Tortilla z warzywami przepis | Dorota Kamińska

Tortilla z warzywami

Tortilla z warzywami

Wiele lat temu przeczytałam w czasopiśmie dla Pań informację o tym, że gotowanie robi się coraz bardziej modne, a najprościej i zarazem efektownie jest przyrządzić danie kuchni meksykańskiej. Nazwano to wówczas improwizacją w stylu mexico, co oznaczało dodanie do potrawy czerwonej fasolki i kukurydzy z puszki oraz czerwonej papryki. Tak powstał pomysł na moje pierwsze popisowe danie: tortilla z warzywami.

Zobacz też: Przepisy na dania kuchni meksykańskiej

Tortilla z warzywami to potrawa wyjściowa do aromatycznych placków z farszem mięsnym. Można przygotować podsmażone lub grillowane mięso w kawałkach osobno i wymieszać bezpośrednio na placku z warzywnym farszem. To doskonały sposób na przyrządzenie posiłku dla grona osób, gdzie nie wszyscy jadają mięso.

Tortilla z warzywami – jak przerobić na wersję mięsną

Spróbujcie poddusić z cebulą i czosnkiem kawałki kurczaka lub mieloną wołowinę, a zobaczycie jak smaczne i pożywne danie podbija serca Wasze i Waszych gości.

Tortilla z farszem warzywnym - faza przejściowa
Tortilla z farszem warzywnym – faza przejściowa

Tortilla z warzywami ma jeszcze tę zaletę, że większość składników po prostu wyjmuje się z puszki i wrzuca na patelnię. To dobry początek nauki dla tych, co nie czują się zbyt pewnie w kuchni, a chcieliby przyrządzić coś nietypowego. Nie trzeba namaczać fasolki na noc i długo gotować w garnku. Jednak jeśli wolicie ugotować fasolę samodzielnie – nie widzę problemu :).

5 od 2 osób
Tortilla z warzywami
Tortilla z warzywami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Tortilla z warzywami czyli podstawowe danie wegetariańskie kuchni meksykańskiej. Pyszna tortilla z farszem warzywnym z fasolą, kukurydzą, cebulą, czosnkiem, papryką i sosem pomidorowym, pachnąca kolendrą i ostra od chili.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Meksykańska
Liczba kalorii: 430 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 4 placki tortillas
Farsz
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 pomidor (pokrojony w kostkę)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasolki (ok. 400 g)
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • miękki, żółty ser (ok. 50 g, starty na tarce o grubych oczkach)
  • oliwa
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieprz cayenne albo chili
  • szczypta zmielonych nasion kolendry
  • mielony kminek
Dodatki
  • kwaśna śmietana lub jogurt (do polania)
  • cebulka dymka (albo mała cebulka (do posypania))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić placki pszenne tortillas w domu
Tortilla z warzywami - Jak zrobić
  1. Oliwę rozgrzewam na patelni, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i szklę.

  2. Dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam, aż czosnek nabierze jasnozłotego koloru.

  3. Dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażę przez następnych 5 minut.

  4. Kiedy papryka zmięknie (a jej kolor zrobi się jaśniejszy), można dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, a po chwili fasolkę oraz szczyptę soli.

    Czekam ok. 15 minut, aż fasolka i kukurydza zmiękną, cały czas podsmażając farsz.

  5. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, a po 5 minutach wlewam sok pomidorowy.

  6. Kiedy farsz zacznie gęstnieć, ucieram do niego żółty ser (tarka o grubych oczkach), dodaję zmieszane wcześniej przyprawy, całość jeszcze raz mieszam i gotowe.

  7. Dalsza część artystyczna polega na fantazyjnym złożeniu tortillowego placka. Nakładam farsz na placek, zawijam. Polewam śmietaną/jogurtem i dekoruję, np. guacamole. Ozdabiam sałatą i rozmarynem/miętą.

Wartości odżywcze
Tortilla z warzywami
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 430 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 19mg 6%
Sód 356mg 15%
Potas 695mg 20%
Węglowodany ogółem 35g 12%
Błonnik 7g 28%
Cukry 8g
Białko 11g 22%
Witamina A 14.4%
Witamina C 14.3%
Wapń 14%
Żelazo 15.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Smacznego!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak starszych wpisów
9 komentarzy
    1. ivi: Bardzo się cieszę :). Przepis jest jednym ze starszych w moim zeszycie i fajnie, że sprawdza się nie tylko w mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania kilku innych potraw według przepisów na Pozytywnej Kuchni.

  1. Fylyp: wiem, ale to jest cena, jaką się płaci za zaoszczędzony czas. 90% tego, co jemy, ma w składzie jakąś chemię. Niestety :(. Podam kiedyś przepis na tortillę, tylko muszę w międzyczasie wrzucić parę innych przepisów ze zdjęciami.

  2. radzę przeczytać skłąd tych tortilli – ja właśnie przestałem kupować 🙁
    mają więcej różnych EXXX niż czegokolwiek innego…

  3. Uwielbiam kurczaki w każdej postaci, może podałabyś jakiś smaczny sprawdzony sposób na przyrządzenie takowego ptaka nielota 😉

    Z burczącym brzuchem czekam na odpowiedź
    Kris

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)