fbpx
Czytasz właśnie
Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas

Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas

Tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami różni się pod każdym niemal względem od meksykańskiego pszennego placka. Wspólny jest chyba tylko ich okrągły kształt. O wiele więcej ma wspólnego z tortillą jajeczną czyli smażonym omletem, który można spotkać w kuchni hiszpańskiej i np. kubańskiej. Tortilla española, nazywana też tortilla de patatas, usmażona z grubo startych ziemniaków z dodatkiem jajek, jest sycącym śniadaniem lub kolacją, a nawet obiadem, zwłaszcza gdy zaserwuje się ją np. z mięsnymi czy warzywnymi dodatkami.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni hiszpańskiej

Kilka razy podchodziłam do jej usmażenia, ciągle ponosząc klęskę z powodu złej powłoki patelni. Przyda się ceramiczna lub teflonowa nieprzywierająca, albo mnóstwo tłuszczu na stalowej  lub żeliwnej patelni… Wybieram ceramiczną, choć tłuszcz i tak być musi, żeby ziemniaki ładnie się podsmażyły. Dzięki nieprzywierającej powłoce tortilla ziemniaczana może być dziś, na szczęście, o wiele mniej tłusta niż jej klasyczna wersja z dawnych lat.

Tortilla z ziemniaków
Tortilla z ziemniaków

Tortilla chłopska z ziemniakami i boczkiem

Znana z literatury – kto czytał Don Kichota? Tortilla po chłopsku jest ulubioną potrawą jednego z bohaterów, Sancho Pansy. Przesmażona na boczku cebula, następnie dodane ziemniaki i całość zalana rozkłóconymi jajkami. Ciekawa jestem, czy znajdą się ochotnicy do jej przygotowania?

Tortilla z ziemniakami na wiele sposobów

Jest mnóstwo wersji tej potrawy. Tortilla z ziemniakami może być wzbogacona o cebulę, grzyby, suszone lub świeże pomidory, mięso, wędliny, oliwki… Ale u mnie króluje prosty skład :).

Zobacz też
Korzenna ryba po laotańsku

Tortilla de patatas

Tortilla z ziemniakami

Omlet z ziemniaków i jajek czyli tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Bardzo smaczna i pożywna hiszpańska tortilla z ziemniakami, cebulą i jajkami.
4.82 from 16 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Przekąska, Śniadanie
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: tortilla de patatas, tortilla espanola, tortilla hiszpańska, tortilla z ziemniakami, tortilla z ziemniaków, tortilla ziemniaczana
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 637kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 jajka (duże, najlepszej jakości; z wolnego wybiegu, tzw. „dwójki” lub lepsze, najlepiej od babci ze wsi i jej szczęśliwych kur :))
  • 300 g ziemniaków (najlepiej nieduże; obrane, umyte i osuszone, pokrojone w półksiężyce lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 200 ml oliwy z oliwek extra vergine o niskiej kwasowości (można zastąpić innym tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Rozgrzewam oliwę na wysokiej patelni (o średnicy 20 cm), o nieprzywierającej powłoce.
  • Ziemniaki i cebulę wrzucam do rozgrzanej oliwy, która powinna całkowicie je przykryć. Smażę na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Co kilka minut mieszam i ewentualnie reguluję płomień, żeby całość się nie przypaliła.
  • Odcedzam warzywa z tłuszczu i odstawiam do przestudzenia.
    Część tłuszczu z patelni można odlać i zostawić cienką warstwę, ok. 0,5 cm. Jeśli patelnia nie ma nieprzywierającej powłoki, całość tłuszczu musi na niej zostać.
  • Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w wysokiej misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby tortilla nabrała odrobinę puszystości.
  • Dodaję do masy jajecznej przestudzone warzywa, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
  • Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę przez ok. 15 minut masę wylaną na natłuszczoną patelnię. Gdy masa jest prawie całkowicie ścięta, staram się poruszyć tortillą i oderwać ją od dna i boków patelni.
  • Przykrywam patelnię dużym talerzem lub drugą, nieco większą i lekko natłuszczoną patelnią. Podnoszę znad ognia. Sprawnym, szybkim ruchem obracam spodem do góry, przytrzymując jedną dłonią patelnię z tortillą, a drugą talerz/drugą patelnię.
  • Omlet zsuwam z patelni na talerz i przekładam ponownie na patelnię. Jeśli przykrywałam drugą patelnią, stawiam ją po prostu na palnik.
  • Dosmażam tortillę jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Serwuję posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki, pokrojoną w trójkąty (na śniadanie lub kolację) albo w grubą kostkę (gdy jest podawana jako przekąska dla kilku osób).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (połowa tortilli) | Kalorie: 637kcal (32%) | Węglowodany: 22g (7%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 56g (86%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 245mg (82%) | Sód: 149mg (6%) | Potas: 784mg (22%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 900IU (18%) | Witamina C: 26.2mg (32%) | Wapń: 99mg (10%) | Żelazo: 6.5mg (36%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy skorzystaliście z klasycznego przepisu, czy może dorzuciliście jakieś dodatki!

Tortilla española
Tortilla española
Tortilla de patatas
Tortilla de patatas

Ciekawa jestem, co Wam wyszło i jak smakowało :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom