprawiamy buraczki i fasolkę, kisimy ogórki itp. itd. Zamykamy w słoje cudnie zdrowe smaki i zapachy lata po to, by się nimi rozkoszować podczas deszczowych jesiennych wieczorów i mroźnych zimowych dni. Podczas wakacji dbamy o nasze ciało: jeździmy na rowerach, pływamy a nawet niektórzy z nas próbują swych sił w jeździe konnej:))) Spacerom i wypadom nad jezioro nie ma końca. Dbamy również o odpoczynek ducha i mózgu:)))) W końcu trzeba się odpowiednio „zresetować”, by nabrać sił na kolejny pełen wrażeń i emocji rok pracy i nauki:) Bawimy się na całego przygotowując np. dzień indiański:))) Czytamy nasze ulubione książki. Organizujemy wycieczki, by poznawać nie tylko najbliższe okolice, ale również nasze morze. Kiedyś, jak córki podrosną, będziemy chodzić po górach – taki jest plan:))) Niech żyją wakacje i słońce:)))

    Pozdrawiamy:)))
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/IMG_2799.JPG[/img]

  • Sernik bez sera /śmietanowe szaleństwo/
    Składniki:

    Ciasto:

    3 szkl. mąki pszennej
    250 g zimnego masła lub margaryny
    5 żółtek
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1,2 litra gęstej śmietany 18%
    200 g wiórków kokosowych
    5 białek
    szczypta soli
    1 i 1/3 szkl. cukru
    1 łyż. cukru waniliowego
    1 opak. dużego budyniu śmietankowego lub waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam i dzielę na 2 równe części. Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 1 godzinę (lub całą noc), a drugą część wałkuję i wykładam nią spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję równomiernie dżemem morelowym
    Masa serowa: Białka ubijam mikserem na sztywno ze szczyptą soli i cukrem . Do miski przekładam śmietanę, wiórki kokosowe, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Całość delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
    Masę serową wykładam na ciasto posmarowane dżemem, wyrównuję łyżką. Na wierzch ścieram drugą część zamrożonego ciasta na tarce na dużych oczkach.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez 1 godzinę.

  • Zdrowe wakacje? Choć słodkie tu i tam atrakcje..
    A jak lody owocowe – to konieczne te domowe!
    Najprostsze – zmiksowane z musu owocowego, świeżego i mocno witaminowego.

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/smakwakacji.jpg[/img]

  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/BoschIPozytywnaKuchnia.JPG[/img]

    W mojej sesji zdjęciowej promującej zdrowy tryb życia udział wzięły światowej sławy Gwiazdy Kuchni, wypromowane przez największych Mistrzów kulinarnych: Pani Marchewka, Pan Pomidor oraz Pan Ogórek.

  • P-lan wakacyjnego wypoczywania od dawna przygotowywany.
    O-czywiście pamiętałam o tym, by kazdy z rodziny był usatysfakcjonowany
    Z- młodszą częscią rodziny to sprawa łatwiejsza, bo młodziez od zawsze jest energiczniejsza
    szYbka poranna toaleta, zdrowiuśka owsianka z owocami i już można iść wiejskimi drogami
    T-owarzyszenie im to miłe doświadczenie, ich smiech i radośc- ziemskie spełnienie
    gdY minie czas na zdrowym wędrowaniu, pora na powrót do domu i obiadu szykowanie
    W-rzawa nie chce czekać, chętnie mamie pomaga
    N-a obiad szykujemy, co dyktuje nam rozwaga
    A- w menu wakacyjnym królują warzywa, dzięki nim energii i witamin zawsze nam przybywa

    K-ompocik z owoców i mięso grillowane- tu tez preferencje tatusia smakosza są uwzględniane
    U-zupełnieniem potrawy obiadowej są desery z owoców przygotowane
    C-ukru nie lubimy i nie uzywamy, rzadko po odrobinkę brązowej słodyczy sięgamy
    H-op hip i po wspólnym posiłku u czasie miło sopędzonym
    N-aszego tatusia angazujemy w nasze plany, by nie był znudzony
    I-teraz czas na wspólne spacerowanie, słuchanie śpierwu ptaków, jeziora podziwianie
    A-gdy wieczór się zbliża, siadamy w ogrodzie i aromatem maciejki się delektujemy
    P-otem w zadumie po przezytym dniu, wspólnie kolację szykujemy
    L-ubimy wieczorem przekąsić coś lekkiego, jest to coś z nabiału lub ze świata rybnego

    I- przy otwartym oknie lub na tarasie wspólnie jemy kolację

    B-ywaja dni, że milczymy w zadumie, a czasem planujemy kolejne wakacyjne wariacje
    O-nowe pomysły troszczy się syn Konrad, który kocha nasze okolice i atrakcje, których nie zlicze
    S-ą bowiem w naszym miasteczku i place zabaw, i jezioro z piekną promenadą,
    H-arce na łące i w lesie są już wakacyjną zasadą.

    I mimo że rzadko wyjeżdżamy, na nude nigdy nie narzekamy. Mamy bowiem głowę pełną pomysłów i moc energii, która pomaga je realizować…Ale najważniejsze, by ten czas wolny od szkoły i pracy należycie, w towarzystwie zdrowej diety i rychu, spozytkować!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/wakacje w zdrowym rytmie.jpg[/img]

  • Dopóki Boscha nie wypróbuję, letnie surówki smakuję! 😉
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/surowka.JPG[/img]

  • Lekko i zdrowo

    – naturalny jogurt
    – kiwi
    – płatki lub musli
    – kilka malin z ogródka babci
    – 2 łyżeczki syropu z pędów sosny lub miodu z pasieki dziadka

    Do miseczki lub szerokiej szklanki wlewamy ok. 3/4 małego jogurtu. Dodajemy 2 łyżeczki syropu sosnowego i pokrojone na małe cząstki obrane kiwi. Posypujemy musli lub płatkami pszennymi wymieszanymi z kandyzowanymi owocami. Dodajemy trochę malin i zalewamy resztką jogurtu. Dekorujemy pozostałymi owocami.
    Idealny deser lub drugie śniadanie na upalne dni. Smacznego!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/IMG_5922.JPG[/img]

  • Najlepiej zdrowiu służą spacery i świeże powietrze
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/HPIM6729.JPG[/img]

  • Dziś jedziemy do rodzinki mają swoje urodzinki
    Trzeba zrobić coś słodkiego każdy zrobi coś dobrego
    Mama mówi twe zadanie to ubijesz z białek pianę
    a ty mężu mój kochany żółtka utrzesz do tej piany
    Trochę cukru mikser włączysz do tej pracy się dołączysz
    Ja rozpuszczę żelatynę soku dodam odrobinę
    Wszystko razem połączymy dobry kremik tu stworzymy
    Każdy będzie dziś w zachwycie bo zrobiony wyśmienicie.
    Kiedy każdy trud swój włoży coś dobrego zawsze stworzy.

  • Zupa jarzynowa w wersji moej córki Michaliny to bardzo dobry pomysł na zdrowe wakacje:)
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/HPIM6810.JPG[/img]

  • Z racji, że pełno opowieści i anegdot to ja sypnę jeszcze banalnym przepisem 🙂

    malinLOVE-truskawkLOVE ♥

    Razu pewnego gdy wszyscy już spali,
    dorwałam się zwinnie do kosza malin.
    Skrzętnie wyjęłam garść jedną czy dwie
    z lodówki przydały truskawki też się.
    Gdzieś kilka składników chwyciłam w mig
    i tak powstał koktajlowy mój szyk!
    A więc po kolei i od początku…
    wzięłam smakołyki w odpowiednim porządku:
    – garść malin
    – garść truskawek
    – czekolada biała
    – śmietany trochę by ubita stała
    – szampana kapkę
    – lodu garść pełną
    i połączyłam wszystko w smakowitą jedność.
    Najpierw maliny wymieszałam z szampanem,
    dodałam lodu i zblenderowałam z rozmachem.
    Potem czekoladę stopiłam na parze,
    dodałam do śmietany w uniesienia czarze.
    Masa powstała iśćie wyjątkowa,
    słodka przeraźliwie, że aż boli głowa.
    Ale gdy truskawki z lodem połączyłam
    i dodałam szampana jak w poprzednich czynach,
    potem warstwy zrobiłam: malina, masa, truskawki
    to nie było mowy o przesycie słodkiej mojej dawki.
    Smak wyważony, konsystencja idealna,
    a na letnie wieczory przekąska na nie banalna.
    Zdrowy koktajl pozytywnie nastraja
    z kuchnią Doroty w jedność się spaja.
    Na podniebieniu alkohol miesza się z słodkością
    dodaje procentów wszystkim naszym gościom.

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/269002_229561510504281_819789767_n.jpg[/img]

  • ROLADA ORZECHOWA
    ———————————

    Ciasto zrobimy z herbatników,
    30 dkg Petit Beurre`ów,
    trzeba je zmielić w maszynce do mięsa
    i zagnieść jak kruche, w tym celu:

    dodamy ciepłą masę do ciastek,
    w 1/2 szklanki wody gotując
    1/2 szklanki cukru, 2 łyżki masła,
    3 łyżki kakao, pilnując!

    Rozwałkowane w prostokąt ciasto
    na śniadaniowym papierze,
    posmarujemy masą orzechową,
    którą tak zrobić należy:

    z 10 dkg zmielonych orzechów,
    z 12 dkg Kasi
    i z cukru pudru 10 dkg,
    ZMIKSOWAĆ jak tylko da się.

    Zwinąć roladę z pomocą papieru
    i do lodówki schować.
    Niechaj poleży i trochę stwardnieje.
    Potem już tylko smakować!

  • MURZYNEK szybki (i tani) dla gości niespodziewanych
    ————————————————————————–

    3 całe jajka utrzyj z cukrem,
    którego weź 1 1/2 szklanki,
    dodając mąkę 50 „deka”
    na zmianę z 200 ml mleka.

    Teraz weź cukier waniliowy
    oraz 2 duże łyżki kakao,
    proszku do pieczenia 3 łyżeczki,
    to wszystko wsyp do miseczki.

    I wreszcie moment finałowy:
    masło, wystarczy 200 gramów,
    trzeba roztopić je, to fraszka,
    wszystko ZMIKSOWAĆ i gotowa blaszka.

    Murzynka piecz pół godziny,
    w temp. 200 stopni,
    oblej polewą na zakończenie
    i raduj gości podniebienie 🙂

    POLEWA:

    Trzeba wziąć 5 dkg masła,
    4 łyżki cukru zmierz,
    1 pełną łyżkę wody
    i kakao łyżkę też.

    Wszystko do rondelka włóż,
    roztop, zmieszaj, no i już!

  • KARPATKA nawet dla dziadka i WERSJA KRUCHA dla łakomczucha
    ———————————————————————————–

    Gdy 1/2 kostki masła masz
    i 6 jajek całych dasz,
    1 szklankę mąki tortowej,
    1 szklankę wody kranowej,

    wtedy:

    wodę z masłem zagotujesz,
    szczyptę soli sypiąc małą
    i do wrzątku szklankę mąki
    dosypując śmiało.

    Teraz mikser idzie w ruch,
    miesza ciasto do gładkości,
    które łyka po kolei
    całe jajka – tak najprościej.

    W natłuszczonej, dużej blaszce
    trzeba upiec (akt to ważny)
    2 placuszki w 200 stopniach,
    pół godziny każdy.

    Kiedy ciasto w piecu rośnie,
    czas na masę, proszę Dziadka,
    trzeba utrzeć ją starannie,
    aby była bardzo gładka:

    2 czubate łyżki mąki,
    2 czubate ziemniaczanej,
    cukier waniliowy duży,
    1 szklanka cukru, dalej:

    mleko – szklanka i 3/4,
    1 masło, cała kostka,
    2 żółteczka, sok z cytryny.
    Wykonanie to drobnostka.

    W szklance mleka gotuj cukier,
    cukier waniliowy dając,
    resztę z rozkłóconą z mąką
    do słodkiego wlej mieszając.

    Masę gotuj, a nie przypal,
    dodaj żółtka, plus cytryna,
    zdejmij z ognia, chwilę mieszaj,
    niech wystygnie. Teraz finał.

    Utrzyj Boschem kostkę masła,
    razem z wystudzoną masą,
    przełóż kremem oba placki
    i już masz KARPATKĘ z klasą.

    Sypiąc górki cukrem pudrem
    zapinasz ostatni guzik:
    ciasto pokrój w kwadraciki,
    można mlaskać – niebo w buzi!

    PS Dorotka 🙂

    Masa jest uniwersalna
    jeśli lubisz ciastka z kremem,
    włóż ją między kruche placki,
    drugą warstwę smaruj dżemem.

  • Taki piknik:)
    Do koszyka od święcenia wiktuały wkładam
    kierunek piknik rodzinko z werwą zapowiadam:)
    Mój pan nagle na mnie oczy wyłupiaste zrobił,
    z tym koszykiem? – nie, nie pójdę, zły wyjść się sposobił.
    Zatem raz dwa cały prowiant przekładam do siatki
    i figlarnie zerkam w pana niechże zbiera dziatki.
    Podziałało figlowanie i już wychodzimy
    lecz kiedy zobaczył siatkę, rzekł -to jakieś kpiny?
    Chciałam jeszcze raz przełożyć do torby z ceraty
    lecz pan krzyknął, gdzie jest koszyk? – i zabrał swe gnaty.
    Nic z pikniku, brak koszyka to i brak imprezy
    bylem pana nie straciła aż włos mi się jeży:(
    A że uwielbia on ciasto więc babkę mu zrobię
    są owoce są też jajka, już mu o ty powiem.
    Uradowany trzepaczkę wziął ubija jajka
    lecz czoło marszczy i rzecze, ubijać nie bajka.
    Zatem ja teraz ubijam, cukier mąkę mieszam
    do foremki wlewam ciasto przyznam się pospieszam.
    Truskawki jeszcze nałożę do męża się śmieję,
    gdy się upiecze na piknik mam dzisiaj nadzieję.
    Zgodził się by do koszyka od święcenia włożyć
    zdrowe jadło oraz babkę i przestał się srożyć.
    Zaoszczędzimy na mikser, dość już ubijania
    Bosch byłby chyba najlepszy – będzie oszczędzania!

  • WAKACJE to czas na regenerację, zdrowia, urody i witalnych sił.
    Też, abyś z wakacji zadowolony był, spędzaj je w rytmie aktywnego wypoczynku, przyjemnej
    zabawy i racjonalnej strawy.
    Niech Ci Pozytywna Kuchnia menu układa codziennie, w której sprzęt Boscha pracuje
    niezmiennie.
    Pamietaj, Pozytywna Kuchnia i Bosch sprawią, że wakacje udane będą!

  • Mikserze Bosch ty jesteś jak zdrowie, ile trzeba ten tylko się dowie, kto choć raz zmiksował coś dzięki tobie. Mikserze Bosch dziś wartość twego miksowania w całej ozdobie widzę i opisuje bo tęsknię po twoim miksowaniu po cichutku sobie.

  • Są wakacje, jest przygoda,
    pyszne ciasto zdrowia doda.
    Aby było coś letniego,
    trzy cukinie dam do niego.
    Znajdę miejsce żurawinie,
    Co ze smaku swego słynie.
    Wrzucę mąkę, jajka z cukrem
    I wymieszam szybkim ruchem.
    Teraz hop do piekarnika,
    Zapach kuchnię mą przenika.
    Już nie czekam chwili dłużej.
    Mym przepisem wszystkim służę.

    Ciasto cukiniowe z orzechami i żurawiną

    Składniki:
    4 żółtka,
    2 szklanki cukru brązowego,
    1 szklanka oleju rzepakowego,
    2-3 łyżeczki cynamonu;
    szczypta imbiru;
    1 łyżeczka soli,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia;
    3 szklanki mąki,
    ½ szklanki suszonej żurawiny;
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich;
    3 szklanki startej cukinii ze skórką (bez pestek);
    4 białka;

    1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj.
    2. Dodaj cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, zamieszaj.
    3. Dodaj żurawinę, orzechy włoskie, zamieszaj.
    4. Dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj.
    5. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
    6. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Ciasto cukiniowe piecz w 180 stopniach (termoobieg) około 60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.

    Smacznego!

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/ciasto cukiniowe.JPG[/img]

  • Pyszny i zdrowy przepis na Pomidory nadziewane sałatką z kaszy gryczanej.
    6 świeżych pomidorów
    10 dag suszonych pomidorów
    1 świeży ogórek
    1 kiszony ogórek
    10 dag sera pleśniowego
    2 rzodkiewki
    20 dag ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Sos:
    4 fileciki anchois
    ząbek czosnku
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżeczka drobno pokrojonej szynki
    1 łyżka wytrawnego wina

    PRZYGOTOWANIE:

    Dwa pomidory, ogórek świeży, kiszony, rzodkiewkę oraz ser pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do kaszy gryczane i wymieszać. Suszone pomidory drobno posiekać, dodać do sałatki. Sałatkę doprawić rozgniecionym czosnkiem, bazylią i oliwą. W pozostałych pomidorach odciąć ich górną część i wydrążyć. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Składniki sosu zmiksować i polać nim pomidory. Podawać z ciemnym pieczywem. Smacznego.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/pomidory.jpg[/img]

  • Warzywny las – najlepszy kompan naszego zdrowia:)
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/Warzywnylas-2.jpg[/img]

  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/Collages.JPG[/img]

    Moja zdrowa włosko-polska wersja śniadania/kolacji, a jest to ciabatta(mała bułka) z pesto(bazylia, oliwa, orzeszki pinii) z łososiem (wędzonego łososia wcześniej marynuję musztardą francuską i pozostawiam na noc) a na to świeży ogórek z listkiem bazylii, jako napój kompot z ogrodowych czerwonych porzeczek niskosłodzony (do smaku by zminimalizować kwaśność)

    Smacznego :))

  • Gdy wakacji czas nadchodzi
    To odpocząć nie zaszkodzi!
    Słońce świeci, deszcz nie pada
    Urlop będzie ach nie lada!
    Jan spakował swe walizki
    Ach euforii był już bliski
    Gdzie tu jechać?! Gdzie wypocząć?!
    Pytał dziś sam siebie nocą…
    Padła decyzja nad ranem
    Niech to będzie Zakopane!!!
    Pędem ruszył więc na stację
    Żeby zacząć swe wakacje!

    Kilka godzin i już w górach
    Piękne szczyty widzi w chmurach…
    Wokół świeże jest powietrze
    Co od życia chcieć tu jeszcze?!
    Minęła krótka chwileczka
    A na nosie kropeleczka
    Za nią spadły też kolejne
    Aj nie było to przyjemne!
    Prędko schował się przed deszczem
    Tego brakowało jeszcze!

    Wlazł do jednej górskiej chaty
    Baca przyniósł mu herbaty
    A góralka suche gatki
    „Prąd” dolała do herbatki!
    Wtem do drzwi ktoś załomotał
    Głośno, że aż wystraszyło kota!
    Baca przyjął swoich gości
    To tylko górale prości!
    Niosą na ogromnej tacy
    Piękny prezent dziś dla Bacy.
    W chacie wszystkich nim częstują
    Coś pod nosem podśpiewują…
    Jan aż przetarł okulary
    To oscypki! Nie do wiary!
    Lecz nas zdziwić to nie zdoła
    Toż to tylko prawda goła
    Że górale w swojej chacie
    Gryzą serek przy herbacie!
    Pyszne, świeże, lekko słone,
    Z żurawiną, odymione…
    Jan z podziwu wyjść nie może
    Jakież pyszne są, o Boże!
    Wtem zebrała się kapela
    W końcu dzisiaj jest niedziela!
    Rozpoczęła się hulanka
    Złapała turystę Hanka
    I zaczęła z nim tańcować
    Jan już nie miał gdzie się schować
    Musiał zatem ulec pannie
    Liczyć kroki swe starannie
    Aby nie udeptać nóżki
    By całe miała paluszki…
    Tak w zabawy wir porwany
    Rzucił się wraz z nimi w tany!
    A za oknem deszczyk padał
    Wicher konarami władał
    A tu w chacie górskiej, w sieni
    Wszyscy goście rozbawieni!

    Jan pokochał tę krainę
    Za tych ludzi, za dziewczynę
    Która czyste serce miała
    I tak pięknie tańcowała…
    Kraj ten piękny zdrowiem słynie
    Ludzi zewsząd moc tu płynie
    By z dobrodziejstw tych korzystać
    Tylko tu woda tak czysta
    I powietrze takie świeże
    Na stołach zdrowe talerze!
    Kto tu raz był- ten powróci
    Górską piosnkę znów zanucić…

  • Zdrowie dziś mi dopisuje,
    Więc przepisy z
    Z „Pozytywnej Kuchni” wypróbuję.

    Biorę koszyk wiklinowy,
    W którym goszczą wielkie głowy.

    To kapusta i sałata,
    Która dobrze się ugniata.

    Liść po liściu z niej zdejmuję,
    Na deseczce drobno szatkuję,
    I do wielkiej miski ładuję.

    Szczypta soli, szczypta pieprzu
    Łyżka octu i śmietany,
    to mix do sałaty doskonały.

    Razem z Boschem wszystko zamieszamy
    I gościom w dzień upalny podamy.

    Helena

  • Mój plan na zdrowe wakacje przedstawiam w sposób komiksowy 🙂
    Kasia
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/pozytywnakuchnia.jpg[/img]

  • Osobiście uważam, ze o swoje zdrowie i kondycję powinniśmy dbać cały rok, a nie tylko w wakacje. Różnica jest tyko taka, że latem możemy wykorzystać świeże owoce i warzywa, wycieczki czy rajdy rowerowe. Zima za to częstuje nas owocami i warzywami zamkniętymi w słoikach, ale za to daje nam możliwość skorzystać z innych form rekreacji tj. nart, łyżew, spacerów itp.
    Lato to czas, kiedy chętniej zmieniam auto na rower bądź idę pieszo. Latem częściej jadam warzywa i owoce – po pierwsze dlatego, ze są łatwo dostępne – sama hoduję w swoim ogródku ogórki, pomidory, sałatę, cukinię, buraki itp. i często je zjadam prosto po wyrwaniu, lekko tylko wycierając o spodnie 😉
    Latem, nawet jeśli piekę ciasta, to staram się, żeby były lekkie, owocowe, dietetyczne – w internecie, a szczególnie na http://www.pozytywnakuchnia.pl można znaleźć masę przepisów na takie lekkie desery i inne dania. Gdy jest ciepło częstuję rodzinę i znajomych sorbetowymi lodami – są o wiele mniej kaloryczne od zwykłych, szybko się je przygotowuje (czas zamrażania też nie jest zbyt długi), są tanie, smaczne i zdrowe. Wystarczy trochę owoców sezonowych, bądź samego soku z owoców lekko posłodzić, zmiksować blenderem, przełożyć do plastikowych kubeczków i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Czasem, kiedy mam ochotę na takie lody już, natychmiast, miksuję owoce, podlewam lekko wodą mineralną, dosładzam, dodaję kostki lodu, blenderuję i gotowe 🙂
    A po deserze polecam rowerową przejażdżkę – każdy z nas ma na pewno w okolicy jakąś ciekawą ścieżkę rowerową, park, las, gdzie przyjemniej będzie pojeździć i pooddychać świeżym powietrzem 🙂

  • Kolażowy przepis na zdrowe i owocowe wakacje z BOSCHem:-)

    Pozdrawiam gorąco i orzeźwiająco!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/wakacje z boschem-1.jpg[/img]

  • KIWI to mój ulubiony letni przysmak,
    wcinając je non stop,
    nie dzieląc się nim,
    robię wszystkim wspak!

    Kiwi jem w domu, w pracy, na wakacjach,
    nie myśląc o konsekwencjach..

    Kiwi jest dekoracją każdego mojego deseru,
    Są odzwierciedleniem mojego charakteru 🙂

    Kiwi mam zawsze przy sobie,
    Gdy jego przy mnie brakuje, niczego sensownego nie zrobię!

    Kiwi jest egzotyczne jak plaża,
    Nic dwa razy się nie zdarza!

    Korzystaj z wakacji póki czas,
    Doceniaj piękne z kiwi chwile,
    Bo to najsmaczniejsze owoce, czy się myle? 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/wakacje.jpg[/img]
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/kiwi-1.jpg[/img]

  • Pozytywna Kuchnia,,,,

    Pozytywną Kuchnią siebie nazywała.
    Chociaż śliczne imię swoje miała.
    Uśmiechnięta,zawsze była i wesoła.
    Blaskiem oczu i spojrzeniem wszystkich woła.

    Z wielką gracją wszystkich zachęcała.
    Gdy przepisy swe prezentowała.
    Tłumaczyła prosto,ale,,,jakie piękne słowa.
    Zafascynowała mnie jej polska mowa.

    Zobaczyłam kiedyś knysze jasnozłote.
    Narobiła na nie wielką mi ochotę.
    Podglądałam jak to zwinnie robi.
    Czym te kopertki tak pięknie zdobi?

    Cebulkę nakładać zaraz zaczęłam.
    A gdy upiekłam to,,,się uśmiechnęłam.
    Dziś tradycja z Jej domu rodzinnego.
    Stała się ozdobą stołu wigilijnego.

    Aż razu pewnego,nie oparłam się chwili.
    Coś zobaczyłam,niejaki Pan Bosch do Niej się mili.
    On taki ważny i zmechanizowany.
    Jeszcze w pudełku był zapakowany.

    Zaraz oboje idealnie się zrozumieli.
    I wspólny język ze sobą mieli.
    Szybko i z radością go rozpakowała.
    Do pracy w kuchni z wdziękiem zachęcała.

    Muszę podzielić tym wszystkim się z Wami.
    Bo to się zdarza tylko czasami.
    Jak oni pięknie sobie pomagali.
    Jak się nawzajem we wszystkim wyręczali.

    I zobaczyłam swego wnętrza okiem.
    Jakim zalotnym Ją śledził wzrokiem.
    Zakochał się Bosch w Kuchni Pozytywnej.
    Nigdy ja nie widziałam relacji tak dziwnej.

    Tyle twórczej mocy wniósł w Jej życie.
    Już tylko o Nim mówiła o świcie.
    Może to bajka,może złudzenie.
    Wiem co mówię,uwierzcie w ich przeznaczenie.

    Tak się nawzajem zafascynowali,
    że na wakacje razem wyjechali.
    Zdrowo spędzili ten wakacyjny czas,
    by powrócić do domu w sam raz.

    Ona rekordy wciąż pobijała.
    I ciągle aktywnie wypoczywała.
    Nawet Pan Bosch dorównać jej chciał.
    Ach, jaką satysfakcję z tego miał.

    A więc w zdrowym ciele, zdrowy duch.
    Pozytywna Kuchnia do dziewczyna zuch.
    No i Bosch nieźle się sprawował.
    Na wakacjach w zdrowym rytmie…
    …zdrowe serce podarował.
    Renia.

  • Sprawa wygląda tak – dla mnie wakacje związne są ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym – bo w końcu wtedy mam okazję oderwać się od codzienności – pobiegać, potrenować. W lecie nie mam więc wyrzutów sumienia kiedy zjem coś bardziej kalorycznego (a majonez jest moją największą miłością!), bo wiem, że zaraz to spalę, dlatego dziś chciałabym zaprosić Was na sycący obiad do mnie…

    PS Film za duży, więc wykorzystałam możliwości YouTube, smacznego! 🙂

    • nieee na konkurs z Boschem, a że kielecki się przewija to dlatego, że nie uznaje innego majonezu i innego nie jadam. Mam takie zboczenie, że mogłabym jeść z nim wszystko, od sałatek po sznycle, kończąc na gotowanej marchewce.
      Obiadek jest sycący i kaloryczny, owszem, choć to i tak domowy obiad, a nie żaden fastfood.
      Od kilku lat mam tak, że w wakacje pozwalam sobie na więcej, bo dzięki ładnej pogodzie cały czas jestem w ruchu 🙂

    • To jest film z konkursu majonezu Kieleckiego, łatwo to zweryfikowac na facebooku 😉 gratuluję wygranej ;P
      Co do kalorycznosci posilku obawiam sie ze Twoj obiad jest bardziej niezdrowy niz hamburger na miescie.

  • Gruby Tolek się zakochał.
    A w sobotę mocno już szlochał.
    Rudej Wiolce listy śle
    Ale robi wciąż coś źle.
    Tolek chodzi załamany.
    Wiolka drze na nim łachmany.
    Biedny Tolek chcę poddać się,
    Ale kochana swoją Wiolusię.
    Nagle idąc do swej Wiolki widzi w sklepie szybkie rolki.
    Kupił rolki i tak mnie, lecz czuje bezwładnie się.
    Zły to podryw dla swej zmowy i ucina te amory.
    Inwestuje w mikser Bosch.
    Wiolce daje wielki kosz!.

  • Dobrze mieszaj słowami i wygraj mikser lub blender w konkursie Pozytywnej Kuchni pod tytułem: ” Wakacje w zdrowym rytmie” z nagrodami.

  • Wakacje w zdrowym rytmie mam, bo o blender lub mikser Boscha z Pozytywną Kuchnią i Dorotą Kamińską gram.

  • Ciasto nektarynkowe

    4 sparzone nektarynki, 1 nektarynka nie sparzona do dekoracji, 6 jaj, 250 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej, płatki migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miodu, olej kokosowy do natłuszczenia blaszki, blaszka 21 cm, papier do pieczenia.

    Wbijamy do blendera 6 jaj, dodajemy miód i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy pokrojone nektarynki ze skórką i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę migdałową i blendujemy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. z termoobiegiem na 15 min. Następnie wyjmujemy i układamy na nim pokrojoną w ósemki nektarynkę a brzegi posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w środku.

  • Z mikserem Bosch w tle:
    Pewna panna spod Gołdapi,
    Miłością do miksowania się trapi.
    Nie ma jednak miksera.
    Wyczekuje z nagrodą z konkursu od Pozytywnej Kuchni kuriera.
    I dzieląc się swoim strapieniem z pozostałymi konkursowiczami Pozytywnej Kuchni jest w 100 procentach szczera.

  • Pozytywna wyskoczyła
    Ciemnej nocy i znienacka
    Kto? Dorota tu pichciła…?!
    Smaczna strona pasjonacka…

    Wezmę więc koszyk wiklinowy,
    Kapelutek i kieliszki.
    Odnajdę gajek malinowy
    I pozbieram mniszki.

    Bo wyprawa w letnie skwary
    Mimo, że nie taka chłodna,
    Choć przyciąga złe komary,
    Sprawia, że znów jestem głodna…

    Jak nie ulec tej naturze?
    Nie pytajcie, moi mili.
    Omijajcie wszelkie burze
    Nie czekajcie ani chwili!

    Do słoików łapmy lato
    Suszmy zioła, pieczmy ciasta
    Niech wymiesza je pulsator
    Bosch – kuchenny entuzjasta…

  • Dorota Kamińska konkurs z mikserami Boscha ogłosiła czytelnikom bloga niesamowitą frajdę tym konkursem zrobiła.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom