Tort z borówką amerykańską

5/5 (1)

Mój urodzinowy tort, przygotowany tuż po powrocie z Azji, po 3 miesiącach intensywnego podróżowania. Zrobiony na szybko i „na raty”, z tego, co pod ręką, ale na szczęście na niektóre torty nie trzeba wykupić pół sklepu ;). Tort z borówką amerykańską to klasyczny, jasny biszkopt, który przełożyłam kremem z mascarpone, lekko zabarwionym sokiem z jagód ze słoiczka. Dekoracja z ogromnych borówek amerykańskich. Trochę mi Was brakowało, kiedy jadłam mango i piłam wodę kokosową!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Jeśli nie przepadacie za kremami z mascarpone, lżejszą konsystencję zapewni wykorzystanie kremu z bitej śmietany, chociaż za jego sprawą tort z borówką amerykańską będzie bardziej pracochłonny do przygotowania i nieco trudniejszy, jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z urodzinowymi, domowymi wypiekami. Klasycznie, zamiast mascarpone, można też przygotować do niego krem budyniowy – dajcie mi koniecznie znać, jaka wersja, Waszym zdaniem, jest najsmaczniejsza!

Tort z borówką amerykańską

Liczba porcjitortownica o średnicy 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 45 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas3 godz., 45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Tort z borówką amerykańską przygotowany na jasnym biszkopcie i przełożony kremem z mascarpone zabarwionym na fioletowo dzięki dodaniu soku z jagód ze słoiczka, udekorowany prażonymi migdałami w płatkach.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Biszkopt

    • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
    • 12 łyżek cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
    • 12 łyżek mąki (tortowa typ 400-450 dla najlepszej puszystości lub orkiszowa typ 500-650 dla najniższego indeksu glikemicznego)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta soli

    Krem

    • 1,2 kg jogurtu naturalnego greckiego (odcedzony przez 12 godzin w lodówce, na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem lub serwetką)
    • ok. ½ Szklanki cukru pudru lub ksylitolu (zamiast cukru można wykorzystać 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej) (polecam ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny niż zwykły, biały cukier)

    Krem (opcjonalnie)

    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka soku z jagód (ze słoiczka; można zastąpić sokiem z buraków lub barwnikiem spożywczym)

    Dodatkowo

    • 250 g borówki amerykańskiej
    • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach (uprażone delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej)

    Dodatkowo (opcjonalnie)

    • 50 g białej czekolady

    Poncz

    • 3 łyżki likieru pomarańczowego, limonkowego, cytrynowego lub migdałowego
    • 3 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
    • 5 łyżek soku pomarańczowego

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Zamiast kremu jogurtowego można wykorzystać krem z mascarpone, krem z bitej śmietanykrem z bitej śmietany i mascarpone lub krem budyniowy.

    Tort z borówką amerykańską - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Tort z borówką amerykańską - Jak zrobić

    Biszkopt
    Krok 1
    Przepis na biszkopt jasny - krok 1
    Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
    Krok 2
    Przepis na biszkopt jasny - krok 2
    Do utartych żółtek dodaję mąkę oraz 1,5 łyżki soku z cytryny, mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
    Krok 3
    Przepis na biszkopt jasny - krok 3
    Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
    Krok 4
    Przepis na biszkopt jasny - krok 4
    Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
    Krok 5
    Przepis na biszkopt jasny - krok 5
    Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.

    W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!

    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
    Krok 6
    Przepis na biszkopt jasny - krok 6
    Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
    Krok 7
    Przepis na biszkopt jasny - krok 6
    Biszkopt studzę w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
    Krok 8
    Przepis na biszkopt jasny - krok 8
    Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki.
    Krem
    Krok 9
    Na najniższych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie, za pomocą łyżki) ubijam jogurt z dodatkiem cukru pudru lub ksylitolu (zbyt długi czas ucierania oraz za wysokie obroty mogą doprowadzić do zwarzenia się kremu).
    Krok 10
    Pod koniec ubijania dodaję sok z jagód.
    Krok 11
    Dzielę krem na 3 części.
    Poncz
    Krok 12
    W szklance łączę wszystkie składniki na poncz.
    Składanie tortu
    Krok 13
    Nasączam dolny biszkopt ponczem i rozsmarowuję pierwszą część kremu. Posypuję borówkami, płatkami migdałów i białą czekoladą utartą na tarce o grubych oczkach. Przykrywam kolejnym biszkoptem.
    Krok 14
    Powtarzam nasączanie i rozmarowywanie kremu oraz układanie dodatków.
    Krok 15
    Przykrywam tort trzecim biszkoptem, nasączam.
    Dekorowanie tortu
    Krok 16
    Na wierzchu i boku rozsmarowuję cieniutką warstwę kremu.
    Krok 17
    Rozsmarowuję na wierzchu pozostały krem, tworząc docelową dekorację (część zostawiam do wykorzystania do dekoracji za pomocą szprycy.
    Krok 18
    Bok tortu dekoruję płatkami migdałów, a wierzch świeżą borówką amerykańską i listkami mięty lub melisy.
    Krok 19
    Wstawiam tort do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia i stężenia kremu.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    A może zamiast przełożenia waniliowego za smaczniejsze i ciekawsze uznacie to o smaku czekoladowym? Proszę bardzo, taka opcja też jest możliwa i na pewno przypadnie wielu z Was do gustu.

    Tort z borówką amerykańską
    Tort z borówką amerykańską

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)