Tortilla z warzywami to mój blogowy debiut. Przepis na tortillę z warzywami publikuję tu jako pierwszy. Jestem ogromnie ciekawa, dokąd zaprowadzi mnie szalony pomysł na założenie kulinarnego bloga! Zobaczcie jak zrobić tortillę z warzywami krok po kroku i co wybrać jako nadzienie do farszu i składniki na sos. Tortilla meksykańska na ciepło. Z pewnością każdy znajdzie swoją ulubioną wersję!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 4 placki tortillas
Farsz
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 pomidor (pokrojony w kostkę)
- 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g)
- 1 puszka czerwonej fasolki (ok. 400 g)
- 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
- miękki, żółty ser (ok. 50 g, starty na tarce o grubych oczkach)
- oliwa
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- pieprz cayenne albo chili
- szczypta zmielonych nasion kolendry
- mielony kminek
Dodatki
- kwaśna śmietana lub jogurt (do polania)
- cebulka dymka (albo mała cebulka (do posypania))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- patelnia
- Nóż
- tarka do sera
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić placki pszenne tortillas w domu
Jak zrobić
- Oliwę rozgrzewam na patelni, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i szklę.
- Dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam, aż czosnek nabierze jasnozłotego koloru.
- Dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażę przez następnych 5 minut.
- Kiedy papryka zmięknie (a jej kolor zrobi się jaśniejszy), można dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, a po chwili fasolkę oraz szczyptę soli.
Czekam ok. 15 minut, aż fasolka i kukurydza zmiękną, cały czas podsmażając farsz. - Dodaję pokrojony w kostkę pomidor, a po 5 minutach wlewam sok pomidorowy.
- Kiedy farsz zacznie gęstnieć, ucieram do niego żółty ser (tarka o grubych oczkach), dodaję zmieszane wcześniej przyprawy, całość jeszcze raz mieszam i gotowe.
- Dalsza część artystyczna polega na fantazyjnym złożeniu tortillowego placka. Nakładam farsz na placek, zawijam. Polewam śmietaną/jogurtem i dekoruję, np. guacamole. Ozdabiam sałatą i rozmarynem/miętą.
Wartości odżywcze
Wiele lat temu przeczytałam w czasopiśmie dla Pań informację o tym, że gotowanie robi się coraz bardziej modne. Autorka zauważyła, że najprościej i zarazem wyjątkowo efektownie jest przyrządzić danie kuchni meksykańskiej. Nazwano to wówczas improwizacją w stylu mexico. Oznaczało to dodanie do potrawy czerwonej fasolki i kukurydzy z puszki oraz czerwonej papryki. W ten właśnie sposób powstał pomysł na moje pierwsze popisowe danie: przepis na tortillę z warzywami.
Zobacz też: Przepisy na dania kuchni meksykańskiej
Tortilla z warzywami to potrawa wyjściowa do aromatycznych placków z farszem mięsnym. Można najpierw przygotować podsmażone lub grillowane mięso w kawałkach osobno. Następnie wymieszać bezpośrednio na placku z warzywnym farszem. To doskonały sposób na przyrządzenie posiłku dla grona osób, gdzie nie wszyscy jadają mięso. Z pewnością ucieszą się Ci, których zaskoczy wegetariańska wersja tej potrawy.
Tortilla z warzywami przepis jak przerobić na wersję mięsną
Spróbujcie poddusić z cebulą i czosnkiem kawałki kurczaka lub mieloną wołowinę. Zobaczycie jak smaczne i pożywne danie podbija serca Wasze i Waszych gości.
Przepis na tortillę z warzywami
Tortilla z warzywami ma jeszcze tę zaletę, że większość składników po prostu wyjmuje się z puszki i wrzuca na patelnię. W rezultacie to dobry początek nauki dla tych, co nie czują się zbyt pewnie w kuchni, a chcieliby przyrządzić coś nietypowego. Ponadto warto zauważyć, że nie trzeba namaczać fasolki na noc i długo gotować w garnku. Jednak jeśli wolicie ugotować fasolę samodzielnie – nie widzę problemu :).
Dajcie mi koniecznie znać, jak smakowała wam ta prosta potrawa i co dodaliście do środka!
Zrobione. Zjedzone i było bardzo dobre. W Belgii nazwałbym tę potrawę Pita z farszem warzywnym 🙂
Ja też jestem bardzo zadowolona z tortilli. Dzięki za b. dobry przepis.
Przepis świetny, bardzo polecam. Tortille pyszne i łatwe w wykonaniu 🙂
świetny przepis! wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona z efektów. pozdrawiam!
ivi: Bardzo się cieszę :). Przepis jest jednym ze starszych w moim zeszycie i fajnie, że sprawdza się nie tylko w mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania kilku innych potraw według przepisów na Pozytywnej Kuchni.
Fylyp: wiem, ale to jest cena, jaką się płaci za zaoszczędzony czas. 90% tego, co jemy, ma w składzie jakąś chemię. Niestety :(. Podam kiedyś przepis na tortillę, tylko muszę w międzyczasie wrzucić parę innych przepisów ze zdjęciami.
radzę przeczytać skłąd tych tortilli – ja właśnie przestałem kupować 🙁
mają więcej różnych EXXX niż czegokolwiek innego…
Kris: cierpliwości, mięsne dania też się pojawią 🙂
Uwielbiam kurczaki w każdej postaci, może podałabyś jakiś smaczny sprawdzony sposób na przyrządzenie takowego ptaka nielota 😉
Z burczącym brzuchem czekam na odpowiedź
Kris