Trufle czekoladowe wegańskie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Trufle czekoladowe wegańskie

Trufle czekoladowe wegańskie

  • kule mocy z daktyli
  • bez pieczenia
  • naturalnie słodkie, pełne energii
  • bogate w omega-3 oraz minerały i witaminy
  • słodka przekąska do kawy lub po treningu
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe wegańskie – uwielbiam te kule mocy! Łatwe do zrobienia – przepis na trufle czekoladowe wegańskie bez pieczenia, miksowane w blenderze, w dodatku bez cukru. Są słodkie dzięki daktylom, a kwaskowaty smak soku z pomarańczy przełamuje cudownie tę słodycz, co uwielbiam! Nie potrafię zjeść tylko jednej i na tym poprzestać, chociaż tak właśnie powinno być ;). Dostarczają mnóstwa energii, ale to nadal cukier, mimo że fruktoza. Przygotujcie sobie zapas i zjadajcie np. po treningu lub w ciągu dnia, do popołudniowej kawy. Zamiast ciastka. Są fit i zawierają też korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

Zobacz też: Najlepsze przepisy fit

Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich naraz i polecam dobrze przemyśleć, czy na pewno macie silną wolę. Choć są to wegańskie trufle fit, to jednak jedzone w zbyt dużej ilości też „pójdą w biodra”. A nie jest łatwo się oderwać, bo są pyszne! Niejeden raz przepadłam, podjadając kolejne sztuki z talerza schowanego do lodówki!

Przepis na trufle czekoladowe wegańskie kule mocy

Bardzo proste do zrobienia, a ich najważniejszy składnik to daktyle dobrej jakości. Pamiętajcie o przeczytaniu składu, bo często zdarza się, że zamiast suszonych daktyli 100% na liście składników znajdziecie owoce, cukier, a nawet olej i syrop glukozowy! Nie po to robi się trufle czekoladowe wegańskie samodzielnie, żeby dodawać do nich byle co ;).

Trufle czekoladowe wegańskie

Trufle czekoladowe wegańskie

Najlepsze trufle czekoladowe wegańskie bez pieczenia, gotowania, roztapiania – wystarczy zmiksować je delkatnie w blenderze i obtoczyć w kakao. Pyszsne, słodkie kule mocy z daktyli, orzechów, migdałów, soku z pomarańczy i nasion chia.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Chłodzenie: 30 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kule mocy wegańskie, trufle czekoladowe wegańskie, wegańskie kule mocy, wegańskie trufle czekoladowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 85kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli 100% (niesłodzone)
  • szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
  • szklanki migdałów (blanszowane)
  • łyżki kakao (gorzkie, dobrej jakości; dodatkowo kilka łyżek będzie potrzebnych do obtoczenia trufli)
  • ½ łyżki masła orzechowego
  • łyżki oleju kokosowego (extra virgin, płynny; można zastąpić innym nierafinowanym tłuszczem o łagodnym smaku lub wykorzystać 2 łyżki miąższu z bardzo dojrzałego, miękkiego awokado)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Sernik cytrynowy

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Film wideo

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki wkładam do malaksera z nożami lub kielicha blendera i miksuję na średnich obrotach, do połączenia w kulę. Przekładam do miski.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki.
  • Gdy wszystkie kulki są gotowe, obtaczam je w kakao i układam na talerzyku.
  • Wstawiam na 30 minut do lodówki (tam też je przechowuję) lub zamrażalnika. Serwuję schłodzone.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło orzechowe

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 3 cm) | Kalorie: 85kcal (4%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 4mg | Potas: 127mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 20IU | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 19mg (2%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Postawcie na dobrej jakości składniki, wrzućcie do blendera i zobaczcie, jak w kilka chwil tworzy się delikatnie ciągnąca masa pełna dużych kawałków bakalii.

Wegańskie kule mocy przepis

Są świetne zarówno po obtoczeniu w kakao, jak i bez. Można byłoby pokusić się o polanie ich polewą czekoladową w wersji z mlekiem kokosowym zamiast śmietany. Albo zastąpienie części daktyli żurawiną lub berberysem. Taka mieszanka daje pole do popisu i przy okazji można zrobić przegląd szuflady z bakaliami.

Trufle czekoladowe wegańskie
Trufle czekoladowe wegańskie
Trufle czekoladowe bez cukru
Trufle czekoladowe bez cukru

Bardzo jestem ciekawa, czy wegańskie kule mocy przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać, czy udało się Wam zjeść tylko jedną. A może więcej za jednym podejściem? Piszcie w komentarzach :).

3 komentarze
  • Ach czyli to tylko kwestia uzupełnienia przepisów w późniejszym czasie?Myślałam że może mam jakiś błąd w przeglądarce. W takim razie, będę śledziła nowe wpisy i spokojnie czekała 🙂
    A trufle zrobię już dzisiaj, sprawdzą się idealnie na wizytę u rodziny :), Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  • Hej. Dlaczego nie widzę Twoich przepisów? Wyświetla mi się tylko część postu. Bardzo ubolewam nad tym bo po zdjęciach i tych paru słowach z wstępu niejednokrotnie widzę u Ciebie coś co na pewno przypadłoby mi do gustu :(.

    Wyświetla mi się tylko coś takiego:
    „…Przygotujcie sobie zapas i zjadajcie np. po treningu lub w ciągu dnia, do popołudniowej kawy. Zamiast ciastka.

    Zobacz też: Więcej przepisów fit

    DOROTA KAMIŃSKA
    BLOGERKA KULINARNA, FOTOGRAFKA, PODRÓŻNICZKA….”

    • Cześć Ewelino :). Będę uzupełniać na bieżąco, bo ostatnio mnie trochę brak czasu przytłoczył i nie miałam kiedy opanować nowego edytora tekstowego na blogu. Daj znać, od czego, oprócz trufli, mam w pierwszej kolejności zacząć to dzisiaj powrzucam receptury i opisy :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom