Truskawki z czekoladą przepis | Dorota Kamińska

Truskawki z czekoladą

Kiedy rozpoczyna się sezon na truskawki, na początku zawsze rozkoszuję się ich słodkim, a jednak lekko kwaskowatym smakiem w najczystszej postaci. Od zawsze najchętniej zjadam takie prosto z krzaczka, a te ze sklepu myję i osuszam na papierowym ręczniku. Czasem obtaczam je delikatnie w cukrze lub kroję grubo do miseczki, lekko słodzę i zalewam gęstą, kwaśną śmietaną. Truskawki z czekoladą albo truskawki ze śmietaną – czasem trudno się zdecydować.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

To właśnie teraz, w sezonie truskawkowym, najlepiej smakuje mi fondue czekoladowe, w którym maczam nadziane na długie szpadki, dojrzałe, czerwone i apetyczne truskawki. W nieco prostszej formie podaję truskawki z czekoladą: ciemną i białą, która tworzy na ich powierzchni słodką glazurę.

Truskawki w czekoladzie

Truskawki z czekoladą

Truskawki z czekoladą czyli jak zrobić truskawki w polewie z czekolady białej i mlecznej, z dodatkiem białego wina.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: truskawki z czekoladą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 375kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg truskawek
  • 1 lampka słodkiego, białego wina
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g gorzkiej czekolady (60% (1 tabliczka))

Dodatkowo

  • papierowe ręczniki lub serwetki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czekolady, w osobnych naczyniach, topimy w kąpieli wodnej.
  • Umyte truskawki wraz z szypułkami zanurzamy na ok. 30 sekund w winie.
  • Osączamy truskawki na papierowych ręcznikach.
  • Każdą truskawkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie* (białej lub ciemnej) i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Po zastygnięciu na truskawce czekolady jednego koloru można zanurzyć ją ponownie w drugiej czekoladzie. Uzyskamy wtedy dwukolorowe truskawki.
  2. Podczas maczania czekolada będzie zastygać w naczyniu, dlatego dobrze jest trzymać ją w miseczce, którą można delikatnie podgrzewać od spodu.
  3. Truskawki - właściwości, walory, witaminy
  4. Jak rozpuścić czekoladę

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 375kcal | Carbohydrates: 37g (12%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 10g (50%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sodium: 31mg (1%) | Potassium: 485mg (14%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 27g | Vitamin A: 0.3% | Vitamin C: 89.1% | Calcium: 9.4% | Iron: 20.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Truskawka w czekoladzie
Truskawka w czekoladzie

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Ostatnio kolezanka poradzila mi, aby do topionej czekolady dodac lyzeczke dobreg oleju i porzadnie wynieszac. Sprawdza sie!

  2. Dorotko, dzięki za pomysł, zrobiłam, właśnie zastygają w lodówce 🙂 Oczywiście czekoladę roztopiłam w mikrofali, na 300 W, po minucie i mieszając w międzyczasie .

  3. Mój twór to była biała ciapa z brązowym czubkiem ;). I miałam pecha, bo w sklepie to była ostatnia tabliczka białej czekolady. Musiałam zeskrobać spaleniznę i wykorzystać to co zostało, rozrzedzając kremówką :).

  4. Z białymi jest większy problem, te najtańsze bywają kwaśne.
    A rozpuszczanie – tylko w kąpieli wodnej! Inaczej się robią dziwne rzeczy, tak jak piszesz, grudki, albo mój twór ostatni, czyli glut o smaku czekoladowym w brązowej wodzie.

  5. Z ciemnych też sprawdzają mi się te najtańsze z dyskontów – ostatnio kupiłam „Dobrą naszą” 60%. Tylko właśnie mikrofalówka za mocno ją chciała rozpuścić i nawet na filmie widać grudki, które się przez to porobiły. A biała – najlepsza dotychczas chyba była Milka, ale tym razem dawałam Wedla i wyszła tak sobie.

  6. A jaką czekoladę polecasz? Mnie się najlepiej sprawdza taka najtańsza z dyskontu, ale czekolada, nie czekoladopodobne.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)