Truskawki z czekoladą przepis | Dorota Kamińska

Truskawki z czekoladą

Kiedy rozpoczyna się sezon na truskawki, na początku zawsze rozkoszuję się ich słodkim, a jednak lekko kwaskowatym smakiem w najczystszej postaci. Od zawsze najchętniej zjadam takie prosto z krzaczka, a te ze sklepu myję i osuszam na papierowym ręczniku. Czasem obtaczam je delikatnie w cukrze lub kroję grubo do miseczki, lekko słodzę i zalewam gęstą, kwaśną śmietaną. Truskawki z czekoladą albo truskawki ze śmietaną – czasem trudno się zdecydować.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

To właśnie teraz, w sezonie truskawkowym, najlepiej smakuje mi fondue czekoladowe, w którym maczam nadziane na długie szpadki, dojrzałe, czerwone i apetyczne truskawki. W nieco prostszej formie podaję truskawki z czekoladą: ciemną i białą, która tworzy na ich powierzchni słodką glazurę.

Truskawki z czekoladą
Przygotowanie
15 min
 

Truskawki z czekoladą czyli jak zrobić truskawki w polewie z czekolady białej i mlecznej, z dodatkiem białego wina.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: truskawki z czekoladą
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ kg truskawek
  • 1 lampka słodkiego, białego wina
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g gorzkiej czekolady (60% (1 tabliczka))
Dodatkowo
  • papierowe ręczniki lub serwetki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Truskawki z czekoladą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Po zastygnięciu na truskawce czekolady jednego koloru można zanurzyć ją ponownie w drugiej czekoladzie. Uzyskamy wtedy dwukolorowe truskawki.
  2. Podczas maczania czekolada będzie zastygać w naczyniu, dlatego dobrze jest trzymać ją w miseczce, którą można delikatnie podgrzewać od spodu.
  3. Truskawki - właściwości, walory, witaminy
  4. Jak rozpuścić czekoladę
Truskawki z czekoladą - Jak zrobić
  1. Czekolady, w osobnych naczyniach, topimy w kąpieli wodnej.
  2. Umyte truskawki wraz z szypułkami zanurzamy na ok. 30 sekund w winie.
  3. Osączamy truskawki na papierowych ręcznikach.
  4. Każdą truskawkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie* (białej lub ciemnej) i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Truskawka w czekoladzie
Truskawka w czekoladzie
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Ostatnio kolezanka poradzila mi, aby do topionej czekolady dodac lyzeczke dobreg oleju i porzadnie wynieszac. Sprawdza sie!

  2. Dorotko, dzięki za pomysł, zrobiłam, właśnie zastygają w lodówce 🙂 Oczywiście czekoladę roztopiłam w mikrofali, na 300 W, po minucie i mieszając w międzyczasie .

  3. Mój twór to była biała ciapa z brązowym czubkiem ;). I miałam pecha, bo w sklepie to była ostatnia tabliczka białej czekolady. Musiałam zeskrobać spaleniznę i wykorzystać to co zostało, rozrzedzając kremówką :).

  4. Z białymi jest większy problem, te najtańsze bywają kwaśne.
    A rozpuszczanie – tylko w kąpieli wodnej! Inaczej się robią dziwne rzeczy, tak jak piszesz, grudki, albo mój twór ostatni, czyli glut o smaku czekoladowym w brązowej wodzie.

  5. Z ciemnych też sprawdzają mi się te najtańsze z dyskontów – ostatnio kupiłam „Dobrą naszą” 60%. Tylko właśnie mikrofalówka za mocno ją chciała rozpuścić i nawet na filmie widać grudki, które się przez to porobiły. A biała – najlepsza dotychczas chyba była Milka, ale tym razem dawałam Wedla i wyszła tak sobie.

  6. A jaką czekoladę polecasz? Mnie się najlepiej sprawdza taka najtańsza z dyskontu, ale czekolada, nie czekoladopodobne.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)