Tosty w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa i wyjazdów do babci. Smażyła je moja ciocia Danuta, dosypując do jajka suszone zioła, a czasem dolewając odrobinę mleka. Pokazała mi jak zrobić tosty w jajku z przesuszonego chleba. Dzięki wymoczeniu suche kromki dostawały drugie życie, a dodany potem do środka ser cudownie się rozpuszczał i ciągnął w czasie jedzenia. Zwykły, żółty ser nadawał się do tego wtedy najlepiej! Dziś polecam spróbować też z mozzarellą. Do tego z pewnością koniecznie pomidor lub małe pomidorki koktajlowe. Co powiecie na takie śniadanie?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie
Przepis na tosty w jajku to receptura, która idealnie wpisuje się w ideologię less waste lub zero waste. Po co wyrzucać chleb, jeśli nie jest spleśniały, a po prostu podsuszony? Razem z jajkiem, podsmażony na klarowanym maśle lub oleju, z ciągnącym serem w środku, taki tost to pyszne śniadanie. Można podać kilka tostów ułożonych na talerzu z koktajlowymi pomidorkami i świeżymi ziołami. Zobaczcie, jak elegancko!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 kromek jasnego chleba (pszenny lub bezglutenowy)
- 12 plastrów sera żółtego (lub mozzarelli)
- 3 łyżeczki masła
- 1 jajko (rozkłócone)
- 1 łyżka suszonych ziół (opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich)
- 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
- 1 łyżka świeżych ziół (posiekane; np. bazylia, rozmaryn, tymianek)
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego do smażenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Masło klarowane - przepis
- Tłuszcz do smażenia - jak wybrać
Jak zrobić
- Kromki chleba smaruję masłem. Na połowę nakładam ser.
- Składam chleb w podwójne kanapki.
- Jajko doprawiam solą i pieprzem i opcjonalnie mieszam z suszonymi ziołami.
- Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
- Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
- Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.
Wartości odżywcze
Tym razem smażone tosty maczane w jajku na patelni przygotowałam następnego dnia po powrocie z górskiej wędrówki. Z kanapek niezjedzonych w podróży poprzedniego dnia usmażyłam je sobie na śniadanie. Z pewnością Wam też niejeden raz zostawały kanapki, prawda? Kto je wykorzystywał potem na takie pyszne tościki?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy też znacie tę potrawę z dzieciństwa! A może dopiero teraz przygotowujecie i próbujecie po raz pierwszy? Bardzo jestem ciekawa!