fbpx
Czytasz właśnie
Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Jednym ze śniadań, jakie pamiętam z czasów mojego dzieciństwa, są tosty francuskie czyli chleb maczany w mleku i jajku, doprawiony na słodko lub słono i zrumieniony na patelni, na maśle. To jeden z tych prostych i szybkich pomysłów na zjedzenie czegoś smacznego, nieco mniej standardowego niż zwykłe kanapki z twarożkiem i pomidorem, a jednocześnie możliwość przygotowania śniadania na wiele sposobów. W moim domu takie tosty francuskie przygotowywało się, smażąc je przełożone plasterkami sera żółtego, który roztapiał się w wyniku ciepła. Na talerzu lądował chrupiący, podsmażony tost, a po ugryzieniu każdego kęsa kremowy ser najcudowniej na świecie ciągnął się między ustami i kanapką. Siedzieliśmy naprzeciwko siebie z moim bratem i zakładaliśmy się o to, kto uzyska dłuższą, serową nitkę :).

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Można przymknąć nieco oko na tradycyjną recepturę i usmażyć tosty francuskie z dowolnego pieczywa. To świetny sposób na odratowanie czerstwego lub lekko zaschniętego chleba, który zapomnieliśmy schować do chlebaka. Najlepsze tosty francuskie przygotujemy jednak ze specjalnego chleba tostowego maślanego, który swoją konsystencją i smakiem przypomina odrobinę klasyczną drożdżówkę i najlepiej smakuje, kiedy przeznaczone do wyrobienia ciasta mleko zastąpimy maślanką.

Tosty francuskie, które pamiętam z mojego domu rodzinnego, odbiegały nieco od klasyki. W wersji słodkiej przygotowuje się je, dodając do mleka i jajka odrobinę cukru i wanilii lub cynamonu, a serwuje z dodatkiem owoców, polane miodem lub syropem klonowym, albo, dietetycznie i zdrowiej – syropem z agawy. Wyobraźcie sobie, że smacznie śpicie w sobotni poranek i budzi Was zapach smażonych na klarowanym maśle tostów i ta cudowna woń cynamonu… Albo że wstajecie leniwie z łóżka, przecieracie oczy udając się w kierunku kuchni, a tam czekają wytrawne tosty francuskie z serem i szynką, chociaż w wersji na słono osobiście najbardziej lubię je zjeść z mozzarellą i pomidorem.

Zobacz też
Skórka migdałowa do ciast

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Szybkie tosty francuskie na słodko lub wytrawnie czyli przepis na tosty francuskie smażone w jajku z dodatkiem mleka.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: tosty francuskie
Liczba porcji: 3 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-6 kromek chleba tostowego (najlepszy będzie chleb tostowy maślany, ale można wykorzystać każdy, nawet lekko czerstwy chleb)
  • 1 jajko
  • mleko (można zastąpić kefirem, jogurtem pitnym lub maślanką)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak upiec chleb tostowy

Jak zrobić

  • Jajko rozkłócamy z mlekiem i słodkimi lub słonymi przyprawami.
  • Smażymy tosty z obu stron na patelni, na dobrze (ale nie za mocno) rozgrzanym tłuszczu.
  • Dekorujemy tosty francuskie słodkimi lub słonymi dodatkami i serwujemy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spróbujcie przygotować je w weekend sobie lub najbliższym. Ciekawa jestem jakie dodatki uda Wam się skomponować :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom