Tort z truskawkami

5/5 (1)

Żałuję, że moje urodziny są we wrześniu, bo gdybym urodziła się pod koniec maja lub w czerwcu, zawsze życzyłabym sobie, żeby na stole, w dniu mojego święta, pojawiał się tort z truskawkami. Taki właśnie wypiek urodzinowy, w połowie kwietnia, wymarzyła sobie moja przyszła bratowa. W jednym z marketów znalazłam truskawki, co prawda nie nasze, polskie, ale też nie takie typowo wczesne, szklarniowe, bo i kolor miały czerwony z zewnątrz i w środku, i w smaku też nie odbiegały za bardzo od swoich pysznych, dojrzewających w słońcu sióstr.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Zastanawiałam się jaki tort z truskawkami najbardziej przypadnie do gustu gościom i zdecydowałam się na taki o lekkiej konsystencji, na klasycznym biszkopcie bez proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej, nasączonym ponczem dopasowanym smakowo do truskawek – o delikatnie pomarańczowej nucie. Do przełożenia takiego tortu można wykorzystać krem budyniowy, ale z truskawkami najlepiej skomponuje się krem z bitej śmietany, z dodatkiem kremowego sera, np. mascarpone. Doradziliście mi, żeby zrezygnować z biszkoptu czekoladowego i upiec jasną wersję – chociaż odrobinę tęskni mi się za połączeniem smaku truskawek i czekolady, dlatego niebawem przygotuję jeszcze jeden tort truskawkowy :).

A którą wersję Wy wybralibyście na swoje urodziny? Na biszkopcie jasnym czy ciemnym?

Tort z truskawkami

Liczba porcji(tortownica 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 30 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas2 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Elegancki tort z truskawkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz migdałami. Wyjątkowy tort z truskawkami na jasnym biszkopcie, z dodatkiem likieru pomarańczowego.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Biszkopt

    • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
    • 12 łyżek cukru
    • 12 łyżek mąki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta soli

    Krem

    • 500 ml śmietany kremówki 30-36% (schłodzona przez kilka godzin na najwyższej/najchłodniejszej półce lodówki)
    • 250 g kremowego sera (np. mascarpone lub philadelphia)
    • ½ Szklanki cukru pudru

    Krem (opcjonalnie)

    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Poncz do nasączenia biszkoptu

    • 3 łyżki likieru pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego lub limonkowego
    • 3 łyżki syropu cukrowego, syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
    • 5 łyżek soku pomarańczowego

    Dodatkowo

    • 500 g truskawek
    • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach (uprażone delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Tort z truskawkami - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Bita śmietana – przepis
    2. Piana z białek – jak ubić
    3. Jak zrobić krem z bitej śmietany
    4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
    5. Jak zrobić biszkopt
    6. Truskawki – walory zdrowotne i smakowe

    Tort z truskawkami - Jak zrobić

    Krok 1
    Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
    Krok 2
    Do utartych żółtek przesiewamy mąkę i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny (można też dodać 1 łyżkę soku do żółtek, a 1 do piany z białek), mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
    Krok 3
    Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
    Krok 4
    Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
    Krok 5
    Masę od razu przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Czas pieczenia biszkoptu to ok. 1 godzina. Po 50 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
    Krok 6
    Ciasto, razem z tortownicą, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie. Tortownicę obracamy do góry dnem i studzimy ciasto na kratce lub np. na dwóch kubkach ustawionych tak, żeby opierały się o nie tylko fragmenty brzegu tortownicy, a do spodu miało dostęp zimne powietrze.
    Krok 7
    Kiedy biszkopt jest wystudzony i przekrojony na 3 równe placki, można przygotować krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy kremowy ser i na niewysokich obrotach miksera łączymy całość w krem o lekkiej konsystencji. UWAGA: Można dodać mniej śmietanki lub zwiększyć dwukrotnie ilość serka w celu uzyskania gęstszego kremu, łatwiejszego do rozprowadzenia i utrzymania całego tortu. Można też usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietanki 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 5 łyżkach wrzątku.
    Krok 8
    Placek biszkoptu nasączamy ⅓ ponczu przygotowanego poprzez wymieszanie wszystkich składników w szklance i smarujemy ⅓ kremu.
    Krok 9
    Na brzegu placka układamy przekrojone wzdłuż na połówki truskawki (wszystkie o tej samej wysokości), tak żeby przekrojone części utworzyły dekorację boków tortu. Po wierzchu, na kremie, układamy plasterki truskawek, dokładnie go przykrywając.
    Krok 10
    Posypujemy plasterki truskawek połową prażonych migdałów i przykrywamy drugim plackiem, którego boki zostały delikatnie przycięte w celu zmniejszenia jego średnicy (placek musi zmieścić się pomiędzy ułożonymi wzdłuż brzegu ciasta, przekrojonymi na połówki truskawkami).
    Krok 11
    Nasączamy placek ⅓ ponczu i smarujemy ⅓ kremu.
    Krok 12
    Na kremie układamy ostatni placek biszkoptu, nasączamy pozostałym ponczem i smarujemy pozostałym kremem (można zostawić odrobinę kremu do przygotowania dekoracji za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).
    Krok 13
    Posypujemy górną warstwę kremu pozostałymi migdałami i dekorujemy kilkoma przekrojonymi na połówki truskawkami oraz listkami świeżej mięty. Można też wycisnąć dekoracyjne wzorki z pozostałego kremu za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Przed podaniem tort z truskawkami chłodzimy przez ok. 3 godziny w lodówce.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

     

    Tort z truskawkami
    Tort z truskawkami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    29 komentarzy
    1. Witam… wlasnie szukalam przepisu na biszkopt… patrze, jest tort z truskawkami. Super! No to klikam! Jest swietnie, widze skladniki oraz przygotowanie… ryby? oO hmmm

    2. przepraszam, coś jest nie tak z przepisem, w części „wykonanie” najwyraźniej mowa o przygotowaniu ryby, a nie tortu z truskawkami, którym byłam zainteresowana

    3. Trochę wsiąkają kremy w ten materiał, zwłaszcza takie gęstsze, maślane i niestety też pewnie się zabarwi jak kiedyś włożę do niego krem z barwnikiem spożywczym. Niemniej wolę taki rękaw niż szprycę plastikową, chociaż to akurat zależy od indywidualnych upodobań. Jak przygotowujesz rzadziej dekoracje z kremu, możesz spokojnie kupować jednorazowe. Jak przygotowujesz częściej, jednak lepiej mieć taki rękaw.

    4. Bardzo. Mascarpone i bita śmietana to wrogowie naszych brzuchów i bioder :). Dopisuję sobie do listy przygotowanie kremu jogurtowego, dietetycznego :D. Mam nadzieję, że coś wymyślę :).

    5. pyszny! z checia taki dla kogos zrobie 😉 niech tylko wyrosna mi w ogrodku truskawki 😉
      mam pytanie odnosnie rekawa – czy taki materialowy nie jest klopotem np przy czyszczeniu/praniu badz nie wsiaka w niego krem?? bo ja mam szpryce ale nie jestem z niej zbytnio zadowolona bo i tak zostaje w niej duzo kremu ktory pozniej ciezko wydobyc a i tak nie wiadomo co z nim zrobic. chcialabym sobie kupic taki rekaw dlatego jaki moglabys mi polecic ?materialowy czy takie jednorazowe?

    6. jenki a kto mi taki zrobi na moje urodzinki? mam za 2 tygodnie :D. sama bede musiala bo wyglada przesmacznie!!!!

    7. Ładne kolory w wideo 🙂 Nie są takie „ostre”, jaskrawoczerwone. Bardzo fajnie to wyszło.
      No i ładnie wyglądasz, tak naturalnie. Duży plus :]
      Co do filmiku… Powinni zabraniać umieszczania takich rzeczy w internecie ;)) Aż ślinka leci jak się patrzy! Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje 🙂

    8. ale się truskawko zrobiło u mnie też dzisiaj o truskawkach,może to wpływ Dnia Dziecka:-))))))))))))))))))))))))))spróbuję Twój przepis bo uwielbiam te owoce

    9. Nawet nie mogłam do kamery, bo to był tort na urodziny przyszłej bratowej i musiałam go zanieść w całości na przyjęcie :D.

      1. Wow rewelacyjny torcik. A najbardziej urzekły mnie te truskawki na obrzeżach tortu. Nigdy nie lubiłam równać masy po bokach a wiórkami ciężko równo osypać. Na pewno wypróbuję 😉

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)