Tort biszkoptowy z bezami, nawiązujący swoim składem do słynnego deseru brytyjskiego Eaton Mess, w którym bitą śmietanę miesza się z pokruszonymi bezikami oraz kawałkami truskawek z dodatkiem winnego octu lub balsamico. Przygotowuje się go też w wersjach z innymi owocami, np. kiwi, stąd mój pomysł na tort z kiwi, w którym biszkopt przełożyłam kremem z bitej śmietany i kawałkami owoców, posypałam wiórkami kokosowymi i dodałam bezy do poszczególnych warstw oraz dekoracji. Pracochłonny, za to o wyjątkowej konsystencji, bo miękki, nasączony ponczem z dodatkiem likeru, o delikatnie chrupiących bezach i kwaskowatym kiwi, które przełamuje słodycz pozostałych składników.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze torty
Kiwi można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, ananasem, mango, granatem czy bananem, a zamiast wiórków kokosowych wykorzystać blanszowane migdały lub orzechy. Spróbujcie przygotować wersję czekoladową, na ciemnym biszkopcie i kakaowych bezach.
Ciekawa jestem, która najbardziej przypadnie Wam do gustu :).

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 biszkopt jasny z 6 jajek (przekrojony na 3 placki)
- 1 krem jogurtowy z 1,6 kg jogurtu greckiego lub krem z bitej śmietany z 1 litra śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki żelatyny (wymieszana z 4 łyżkami gorącej wody; dodana pod koniec miksowania kremu w celu usztywnienia)
- 8-10 kiwi (obrane; 2 sztuki pokrojone na plasterki, 2 sztuki w półksiężyce, pozostałe w mniejsze kawałki)
- 25-30 bezików średniej wielkości
- 50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów
- poncz z ½ szklanki zielonej lub jasnej herbaty z dodatkiem 25 ml likieru (np. kokosowego, pomarańczowego lub limonkowego, albo truskawkowego lub waniliowego)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Tort z kiwi bez laktozy - można przygotować, wykorzystując do przełożenia krem jogurtowy, koniecznie na jogurcie greckim klasycznym, bez dodatku mleka w proszku.
- Tort z kiwi bez orzechów - wiórki kokosowe można pominąć lub zastąpić migdałami w płatkach.
- Tort z kiwi bezglutenowy - z biszkoptu upieczonego z mąki bezglutenowej najlepszej.
- Biszkopt jasny - przepis
- Krem jogurtowy - przepis
Jak zrobić
- Krem dzielę na dwie części: jedną połowę wykorzystam do udekorowania wierzchu, a drugą do przełożenia 2 warstw tortu.
- Dolną warstwę biszkoptu nasączam ⅓ ponczu. Rozsmarowuję krem (zostawiam odrobinę), posypuję kawałkami kiwi i wiórkami kokosowymi, przykrywam bezami i pozostawionym kremem). Delikatnie układam kolejną warstwę biszkoptu i lekko dociskam.
- Powtarzam czynności z kroku 2.
- Nasączam wierzch tortu pozostałym ponczem i dekoruję kremem, plasterkami kiwi oraz półksiężycami i bezami.
- Wstawiam na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
Hej !
Bede probowac przepis na nastepny weekend ☺ Zastanawia mnie czy beziki np. na drugi dzien, nie rozplywaja sie w masie ze snietany ?
Pozdrawiam Anna
Nie powinny, ale mogą zmięknąć.