Tosty francuskie przepis | Dorota Kamińska

Tosty francuskie

Jednym ze śniadań, jakie pamiętam z czasów mojego dzieciństwa, są tosty francuskie czyli chleb maczany w mleku i jajku, doprawiony na słodko lub słono i zrumieniony na patelni, na maśle. To jeden z tych prostych i szybkich pomysłów na zjedzenie czegoś smacznego, nieco mniej standardowego niż zwykłe kanapki z twarożkiem i pomidorem, a jednocześnie możliwość przygotowania śniadania na wiele sposobów. W moim domu takie tosty francuskie przygotowywało się, smażąc je przełożone plasterkami sera żółtego, który roztapiał się w wyniku ciepła. Na talerzu lądował chrupiący, podsmażony tost, a po ugryzieniu każdego kęsa kremowy ser najcudowniej na świecie ciągnął się między ustami i kanapką. Siedzieliśmy naprzeciwko siebie z moim bratem i zakładaliśmy się o to, kto uzyska dłuższą, serową nitkę :).

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Można przymknąć nieco oko na tradycyjną recepturę i usmażyć tosty francuskie z dowolnego pieczywa. To świetny sposób na odratowanie czerstwego lub lekko zaschniętego chleba, który zapomnieliśmy schować do chlebaka. Najlepsze tosty francuskie przygotujemy jednak ze specjalnego chleba tostowego maślanego, który swoją konsystencją i smakiem przypomina odrobinę klasyczną drożdżówkę i najlepiej smakuje, kiedy przeznaczone do wyrobienia ciasta mleko zastąpimy maślanką.

Tosty francuskie, które pamiętam z mojego domu rodzinnego, odbiegały nieco od klasyki. W wersji słodkiej przygotowuje się je, dodając do mleka i jajka odrobinę cukru i wanilii lub cynamonu, a serwuje z dodatkiem owoców, polane miodem lub syropem klonowym, albo, dietetycznie i zdrowiej – syropem z agawy. Wyobraźcie sobie, że smacznie śpicie w sobotni poranek i budzi Was zapach smażonych na klarowanym maśle tostów i ta cudowna woń cynamonu… Albo że wstajecie leniwie z łóżka, przecieracie oczy udając się w kierunku kuchni, a tam czekają wytrawne tosty francuskie z serem i szynką, chociaż w wersji na słono osobiście najbardziej lubię je zjeść z mozzarellą i pomidorem.

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Szybkie tosty francuskie na słodko lub wytrawnie czyli przepis na tosty francuskie smażone w jajku z dodatkiem mleka.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: tosty francuskie
Liczba porcji: 3 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-6 kromek chleba tostowego (najlepszy będzie chleb tostowy maślany, ale można wykorzystać każdy, nawet lekko czerstwy chleb)
  • 1 jajko
  • mleko (można zastąpić kefirem, jogurtem pitnym lub maślanką)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Jajko rozkłócamy z mlekiem i słodkimi lub słonymi przyprawami.
  • Smażymy tosty z obu stron na patelni, na dobrze (ale nie za mocno) rozgrzanym tłuszczu.
  • Dekorujemy tosty francuskie słodkimi lub słonymi dodatkami i serwujemy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak upiec chleb tostowy
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spróbujcie przygotować je w weekend sobie lub najbliższym. Ciekawa jestem jakie dodatki uda Wam się skomponować :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)