fbpx
Czytasz właśnie
Tydzień w zdjęciach 26/2015

Tydzień w zdjęciach 26/2015

Ciasto krówka
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Trzy nowe przepisy zagościły w tym tygodniu na blogu, wraz z filmowymi wersjami i w końcu dotarłam do starych materiałów, z którymi cały czas staram się nadążyć w mojej obróbce foto i wideo :). Poza tym pracowity tydzień pod znakiem przeformatowywania wyglądu wpisów na blogu, żeby czytało się je Wam łatwiej i żeby można było drukować w prosty sposób przepisy za pomocą jednej ikonki. Już ponad 500 przepisów na DOROTA.iN możecie przesyłać do wydruku na swoich drukarkach, a z każdym tygodniem przybywa ich coraz więcej !

Ciasto krówka, które w zeszłym roku przygotowywałam z okazji… właściwie już nawet nie pamiętam. Na pewno powędrowało do kogoś, kto na nie czekał :). Starałam się przygotować je w wersji biszkoptowej, takiej bardziej puszystej i, niestety tylko pozornie, lżejszej, bo kalorii ma oczywiście mnóstwo. Za to nie wymaga leżakowania i kruszenia tak jak klasyczna wersja. Polecam Wam wypróbować, moja krówka karmelowa naprawdę zrobi furorę! W osobnym wpisie zamieściłam recepturę na biszkopt karmelowy, na którym ją piekłam. Możecie go wykorzystać do przekładania kremem i owocami – a sezon na truskawki, maliny i jagody jak najbardziej sprzyja takim wypiekom! Do kompletu trzeci przepis, do zapisania na Święta: królik w śmietanie.

Ciasto krówka
Ciasto krówka
Biszkopt karmelowy
Biszkopt karmelowy
Królik w śmietanie
Królik w śmietanie

 

Kilka filmów wartych polecenia, obejrzanych przeze mnie i Mariusza w tym tygodniu. Coś dla ojców – tych, którzy już nimi są i tych, którzy dopiero będą. „I am Sam” to pełna ciepła i wzruszeń opowieść o niepełnosprawnym intelektualnie mężczyźnie, który samodzielnie wychowuje rezolutną i uzdolnioną córkę czyli jedna z lepszych ról Seana Penna. „7 dni w Hawanie” to siedem różnych historii, które, mniej lub bardziej, przeplatają się ze sobą, tworząc obraz kubańskiej rzeczywistości widzianej z perspektywy turysty oraz Kubańczyka. Wydaje mi się, że niełatwo będzie zrozumieć niektóre niuanse tym z Was, którzy na Kubie nie byli, ale uwierzcie – tak właśnie, w 100% tam jest :).

 

Trochę nowości w mojej kuchni. Za 45 zł, na wyprzedaży, udało mi się kupić patelnię żeliwną z drewnianą deską i osobno mocowaną rączką. Jest mała, o średnicy 20 cm, a wykorzystywać planuję ją do smażenia naleśników (wiem już, że z taką rączką nie da się ich efektownie podrzucać ;)) oraz do zapiekania potraw w piekarniku. Patelnie żeliwne są drogie, za to można z nich korzystać przez wiele lat. Jednorazowa inwestycja kilkuset złotych zwróci się, kiedy patelni nie trzeba będzie wymieniać co 2 lata.

Oprócz tego sporo ryżu o różnych kolorach i grubości oraz długości ziarna i mały prezent od znajomego, żebym miała ładny kolor nóg bez opalania. Bo, jak zapewne część z Was pamięta, zawsze smaruję się najwyższymi filtrami i nie opalam się w ogóle.

Po lewej opakowanie, po prawej zawartość. Nic nie rozumiem ;). Http://instagram.com/dorotakaminska #darylosu #uroda #zdrowie

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

 

Całkiem dobre wina z półki cenowej do 40 zł, które piliśmy w tym tygodniu. Można je nabyć w Biedronkach, polecam sprawdzić, jeśli szukacie win w niższych cenach, nie jesteście wybrednymi smakoszami i, podobnie jak ja, oceniacie je po prostu jako „lubię, nie lubię”, bo nauka degustacji jeszcze przede mną :). Przetestowaliśmy trzy z poniższych zdjęć, wszystkie są smaczne. Clos Montebuena jest najdelikatniejszym winem, natomiast Chateau Gemeillan nieco cięższym, o mocnym smaku, chociaż to już tylko moja opinia, bo Mariusz twierdził, że smak jest łagodny.

To był pracowity dzień, a teraz czas na relaks i najlepsze wino „do trzech dych” :). #food #wine #home #decor

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Jedno do dwóch dych, drugie do czterech. Czyli wypijemy, z @oderwany, zgodnie z naszym wiekiem ;))). #food #wine #kuchnia

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

W tym tygodniu, w niedzielę, można będzie po raz pierwszy spotkać się ze mną na warsztatach kulinarnych w Galerii Malta w Poznaniu. Przez cały lipiec, o godzinie 15.00, będziemy, na trawniku przy wejściu od strony jeziora, wspólnie przyrządzać proste, zdrowe i smaczne posiłki. Zapraszam Was do dołączenia!

Miłego tygodnia :).

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom