Tort z kiwi

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Tort biszkoptowy z bezami, nawiązujący swoim składem do słynnego deseru brytyjskiego Eaton Mess, w którym bitą śmietanę miesza się z pokruszonymi bezikami oraz kawałkami truskawek z dodatkiem winnego octu lub balsamico. Przygotowuje się go też w wersjach z innymi owocami, np. kiwi, stąd mój pomysł na tort z kiwi, w którym biszkopt przełożyłam kremem z bitej śmietany i kawałkami owoców, posypałam wiórkami kokosowymi i dodałam bezy do poszczególnych warstw oraz dekoracji. Pracochłonny, za to o wyjątkowej konsystencji, bo miękki, nasączony ponczem z dodatkiem likeru, o delikatnie chrupiących bezach i kwaskowatym kiwi, które przełamuje słodycz pozostałych składników.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze torty

Kiwi można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, ananasem, mango, granatem czy bananem, a zamiast wiórków kokosowych wykorzystać blanszowane migdały lub orzechy. Spróbujcie przygotować wersję czekoladową, na ciemnym biszkopcie i kakaowych bezach.

Ciekawa jestem, która najbardziej przypadnie Wam do gustu :).

Tort z kiwi

Liczba porcjina tortownicę o średnicy 24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 30 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas3 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Tort z kiwi na delikatnym, puszystym biszkopcie, z kremem z bitej śmietany lub jogurtowym oraz kruchymi bezami. Idealny tort z kiwi, który można też przygotować na bazie innych owoców.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • biszkopt jasny z 6 jajek (przekrojony na 3 placki)
  • krem jogurtowy z 1,6 kg jogurtu greckiego lub krem z bitej śmietany z 1 litra śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny (wymieszana z 4 łyżkami gorącej wody; dodana pod koniec miksowania kremu w celu usztywnienia)
  • 8-10 kiwi (obrane; 2 sztuki pokrojone na plasterki, 2 sztuki w półksiężyce, pozostałe w mniejsze kawałki)
  • 25-30 bezików średniej wielkości
  • 50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów
  • poncz z ½ szklanki zielonej lub jasnej herbaty z dodatkiem 25 ml likieru (np. kokosowego, pomarańczowego lub limonkowego, albo truskawkowego lub waniliowego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Tort z kiwi - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Tort z kiwi bez laktozy - można przygotować, wykorzystując do przełożenia krem jogurtowy, koniecznie na jogurcie greckim klasycznym, bez dodatku mleka w proszku.

Tort z kiwi bez orzechów - wiórki kokosowe można pominąć lub zastąpić migdałami w płatkach.

Tort z kiwi bezglutenowy - z biszkoptu upieczonego z mąki bezglutenowej najlepszej.

Tort z kiwi - Jak zrobić

Krok 1
Krem dzielę na dwie części: jedną połowę wykorzystam do udekorowania wierzchu, a drugą do przełożenia 2 warstw tortu.
Krok 2
Dolną warstwę biszkoptu nasączam ⅓ ponczu. Rozsmarowuję krem (zostawiam odrobinę), posypuję kawałkami kiwi i wiórkami kokosowymi, przykrywam bezami i pozostawionym kremem). Delikatnie układam kolejną warstwę biszkoptu i lekko dociskam.
Krok 3
Powtarzam czynności z kroku 2.
Krok 4
Nasączam wierzch tortu pozostałym ponczem i dekoruję kremem, plasterkami kiwi oraz półksiężycami i bezami.
Krok 5
Wstawiam na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Tort z kiwi
Tort z kiwi

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Hej !
    Bede probowac przepis na nastepny weekend ☺ Zastanawia mnie czy beziki np. na drugi dzien, nie rozplywaja sie w masie ze snietany ?
    Pozdrawiam Anna

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)