Tosty w jajku przepis na smażone tosty maczane w jaju | Dorota Kamińska

Tosty w jajku

Tosty w jajku

Tosty w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa i wyjazdów do babci. Smażyła je moja ciocia Danuta, dosypując do jajka suszone zioła, a czasem dolewając odrobinę mleka. Pokazała mi jak zrobić tosty w jajku z przesuszonego chleba. Dzięki wymoczeniu suche kromki dostawały drugie życie, a dodany potem do środka ser cudownie się rozpuszczał i ciągnął w czasie jedzenia. Zwykły, żółty ser nadawał się do tego wtedy najlepiej! Dziś polecam spróbować też z mozzarellą. Do tego z pewnością koniecznie pomidor lub małe pomidorki koktajlowe. Co powiecie na takie śniadanie?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie

Przepis na tosty w jajku to receptura, która idealnie wpisuje się w ideologię less waste lub zero waste. Po co wyrzucać chleb, jeśli nie jest spleśniały, a po prostu podsuszony? Razem z jajkiem, podsmażony na klarowanym maśle lub oleju, z ciągnącym serem w środku, taki tost to pyszne śniadanie. Można podać kilka tostów ułożonych na talerzu z koktajlowymi pomidorkami i świeżymi ziołami. Zobaczcie, jak elegancko!

Tosty w jajku

Tosty w jajku

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tosty w jajku
Liczba porcji: 3 tosty z 2 kromek każdy
Kalorie: 556kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 kromek jasnego chleba (pszenny lub bezglutenowy)
  • 12 plastrów sera żółtego (lub mozzarelli)
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • 1 łyżka suszonych ziół (opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
  • 1 łyżka świeżych ziół (posiekane; np. bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kromki chleba smaruję masłem. Na połowę nakładam ser.
  • Składam chleb w podwójne kanapki.
  • Jajko doprawiam solą i pieprzem i opcjonalnie mieszam z suszonymi ziołami.
  • Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
  • Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1tost z 2 kromek chleba | Calories: 556kcal (28%) | Carbohydrates: 27g (9%) | Protein: 24g (48%) | Fat: 39g (60%) | Saturated Fat: 23g (144%) | Cholesterol: 160mg (53%) | Sodium: 771mg (34%) | Potassium: 241mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 1045IU (21%) | Vitamin C: 4.5mg (5%) | Calcium: 584mg (58%) | Iron: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tym razem smażone tosty maczane w jajku na patelni przygotowałam następnego dnia po powrocie z górskiej wędrówki. Z kanapek niezjedzonych w podróży poprzedniego dnia usmażyłam je sobie na śniadanie. Z pewnością Wam też niejeden raz zostawały kanapki, prawda? Kto je wykorzystywał potem na takie pyszne tościki?

Tosty w jajku - przepis
Tosty w jajku – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy też znacie tę potrawę z dzieciństwa! A może dopiero teraz przygotowujecie i próbujecie po raz pierwszy? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)