Tort z borówką amerykańską przepis | Dorota Kamińska

Tort z borówką amerykańską

Mój urodzinowy tort, przygotowany tuż po powrocie z Azji, po 3 miesiącach intensywnego podróżowania. Zrobiony na szybko i „na raty”, z tego, co pod ręką, ale na szczęście na niektóre torty nie trzeba wykupić pół sklepu ;). Tort z borówką amerykańską to klasyczny, jasny biszkopt, który przełożyłam kremem z mascarpone, lekko zabarwionym sokiem z jagód ze słoiczka. Dekoracja z ogromnych borówek amerykańskich. Trochę mi Was brakowało, kiedy jadłam mango i piłam wodę kokosową!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Jeśli nie przepadacie za kremami z mascarpone, lżejszą konsystencję zapewni wykorzystanie kremu z bitej śmietany, chociaż za jego sprawą tort z borówką amerykańską będzie bardziej pracochłonny do przygotowania i nieco trudniejszy, jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z urodzinowymi, domowymi wypiekami. Klasycznie, zamiast mascarpone, można też przygotować do niego krem budyniowy – dajcie mi koniecznie znać, jaka wersja, Waszym zdaniem, jest najsmaczniejsza!

Tort z borówką amerykańską
Print Recipe
5 from 1 vote

Tort z borówką amerykańską

Tort z borówką amerykańską przygotowany na jasnym biszkopcie i przełożony kremem z mascarpone zabarwionym na fioletowo dzięki dodaniu soku z jagód ze słoiczka, udekorowany prażonymi migdałami w płatkach.
Prep Time2 hrs 45 mins
Cook Time1 hr
Total Time3 hrs 45 mins
Course: Deser
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: tort z borówką amerykańską
Servings: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Calories: 305kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Biszkopt

  • 6 jajek białka oddzielone od żółtek
  • 12 łyżek cukru polecam ksylitol czyli cukier brzozowy o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
  • 12 łyżek mąki tortowa typ 400-450 dla najlepszej puszystości lub orkiszowa typ 500-650 dla najniższego indeksu glikemicznego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 1,2 kg jogurtu naturalnego greckiego odcedzony przez 12 godzin w lodówce, na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem lub serwetką
  • ½ szklanki cukru pudru lub ksylitolu około; zamiast cukru można wykorzystać 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (polecam ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny niż zwykły, biały cukier)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z jagód opcjonalnie; ze słoiczka; można zastąpić sokiem z buraków lub barwnikiem spożywczym

Dodatkowo

  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach uprażone delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej
  • 50 g białej czekolady opcjonalnie

Poncz

  • 3 łyżki likieru pomarańczowego, limonkowego, cytrynowego lub migdałowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Instructions

Biszkopt

  • Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 1
  • Do utartych żółtek dodaję mąkę oraz 1,5 łyżki soku z cytryny, mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 2
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 3
  • Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 4
  • Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!
    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 5
  • Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.Biszkopt studzę w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 6
  • Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 8

Krem

  • Na najniższych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie, za pomocą łyżki) ubijam jogurt z dodatkiem cukru pudru lub ksylitolu (zbyt długi czas ucierania oraz za wysokie obroty mogą doprowadzić do zwarzenia się kremu).
  • Pod koniec ubijania dodaję sok z jagód.
  • Dzielę krem na 3 części.

Poncz

  • W szklance łączę wszystkie składniki na poncz.

Składanie tortu

  • Nasączam dolny biszkopt ponczem i rozsmarowuję pierwszą część kremu. Posypuję borówkami, płatkami migdałów i białą czekoladą utartą na tarce o grubych oczkach. Przykrywam kolejnym biszkoptem.
  • Powtarzam nasączanie i rozmarowywanie kremu oraz układanie dodatków.
  • Przykrywam tort trzecim biszkoptem, nasączam.

Dekorowanie tortu

  • Na wierzchu i boku rozsmarowuję cieniutką warstwę kremu.
  • Rozsmarowuję na wierzchu pozostały krem, tworząc docelową dekorację (część zostawiam do wykorzystania do dekoracji za pomocą szprycy.
  • Bok tortu dekoruję płatkami migdałów, a wierzch świeżą borówką amerykańską i listkami mięty lub melisy.
  • Wstawiam tort do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia i stężenia kremu.

Notes

A może zamiast przełożenia waniliowego za smaczniejsze i ciekawsze uznacie to o smaku czekoladowym? Proszę bardzo, taka opcja też jest możliwa i na pewno przypadnie wielu z Was do gustu.

Tort z borówką amerykańską
Tort z borówką amerykańską
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)