Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Wiele miałam pomysłów na tort z brzoskwiniami. Planowałam przygotować lekki biszkopt i przełożyć kremem z bitej śmietany. Chciałam dodać drobno siekane migdały, takie blanszowane, bo świetnie komponują się z dodatkiem brzoskwiń. Myślałam też o maku, który bardzo lubię w muffinach. Wyobraziłam sobie, że mój tort brzoskwiniowy będzie idealnie smakować, gdy słodkie owoce przełamie się smakiem cytrusów, może z jakimś likierem dolanym do ponczu… Odkładałam jego przygotowanie przez trzy lata i wreszcie, w wersji bezglutenowej, zagościł na stole z okazji moich urodzin.

Przygotowywałyśmy go na szybko z moją mamą: za krótko ubijałam masę, za grubo pokroiłam brzoskwinie, za mało czasu spędził w lodówce przed podaniem, ale świetnie smakował! Zrobiony na mojej ulubionej mieszance bezglutenowej najlepszej, ładnie wyrósł i utrzymał masę i dekoracje. Choć biszkopt upiekłam dzień wcześniej, wszystkie pozostałe prace wykonywałyśmy dwie godziny przed przyjściem gości. Da się, ale nie polecam ;). Wolę robić tort w spokoju i skupieniu, kiedy nic mnie nie rozprasza. Powoli rozsmarowuję krem na biszkoptowych blatach, a potem dekoruję szprycą wierzch. Bardzo mnie to relaksuje i czuję, że w takie przygotowania wkładam całe serce.

Po kilku dniach po urodzinach, na spokojnie, upiekłam drugi tort, żeby móc go sfotografować i podzielić się z Wami przepisem. Udoskonaliłam sposób dekoracji, choć tym razem zapomniałam dodać mak lub migdały do masy biszkoptowej. Upieczony na zwykłej mące tortowej, za to ze starannie pokrojonymi brzoskwiniami i domowym dżemem malinowym na wszystkich warstwach, choć pomarańczowy sprawdziłby się tutaj równie dobrze. Uważam, że mój tort brzoskwiniowy wyszedł piękny, chociaż jego bok nie do końca przypomina to, co w mojej głowie stworzyła przed nakładaniem masy wyobraźnia ;).

5 od 2 osób
Tort z brzoskwiniami
Tort z brzoskwiniami
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
55 min
Całkowity czas
1 godz. 40 min
 

Pyszny tort z brzoskwiniami na jasnym biszkopcie, nasączony syropem brzoskwiniowo-pomarańczowym, przełożony kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz dżemem malinowym lub pomarańczowym.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: tort brzoskwiniowy, tort z brzoskwiniami
Liczba kalorii: 424 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 18 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 6 łyżek cukru (polecam ksylitol lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym oraz mniejszej liczbie kalorii niż biały cukier)
  • 8 łyżek mąki (tortowa typ 405-450 lub orkiszowa typ 500; można wykorzystać też mieszankę bezglutenową)
  • 3 łyżki drobno siekanych blanszowanych migdałów (opcjonalnie; można zastąpić makiem)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
Do przełożenia
  • krem z 500 g mascarpone i 400 ml śmietanki kremówki 30-36% + 3 łyżki cukru pudru oraz ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (wszystkie składniki schłodzone przez kilka godzin w lodówce) (połowa kremu odłożona do dekoracji)
  • 1,5 brzoskwini z puszki (dobrze odsączona z syropu)
  • 6 łyżek dżemu malinowego lub pomarańczowego
Do nasączenia
  • sok z połowy pomarańczy
  • ½ szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżka likieru o smaku cytrysów (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • 1,5 brzoskwini z puszki (dobrze odsączona z syropu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Tort z brzoskwiniami bezglutenowy - polecam wykorzystać moją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą z dodatkiem tapioki

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić biszkopt jasny
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone
  3. Piana z białek – jak ubić
  4. Zakalec w cieście - dlaczego powstaje i jak go uniknąć
Tort z brzoskwiniami - Jak zrobić
Przygotowanie biszkoptu
  1. Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.

  2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, migdały/mak oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszam całość mikserem na średnich obrotach.

  3. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowania, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.

  4. Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.

  5. Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.

    W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!

    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.

  6. Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Studzę na kratce, w foremce, obrócony do góry dnem. Wyjmuję z foremki dopiero po wystudzeniu.

  7. Przekrawam biszkopt na 3 blaty o równej grubości.

Przygotowanie kremu
  1. Rozmiksowuję serki z cukrem i wanilią na bardzo wysokich obrotach miksera, wlewając stopniowo, cienką strużką, śmietankę kremówkę. Ubijam do momentu uzyskania napowietrzonego kremu, który dobrze trzyma się końcówek miksera po wyjęciu z miski.

Składanie tortu
  1. Dolny blat tortu układam na podstawce do tortu. Nasączam kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń wymieszanego z sokiem z pomarańczy i likierem.

  2. Smaruję blat kremem i posypuję połówką brzoskwini pokrojonej w niedużą kostkę. Przykrywam kolejnym blatem. Delikatnie dociskam dłońmi na całej powierzchni.

    Powtarzam czynności, również dla trzeciego, wierzchniego blatu, który nasączam, smaruję dżemem i kremem, posypuję kawałkami brzoskwini oraz dociskam.

Dekorowanie
  1. Połówki brzoskwiń kroję w niezbyt grube plastry.

  2. Na boku tortu rozprowadzam część kremu, wyrównując dokładnie łopatką brzeg lub tworząc fantazyjne zdobienia za pomocą łyżki lub wzornika cukierniczego.

  3. Na wierzchu tortu układam plasterki brzoskwiń w kształt róży. Zaczynam od ułożenia małego ślimaczka z mniejszych plasterków na środku i dokładam kolejne dookoła.

  4. Brzeg dekoruję kremem ze szprycy.

Chłodzenie
  1. Odstawiam tort, najlepiej pod przykryciem (tłusty krem łatwo pochłania zapachy), w chłodne miejsce, na ok. 2 godziny.

Wartości odżywcze
Tort z brzoskwiniami
Wielkość porcji (160 g)
Liczba kalorii 424 kcal Kalorie z tłuszczów 281 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 31.25g 48%
Tłuszcze nasycone 19.33g 97%
Cholesterol 88.5mg 30%
Sód 43.42mg 2%
Potas 114mg 3%
Węglowodany ogółem 30.58g 10%
Błonnik 0.75g 3%
Cukry 20.42g
Białko 4.5g 9%
Witamina A 23.97%
Witamina C 10.98%
Wapń 8.49%
Żelazo 2.38%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Tort z brzoskwiniami
Tort z brzoskwiniami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)