fbpx
Czytasz właśnie
Tosty w jajku

Tosty w jajku

Tosty w jajku

Tosty w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa i wyjazdów do babci. Smażyła je moja ciocia Danuta, dosypując do jajka suszone zioła, a czasem dolewając odrobinę mleka. Pokazała mi jak zrobić tosty w jajku z przesuszonego chleba. Dzięki wymoczeniu suche kromki dostawały drugie życie, a dodany potem do środka ser cudownie się rozpuszczał i ciągnął w czasie jedzenia. Zwykły, żółty ser nadawał się do tego wtedy najlepiej! Dziś polecam spróbować też z mozzarellą. Do tego z pewnością koniecznie pomidor lub małe pomidorki koktajlowe. Co powiecie na takie śniadanie?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie

Przepis na tosty w jajku to receptura, która idealnie wpisuje się w ideologię less waste lub zero waste. Po co wyrzucać chleb, jeśli nie jest spleśniały, a po prostu podsuszony? Razem z jajkiem, podsmażony na klarowanym maśle lub oleju, z ciągnącym serem w środku, taki tost to pyszne śniadanie. Można podać kilka tostów ułożonych na talerzu z koktajlowymi pomidorkami i świeżymi ziołami. Zobaczcie, jak elegancko!

Tosty w jajku

Tosty w jajku

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tosty w jajku
Liczba porcji: 3 tosty z 2 kromek każdy
Kalorie: 556kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 kromek jasnego chleba (pszenny lub bezglutenowy)
  • 12 plastrów sera żółtego (lub mozzarelli)
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • 1 łyżka suszonych ziół (opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 1 łyżka świeżych ziół (posiekane; np. bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Masło klarowane - przepis
  2. Tłuszcz do smażenia - jak wybrać

Jak zrobić

  • Kromki chleba smaruję masłem. Na połowę nakładam ser.
  • Składam chleb w podwójne kanapki.
  • Jajko doprawiam solą i pieprzem i opcjonalnie mieszam z suszonymi ziołami.
  • Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
  • Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1tost z 2 kromek chleba | Kalorie: 556kcal (28%) | Węglowodany: 27g (9%) | Białko: 24g (48%) | Tłuszcze: 39g (60%) | Tłuszcze nasycone: 23g (144%) | Cholesterol: 160mg (53%) | Sód: 771mg (34%) | Potas: 241mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1045IU (21%) | Witamina C: 4.5mg (5%) | Wapń: 584mg (58%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tym razem smażone tosty maczane w jajku na patelni przygotowałam następnego dnia po powrocie z górskiej wędrówki. Z kanapek niezjedzonych w podróży poprzedniego dnia usmażyłam je sobie na śniadanie. Z pewnością Wam też niejeden raz zostawały kanapki, prawda? Kto je wykorzystywał potem na takie pyszne tościki?

Zobacz też
Koktajl czekoladowy

Tosty w jajku - przepis
Tosty w jajku – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy też znacie tę potrawę z dzieciństwa! A może dopiero teraz przygotowujecie i próbujecie po raz pierwszy? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom