Tosty w jajku przepis na smażone tosty maczane w jaju | Dorota Kamińska

Tosty w jajku

Tosty w jajku

Tosty w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa i wyjazdów do babci. Smażyła je moja ciocia Danuta, dosypując do jajka suszone zioła, a czasem dolewając odrobinę mleka. Pokazała mi jak zrobić tosty w jajku z przesuszonego chleba. Dzięki wymoczeniu suche kromki dostawały drugie życie, a dodany potem do środka ser cudownie się rozpuszczał i ciągnął w czasie jedzenia. Zwykły, żółty ser nadawał się do tego wtedy najlepiej! Dziś polecam spróbować też z mozzarellą. Do tego z pewnością koniecznie pomidor lub małe pomidorki koktajlowe. Co powiecie na takie śniadanie?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie

Przepis na tosty w jajku to receptura, która idealnie wpisuje się w ideologię less waste lub zero waste. Po co wyrzucać chleb, jeśli nie jest spleśniały, a po prostu podsuszony? Razem z jajkiem, podsmażony na klarowanym maśle lub oleju, z ciągnącym serem w środku, taki tost to pyszne śniadanie. Można podać kilka tostów ułożonych na talerzu z koktajlowymi pomidorkami i świeżymi ziołami. Zobaczcie, jak elegancko!

5 od 1 osoby
Tosty w jajku
Tosty w jajku
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tosty w jajku
Liczba kalorii: 556 kcal
Liczba porcji: 3 tosty z 2 kromek każdy
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 6 kromek jasnego chleba (pszenny lub bezglutenowy)
  • 12 plastrów sera żółtego (lub mozzarelli)
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • 1 łyżka suszonych ziół (opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 1 łyżka świeżych ziół (posiekane; np. bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Masło klarowane - przepis
  2. Tłuszcz do smażenia - jak wybrać
Tosty w jajku - Jak zrobić
  1. Kromki chleba smaruję masłem. Na połowę nakładam ser.

  2. Składam chleb w podwójne kanapki.

  3. Jajko doprawiam solą i pieprzem i opcjonalnie mieszam z suszonymi ziołami.

  4. Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.

  5. Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.

  6. Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Wartości odżywcze
Tosty w jajku
Wielkość porcji (1 tost z 2 kromek chleba)
Liczba kalorii 556 kcal Kalorie z tłuszczów 351 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 39g 60%
Tłuszcze nasycone 23g 115%
Cholesterol 160mg 53%
Sód 771mg 32%
Potas 241mg 7%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 2g 8%
Cukry 4g
Białko 24g 48%
Witamina A 20.9%
Witamina C 5.5%
Wapń 58.4%
Żelazo 17.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Tym razem smażone tosty maczane w jajku na patelni przygotowałam następnego dnia po powrocie z górskiej wędrówki. Z kanapek niezjedzonych w podróży poprzedniego dnia usmażyłam je sobie na śniadanie. Z pewnością Wam też niejeden raz zostawały kanapki, prawda? Kto je wykorzystywał potem na takie pyszne tościki?

Tosty w jajku - przepis
Tosty w jajku – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy też znacie tę potrawę z dzieciństwa! A może dopiero teraz przygotowujecie i próbujecie po raz pierwszy? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)