Trufle czekoladowe wegańskie przepis | Dorota Kamińska

Trufle czekoladowe wegańskie

Trufle czekoladowe

Uwielbiam je! Bez pieczenia, w blenderze, łatwe do zrobienia trufle czekoladowe wegańskie, w dodatku bez cukru. Są słodkie dzięki daktylom, a kwaskowaty smak soku z pomarańczy przełamuje cudownie tę słodycz, co uwielbiam! Nie potrafię zjeść tylko jednej i na tym poprzestać, chociaż tak właśnie powinno być ;). Dostarczają mnóstwa energii, ale to nadal cukier, mimo że fruktoza. Przygotujcie sobie zapas i zjadajcie np. po treningu lub w ciągu dnia, do popołudniowej kawy. Zamiast ciastka.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich naraz i polecam dobrze przemyśleć, czy na pewno macie silną wolę. Choć są to wegańskie trufle fit, to jednak jedzone w zbyt dużej ilości też „pójdą w biodra”. A nie jest łatwo się oderwać, bo są pyszne!

Łatwe do zrobienia wegańskie kule mocy

Bardzo proste do zrobienia, a ich najważniejszy składnik to daktyle dobrej jakości. Pamiętajcie o przeczytaniu składu, bo często zdarza się, że zamiast suszonych daktyli 100% na liście składników znajdziecie owoce, cukier, a nawet olej i syrop glukozowy! Nie po to robi się trufle czekoladowe wegańskie samodzielnie, żeby dodawać do nich byle co ;). Postawcie na dobrej jakości składniki, wrzućcie do blendera i zobaczcie, jak w kilka chwil tworzy się delikatnie ciągnąca masa pełna dużych kawałków bakalii.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe wegańskie

Najlepsze trufle czekoladowe wegańskie bez pieczenia, gotowania, roztapiania - wystarczy zmiksować je delkatnie w blenderze i obtoczyć w kakao. Pyszsne, słodkie kule mocy z daktyli, orzechów, migdałów, soku z pomarańczy i nasion chia.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Chłodzenie: 30 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kule mocy wegańskie, trufle czekoladowe wegańskie, wegańskie kule mocy, wegańskie trufle czekoladowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 85kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli 100% (niesłodzone)
  • szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
  • szklanki migdałów (blanszowane)
  • łyżki kakao (gorzkie, dobrej jakości; dodatkowo kilka łyżek będzie potrzebnych do obtoczenia trufli)
  • ½ łyżki masła orzechowego
  • łyżki oleju kokosowego (extra virgin, płynny; można zastąpić innym nierafinowanym tłuszczem o łagodnym smaku lub wykorzystać 2 łyżki miąższu z bardzo dojrzałego, miękkiego awokado)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki wkładam do malaksera z nożami lub kielicha blendera i miksuję na średnich obrotach, do połączenia w kulę. Przekładam do miski.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki.
  • Gdy wszystkie kulki są gotowe, obtaczam je w kakao i układam na talerzyku.
  • Wstawiam na 30 minut do lodówki (tam też je przechowuję) lub zamrażalnika. Serwuję schłodzone.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło orzechowe

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 3 cm) | Calories: 85kcal | Carbohydrates: 12g (4%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 4g (6%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 4mg | Potassium: 127mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 0.4% | Vitamin C: 0.9% | Calcium: 1.9% | Iron: 3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Trufle czekoladowe wegańskie
Trufle czekoladowe wegańskie
Trufle czekoladowe bez cukru
Trufle czekoladowe bez cukru
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Ach czyli to tylko kwestia uzupełnienia przepisów w późniejszym czasie?Myślałam że może mam jakiś błąd w przeglądarce. W takim razie, będę śledziła nowe wpisy i spokojnie czekała 🙂
    A trufle zrobię już dzisiaj, sprawdzą się idealnie na wizytę u rodziny :), Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  2. Hej. Dlaczego nie widzę Twoich przepisów? Wyświetla mi się tylko część postu. Bardzo ubolewam nad tym bo po zdjęciach i tych paru słowach z wstępu niejednokrotnie widzę u Ciebie coś co na pewno przypadłoby mi do gustu :(.

    Wyświetla mi się tylko coś takiego:
    „…Przygotujcie sobie zapas i zjadajcie np. po treningu lub w ciągu dnia, do popołudniowej kawy. Zamiast ciastka.

    Zobacz też: Więcej przepisów fit

    DOROTA KAMIŃSKA
    BLOGERKA KULINARNA, FOTOGRAFKA, PODRÓŻNICZKA….”

    1. Cześć Ewelino :). Będę uzupełniać na bieżąco, bo ostatnio mnie trochę brak czasu przytłoczył i nie miałam kiedy opanować nowego edytora tekstowego na blogu. Daj znać, od czego, oprócz trufli, mam w pierwszej kolejności zacząć to dzisiaj powrzucam receptury i opisy :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)