Tosty z jajkiem przepis | Dorota Kamińska

Tosty z jajkiem

Tosty z jajkiem

Kolejne tosty z jajkiem, choć tym razem w nieco innej osłonie. Podpatrzyłam przepis na tosty z jajkami sadzonymi w środku, oglądając film w TV, dawno temu. Włoska gospodyni domowa smażyła je tam na śniadanie. Potem, po wielu latach, przypomniałam sobie, że zawsze chciałam spróbować je przyrządzić i ciągle planowałam, że jeszcze nie teraz, może kiedyś… Wreszcie przyszła ich kolej! Zmodyfikowałam nieco filmową recepturę, dorzucając na wierzch podsmażoną cebulę z ziołami prowansalskimi, świeżą bazylię i pomidorki. Prosty przepis i eleganckie danie na talerzu. Kto ma ochotę na takie śniadanko? Zobaczcie jak zrobić tosta z jajkiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Muszę Wam opowiedzieć historię ich przygotowania. Nie wiem, czy też bywacie tak rozkojarzeni podczas robienia zakupów. Mnie, nawet z listą w ręku, zdarza się ciągle czegoś zapomnieć. I o ile w kuchni jestem kreatywna i potrafię wyczarować coś smacznego, robiąc przegląd lodówki, o tyle nie da się wyczarować tostów z jajkiem, kiedy zapomniało się kupić jajek ;). Wykroiłam otwory w kanapkach. Rozgrzałam tłuszcz na patelni. Na drugiej, mniejszej, zeszkliłam cebulę. I zorientowałam się, że po jajka będę musiała natychmiast pobiec do pobliskiego sklepu. Potem, kiedy już wbiłam je do podsmażonych na patelni kromek, zorientowałam się, że kromki warto byłoby najpierw odwrócić ;).

5 od 2 osób
Tosty z jajkiem
Tosty z jajkiem
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tosty z jajkiem
Liczba kalorii: 349 kcal
Liczba porcji: 2 tosty
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 kromki jasnego chleba (pszenny lub bezglutenowy)
  • 2 jajka
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 2-3 pomidorki koktajlowe (przekrojone na połówki)
  • 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym do smażenia)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • 3 listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tosty z jajkiem - Jak zrobić
  1. W kromkach chleba wycinam okrągłe otwory o średnicy ok. 5 cm.

  2. Cebul

  3. Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.

  4. Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.

  5. Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Wartości odżywcze
Tosty z jajkiem
Wielkość porcji (1 tost)
Liczba kalorii 349 kcal Kalorie z tłuszczów 216 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 24g 37%
Tłuszcze nasycone 12g 60%
Cholesterol 391mg 130%
Sód 306mg 13%
Potas 234mg 7%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 15g 30%
Witamina A 14%
Witamina C 5.6%
Wapń 10.8%
Żelazo 16%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ostatecznie tosty i tak wyszły przepyszne. A umiejętność radzenia sobie w kuchni, gdy brak kompletu składników pod ręką, uważam za jedną z najbardziej przydatnych! Z pewnością się ze mną zgodzicie!

Tosty z jajkiem - przepis
Tosty z jajkiem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam tosty z jajkiem. Bardzo jestem ciekawa, czy również podsmażyliście do nich cebulkę! A może wymyślicie jakieś inne dodatki? Piszcie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)