Tort z kiwi przepis | Dorota Kamińska

Tort z kiwi

Tort biszkoptowy z bezami, nawiązujący swoim składem do słynnego deseru brytyjskiego Eaton Mess, w którym bitą śmietanę miesza się z pokruszonymi bezikami oraz kawałkami truskawek z dodatkiem winnego octu lub balsamico. Przygotowuje się go też w wersjach z innymi owocami, np. kiwi, stąd mój pomysł na tort z kiwi, w którym biszkopt przełożyłam kremem z bitej śmietany i kawałkami owoców, posypałam wiórkami kokosowymi i dodałam bezy do poszczególnych warstw oraz dekoracji. Pracochłonny, za to o wyjątkowej konsystencji, bo miękki, nasączony ponczem z dodatkiem likeru, o delikatnie chrupiących bezach i kwaskowatym kiwi, które przełamuje słodycz pozostałych składników.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze torty

Kiwi można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, ananasem, mango, granatem czy bananem, a zamiast wiórków kokosowych wykorzystać blanszowane migdały lub orzechy. Spróbujcie przygotować wersję czekoladową, na ciemnym biszkopcie i kakaowych bezach.

Ciekawa jestem, która najbardziej przypadnie Wam do gustu :).

Tort z kiwi

Tort z kiwi

Tort z kiwi na delikatnym, puszystym biszkopcie, z kremem z bitej śmietany lub jogurtowym oraz kruchymi bezami. Idealny tort z kiwi, który można też przygotować na bazie innych owoców.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: tort z kiwi
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 24 cm

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 biszkopt jasny z 6 jajek (przekrojony na 3 placki)
  • 1 krem jogurtowy z 1,6 kg jogurtu greckiego lub krem z bitej śmietany z 1 litra śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny (wymieszana z 4 łyżkami gorącej wody; dodana pod koniec miksowania kremu w celu usztywnienia)
  • 8-10 kiwi (obrane; 2 sztuki pokrojone na plasterki, 2 sztuki w półksiężyce, pozostałe w mniejsze kawałki)
  • 25-30 bezików średniej wielkości
  • 50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów
  • poncz z ½ szklanki zielonej lub jasnej herbaty z dodatkiem 25 ml likieru (np. kokosowego, pomarańczowego lub limonkowego, albo truskawkowego lub waniliowego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Krem dzielę na dwie części: jedną połowę wykorzystam do udekorowania wierzchu, a drugą do przełożenia 2 warstw tortu.
  • Dolną warstwę biszkoptu nasączam ⅓ ponczu. Rozsmarowuję krem (zostawiam odrobinę), posypuję kawałkami kiwi i wiórkami kokosowymi, przykrywam bezami i pozostawionym kremem). Delikatnie układam kolejną warstwę biszkoptu i lekko dociskam.
  • Powtarzam czynności z kroku 2.
  • Nasączam wierzch tortu pozostałym ponczem i dekoruję kremem, plasterkami kiwi oraz półksiężycami i bezami.
  • Wstawiam na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Tort z kiwi bez laktozy - można przygotować, wykorzystując do przełożenia krem jogurtowy, koniecznie na jogurcie greckim klasycznym, bez dodatku mleka w proszku.
  2. Tort z kiwi bez orzechów - wiórki kokosowe można pominąć lub zastąpić migdałami w płatkach.
  3. Tort z kiwi bezglutenowy - z biszkoptu upieczonego z mąki bezglutenowej najlepszej.
  4. Biszkopt jasny - przepis
  5. Krem jogurtowy - przepis
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tort z kiwi
Tort z kiwi
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Hej !
    Bede probowac przepis na nastepny weekend ☺ Zastanawia mnie czy beziki np. na drugi dzien, nie rozplywaja sie w masie ze snietany ?
    Pozdrawiam Anna

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)