Tortilla z warzywami przepis | Dorota Kamińska

Tortilla z warzywami

Tortilla z warzywami

Wiele lat temu przeczytałam w czasopiśmie dla Pań informację o tym, że gotowanie robi się coraz bardziej modne, a najprościej i zarazem efektownie jest przyrządzić danie kuchni meksykańskiej. Nazwano to wówczas improwizacją w stylu mexico, co oznaczało dodanie do potrawy czerwonej fasolki i kukurydzy z puszki oraz czerwonej papryki. Tak powstał pomysł na moje pierwsze popisowe danie: tortilla z warzywami.

Zobacz też: Przepisy na dania kuchni meksykańskiej

Tortilla z warzywami to potrawa wyjściowa do aromatycznych placków z farszem mięsnym. Można przygotować podsmażone lub grillowane mięso w kawałkach osobno i wymieszać bezpośrednio na placku z warzywnym farszem. To doskonały sposób na przyrządzenie posiłku dla grona osób, gdzie nie wszyscy jadają mięso.

Tortilla z warzywami – jak przerobić na wersję mięsną

Spróbujcie poddusić z cebulą i czosnkiem kawałki kurczaka lub mieloną wołowinę, a zobaczycie jak smaczne i pożywne danie podbija serca Wasze i Waszych gości.

Tortilla z farszem warzywnym - faza przejściowa
Tortilla z farszem warzywnym – faza przejściowa

Tortilla z warzywami ma jeszcze tę zaletę, że większość składników po prostu wyjmuje się z puszki i wrzuca na patelnię. To dobry początek nauki dla tych, co nie czują się zbyt pewnie w kuchni, a chcieliby przyrządzić coś nietypowego. Nie trzeba namaczać fasolki na noc i długo gotować w garnku. Jednak jeśli wolicie ugotować fasolę samodzielnie – nie widzę problemu :).

Tortilla z warzywami

Tortilla z warzywami

Tortilla z warzywami czyli podstawowe danie wegetariańskie kuchni meksykańskiej. Pyszna tortilla z farszem warzywnym z fasolą, kukurydzą, cebulą, czosnkiem, papryką i sosem pomidorowym, pachnąca kolendrą i ostra od chili.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Meksykańska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 430kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 4 placki tortillas

Farsz

  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 pomidor (pokrojony w kostkę)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasolki (ok. 400 g)
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • miękki, żółty ser (ok. 50 g, starty na tarce o grubych oczkach)
  • oliwa
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieprz cayenne albo chili
  • szczypta zmielonych nasion kolendry
  • mielony kminek

Dodatki

  • kwaśna śmietana lub jogurt (do polania)
  • cebulka dymka (albo mała cebulka (do posypania))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Oliwę rozgrzewam na patelni, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i szklę.
  • Dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam, aż czosnek nabierze jasnozłotego koloru.
  • Dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażę przez następnych 5 minut.
  • Kiedy papryka zmięknie (a jej kolor zrobi się jaśniejszy), można dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, a po chwili fasolkę oraz szczyptę soli.
    Czekam ok. 15 minut, aż fasolka i kukurydza zmiękną, cały czas podsmażając farsz.
  • Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, a po 5 minutach wlewam sok pomidorowy.
  • Kiedy farsz zacznie gęstnieć, ucieram do niego żółty ser (tarka o grubych oczkach), dodaję zmieszane wcześniej przyprawy, całość jeszcze raz mieszam i gotowe.
  • Dalsza część artystyczna polega na fantazyjnym złożeniu tortillowego placka. Nakładam farsz na placek, zawijam. Polewam śmietaną/jogurtem i dekoruję, np. guacamole. Ozdabiam sałatą i rozmarynem/miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 430kcal (22%) | Carbohydrates: 35g (12%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 29g (45%) | Saturated Fat: 7g (44%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sodium: 356mg (15%) | Potassium: 695mg (20%) | Fiber: 7g (29%) | Sugar: 8g (9%) | Vitamin A: 720IU (14%) | Vitamin C: 11.8mg (14%) | Calcium: 140mg (14%) | Iron: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smacznego!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak starszych wpisów
9 komentarzy
    1. ivi: Bardzo się cieszę :). Przepis jest jednym ze starszych w moim zeszycie i fajnie, że sprawdza się nie tylko w mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania kilku innych potraw według przepisów na Pozytywnej Kuchni.

  1. Fylyp: wiem, ale to jest cena, jaką się płaci za zaoszczędzony czas. 90% tego, co jemy, ma w składzie jakąś chemię. Niestety :(. Podam kiedyś przepis na tortillę, tylko muszę w międzyczasie wrzucić parę innych przepisów ze zdjęciami.

  2. radzę przeczytać skłąd tych tortilli – ja właśnie przestałem kupować 🙁
    mają więcej różnych EXXX niż czegokolwiek innego…

  3. Uwielbiam kurczaki w każdej postaci, może podałabyś jakiś smaczny sprawdzony sposób na przyrządzenie takowego ptaka nielota 😉

    Z burczącym brzuchem czekam na odpowiedź
    Kris

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)