Tort z truskawkami przepis | Dorota Kamińska

Tort z truskawkami

Żałuję, że moje urodziny są we wrześniu, bo gdybym urodziła się pod koniec maja lub w czerwcu, zawsze życzyłabym sobie, żeby na stole, w dniu mojego święta, pojawiał się tort z truskawkami. Taki właśnie wypiek urodzinowy, w połowie kwietnia, wymarzyła sobie moja przyszła bratowa. W jednym z marketów znalazłam truskawki, co prawda nie nasze, polskie, ale też nie takie typowo wczesne, szklarniowe, bo i kolor miały czerwony z zewnątrz i w środku, i w smaku też nie odbiegały za bardzo od swoich pysznych, dojrzewających w słońcu sióstr.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Zastanawiałam się jaki tort z truskawkami najbardziej przypadnie do gustu gościom i zdecydowałam się na taki o lekkiej konsystencji, na klasycznym biszkopcie bez proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej, nasączonym ponczem dopasowanym smakowo do truskawek – o delikatnie pomarańczowej nucie. Do przełożenia takiego tortu można wykorzystać krem budyniowy, ale z truskawkami najlepiej skomponuje się krem z bitej śmietany, z dodatkiem kremowego sera, np. mascarpone. Doradziliście mi, żeby zrezygnować z biszkoptu czekoladowego i upiec jasną wersję – chociaż odrobinę tęskni mi się za połączeniem smaku truskawek i czekolady, dlatego niebawem przygotuję jeszcze jeden tort truskawkowy :).

A którą wersję Wy wybralibyście na swoje urodziny? Na biszkopcie jasnym czy ciemnym?

Tort z truskawkami
Print Recipe
5 from 2 votes

Tort z truskawkami

Elegancki tort z truskawkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz migdałami. Wyjątkowy tort z truskawkami na jasnym biszkopcie, z dodatkiem likieru pomarańczowego.
Prep Time1 hr 30 mins
Cook Time1 hr
Total Time2 hrs 30 mins
Course: Deser
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: tort z truskawkami
Servings: 1 (tortownica 21-24 cm
Calories: 434kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Biszkopt

  • 6 jajek białka oddzielone od żółtek
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% schłodzona przez kilka godzin na najwyższej/najchłodniejszej półce lodówki
  • 250 g kremowego sera np. mascarpone lub philadelphia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie

Poncz do nasączenia biszkoptu

  • 3 łyżki likieru pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego lub limonkowego
  • 3 łyżki syropu cukrowego, syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach uprażone delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej

Instructions

  • Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek przesiewamy mąkę i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny (można też dodać 1 łyżkę soku do żółtek, a 1 do piany z białek), mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
  • Masę od razu przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół).
    Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
    W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 1 godzina. Po 50 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Ciasto, razem z tortownicą, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie. Tortownicę obracamy do góry dnem i studzimy ciasto na kratce lub np. na dwóch kubkach ustawionych tak, żeby opierały się o nie tylko fragmenty brzegu tortownicy, a do spodu miało dostęp zimne powietrze.
  • Kiedy biszkopt jest wystudzony i przekrojony na 3 równe placki, można przygotować krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy kremowy ser i na niewysokich obrotach miksera łączymy całość w krem o lekkiej konsystencji. UWAGA: Można dodać mniej śmietanki lub zwiększyć dwukrotnie ilość serka w celu uzyskania gęstszego kremu, łatwiejszego do rozprowadzenia i utrzymania całego tortu. Można też usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietanki 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 5 łyżkach wrzątku.
  • Placek biszkoptu nasączamy ⅓ ponczu przygotowanego poprzez wymieszanie wszystkich składników w szklance i smarujemy ⅓ kremu.
  • Na brzegu placka układamy przekrojone wzdłuż na połówki truskawki (wszystkie o tej samej wysokości), tak żeby przekrojone części utworzyły dekorację boków tortu. Po wierzchu, na kremie, układamy plasterki truskawek, dokładnie go przykrywając.
  • Posypujemy plasterki truskawek połową prażonych migdałów i przykrywamy drugim plackiem, którego boki zostały delikatnie przycięte w celu zmniejszenia jego średnicy (placek musi zmieścić się pomiędzy ułożonymi wzdłuż brzegu ciasta, przekrojonymi na połówki truskawkami).
  • Nasączamy placek ⅓ ponczu i smarujemy ⅓ kremu.
  • Na kremie układamy ostatni placek biszkoptu, nasączamy pozostałym ponczem i smarujemy pozostałym kremem (można zostawić odrobinę kremu do przygotowania dekoracji za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).
  • Posypujemy górną warstwę kremu pozostałymi migdałami i dekorujemy kilkoma przekrojonymi na połówki truskawkami oraz listkami świeżej mięty. Można też wycisnąć dekoracyjne wzorki z pozostałego kremu za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Przed podaniem tort z truskawkami chłodzimy przez ok. 3 godziny w lodówce.

Notes

  1. Bita śmietana – przepis
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Jak zrobić krem z bitej śmietany
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  5. Jak zrobić biszkopt
  6. Truskawki – walory zdrowotne i smakowe

 

Tort z truskawkami
Tort z truskawkami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

29 komentarzy
  1. Witam… wlasnie szukalam przepisu na biszkopt… patrze, jest tort z truskawkami. Super! No to klikam! Jest swietnie, widze skladniki oraz przygotowanie… ryby? oO hmmm

  2. przepraszam, coś jest nie tak z przepisem, w części „wykonanie” najwyraźniej mowa o przygotowaniu ryby, a nie tortu z truskawkami, którym byłam zainteresowana

  3. Trochę wsiąkają kremy w ten materiał, zwłaszcza takie gęstsze, maślane i niestety też pewnie się zabarwi jak kiedyś włożę do niego krem z barwnikiem spożywczym. Niemniej wolę taki rękaw niż szprycę plastikową, chociaż to akurat zależy od indywidualnych upodobań. Jak przygotowujesz rzadziej dekoracje z kremu, możesz spokojnie kupować jednorazowe. Jak przygotowujesz częściej, jednak lepiej mieć taki rękaw.

  4. Bardzo. Mascarpone i bita śmietana to wrogowie naszych brzuchów i bioder :). Dopisuję sobie do listy przygotowanie kremu jogurtowego, dietetycznego :D. Mam nadzieję, że coś wymyślę :).

  5. pyszny! z checia taki dla kogos zrobie 😉 niech tylko wyrosna mi w ogrodku truskawki 😉
    mam pytanie odnosnie rekawa – czy taki materialowy nie jest klopotem np przy czyszczeniu/praniu badz nie wsiaka w niego krem?? bo ja mam szpryce ale nie jestem z niej zbytnio zadowolona bo i tak zostaje w niej duzo kremu ktory pozniej ciezko wydobyc a i tak nie wiadomo co z nim zrobic. chcialabym sobie kupic taki rekaw dlatego jaki moglabys mi polecic ?materialowy czy takie jednorazowe?

  6. Ładne kolory w wideo 🙂 Nie są takie „ostre”, jaskrawoczerwone. Bardzo fajnie to wyszło.
    No i ładnie wyglądasz, tak naturalnie. Duży plus :]
    Co do filmiku… Powinni zabraniać umieszczania takich rzeczy w internecie ;)) Aż ślinka leci jak się patrzy! Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje 🙂

  7. ale się truskawko zrobiło u mnie też dzisiaj o truskawkach,może to wpływ Dnia Dziecka:-))))))))))))))))))))))))))spróbuję Twój przepis bo uwielbiam te owoce

  8. Nawet nie mogłam do kamery, bo to był tort na urodziny przyszłej bratowej i musiałam go zanieść w całości na przyjęcie :D.

    1. Wow rewelacyjny torcik. A najbardziej urzekły mnie te truskawki na obrzeżach tortu. Nigdy nie lubiłam równać masy po bokach a wiórkami ciężko równo osypać. Na pewno wypróbuję 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)