Hiszpańska tortilla z ziemniakami – tortilla española – tortilla de patatas

Tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakami różni się pod każdym niemal względem od meksykańskiego pszennego placka. Wspólny jest chyba tylko ich okrągły kształt. O wiele więcej ma wspólnego z tortillą jajeczną czyli smażonym omletem, który można spotkać w kuchni hiszpańskiej i np. kubańskiej. Tortilla española, nazywana też tortilla de patatas, usmażona z grubo startych ziemniaków z dodatkiem jajek, jest sycącym śniadaniem lub kolacją, a nawet obiadem, zwłaszcza gdy zaserwuje się ją np. z mięsnymi czy warzywnymi dodatkami.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni hiszpańskiej

Kilka razy podchodziłam do jej usmażenia, ciągle ponosząc klęskę z powodu złej powłoki patelni. Przyda się ceramiczna lub teflonowa nieprzywierająca, albo mnóstwo tłuszczu na stalowej  lub żeliwnej patelni… Wybieram ceramiczną, choć tłuszcz i tak być musi, żeby ziemniaki ładnie się podsmażyły. Dzięki nieprzywierającej powłoce tortilla ziemniaczana może być dziś, na szczęście, o wiele mniej tłusta niż jej klasyczna wersja z dawnych lat.

Tortilla z ziemniaków
Tortilla z ziemniaków

Tortilla chłopska z ziemniakami i boczkiem

Znana z literatury – kto czytał Don Kichota? Tortilla po chłopsku jest ulubioną potrawą jednego z bohaterów, Sancho Pansy. Przesmażona na boczku cebula, następnie dodane ziemniaki i całość zalana rozkłóconymi jajkami. Ciekawa jestem, czy znajdą się ochotnicy do jej przygotowania?

Tortilla z ziemniakami na wiele sposobów

Jest mnóstwo wersji tej potrawy. Tortilla z ziemniakami może być wzbogacona o cebulę, grzyby, suszone lub świeże pomidory, mięso, wędliny, oliwki… Ale u mnie króluje prosty skład :).

5 od 1 osoby
Tortilla z ziemniakami
Tortilla z ziemniakami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Omlet z ziemniaków i jajek czyli tortilla z ziemniakami, znana też jako tortilla espanola czy tortilla de patatas. Bardzo smaczna i pożywna hiszpańska tortilla z ziemniakami, cebulą i jajkami.

Danie: Przekąska, Śniadanie
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: tortilla de patatas, tortilla espanola, tortilla hiszpańska, tortilla z ziemniakami, tortilla z ziemniaków, tortilla ziemniaczana
Liczba kalorii: 637 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 3 jajka (duże, najlepszej jakości; z wolnego wybiegu, tzw. „dwójki” lub lepsze, najlepiej od babci ze wsi i jej szczęśliwych kur :))
  • 300 g ziemniaków (najlepiej nieduże; obrane, umyte i osuszone, pokrojone w półksiężyce lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 200 ml oliwy z oliwek extra vergine o niskiej kwasowości (można zastąpić innym tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tortilla z ziemniakami - Jak zrobić
  1. Rozgrzewam oliwę na wysokiej patelni (o średnicy 20 cm), o nieprzywierającej powłoce.

  2. Ziemniaki i cebulę wrzucam do rozgrzanej oliwy, która powinna całkowicie je przykryć. Smażę na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Co kilka minut mieszam i ewentualnie reguluję płomień, żeby całość się nie przypaliła.


  3. Odcedzam warzywa z tłuszczu i odstawiam do przestudzenia.

    Część tłuszczu z patelni można odlać i zostawić cienką warstwę, ok. 0,5 cm. Jeśli patelnia nie ma nieprzywierającej powłoki, całość tłuszczu musi na niej zostać.

  4. Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w wysokiej misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby tortilla nabrała odrobinę puszystości.

  5. Dodaję do masy jajecznej przestudzone warzywa, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.

  6. Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę przez ok. 15 minut masę wylaną na natłuszczoną patelnię. Gdy masa jest prawie całkowicie ścięta, staram się poruszyć tortillą i oderwać ją od dna i boków patelni.

  7. Przykrywam patelnię dużym talerzem lub drugą, nieco większą i lekko natłuszczoną patelnią. Podnoszę znad ognia. Sprawnym, szybkim ruchem obracam spodem do góry, przytrzymując jedną dłonią patelnię z tortillą, a drugą talerz/drugą patelnię.

  8. Omlet zsuwam z patelni na talerz i przekładam ponownie na patelnię. Jeśli przykrywałam drugą patelnią, stawiam ją po prostu na palnik.

  9. Dosmażam tortillę jeszcze przez ok. 5 minut.

  10. Serwuję posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki, pokrojoną w trójkąty (na śniadanie lub kolację) albo w grubą kostkę (gdy jest podawana jako przekąska dla kilku osób).

Wartości odżywcze
Tortilla z ziemniakami
Wielkość porcji (1 porcja (połowa tortilli))
Liczba kalorii 637 kcal Kalorie z tłuszczów 504 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 56g 86%
Tłuszcze nasycone 9g 45%
Cholesterol 245mg 82%
Sód 149mg 6%
Potas 784mg 22%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 1g
Białko 12g 24%
Witamina A 18%
Witamina C 31.8%
Wapń 9.9%
Żelazo 36.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy skorzystaliście z klasycznego przepisu, czy może dorzuciliście jakieś dodatki!

Tortilla española
Tortilla española
Tortilla de patatas
Tortilla de patatas

Ciekawa jestem, co Wam wyszło i jak smakowało :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)