Tort snickers

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Inspirując się składem popularnych batoników, przygotowałam tort snickers. Wypiek urodzinowy na jesienno-zimowy czas, kiedy tak bardzo odczuwa się brak sezonowych, kolorowych owoców: jagód, truskawek, malin czy brzoskwiń. Jesień i zima to czas czekolady i orzechów, a tort snickers łączy ich smak z kremowym, delikatnym środkiem i słodkim kajmakiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Przygotowując tort snickers, można wykorzystać zarówno klasyczny biszkopt czekoladowy wyrastający na pianie z białek, jak i biszkopt czekoladowy ekspresowy, z dodatkiem proszku do pieczenia. W smaku będzie najbliższy oryginalnym batonikom, kiedy do polania wykorzystamy polewę czekoladową z mlecznej czekolady, ale to wersja z polewą ciemną, błyszczącą jest dużo bardziej elegancka i… nie tak bardzo słodka.

Chcąc ułatwić sobie pracę, można wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki, a zamiast kremu budyniowego, przygotować prostszy krem z mascarone wymieszany, opcjonalnie, z masłem z orzeszków ziemnych. Mając więcej czasu i chcąc kontrolować zawartość cukru w wypieku, warto ugotować domowy kajmak samodzielnie, a masło orzechowe zmiksować w blenderze, przygotowując je z niesolonych i niesłodzonych orzechów arachidowych.

Mój tort snickers to także baza dla Waszych modyfikacji i eksperymentów. Zastąpcie orzeszki ziemne migdałami, a masło orzechowe – masłem migdałowym lub marcepanem, a upieczecie smaczny tort migdałowo-czekoladowy. Wykorzystajcie orzechy włoskie i nutellę i przygotujcie tort orzechowo-czekoladowy lub wiórki kokosowe i masło kokosowe, aby uzyskać tort czekoladowo-kokosowy. To tylko kilka pomysłów na to, jak urozmaicić jego skład i odmienić smak.

Tort snickers

Liczba porcjitortownica 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 30 min
Czas gotowania55 min
Całkowity czas4 godz., 25 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Przepis na tort snickers czyli tort czekoladowy z kremem budyniowym, kajmakiem, orzeszkami ziemnymi i polewą z czekolady.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 1 biszkopt czekoladowy z 6 jajek (6 jajek: białka oddzielone od żółtek, 12 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny)

    Do przełożenia

    • krem budyniowy (budyń ugotowany na 500 ml mleka, 200 g masła (1 kostka))
    • 100 g orzeszków ziemnych (prażone, niesolone)
    • ok. 400 g kajmaku (1 puszka)

    Do przełożenia (opcjonalnie)

    • 3 łyżki masła orzechowego

    Poncz

    • ½ Szklanki herbaty
    • 50 ml likieru pomarańczowego

    Polewa

    • 200 g czekolady (gorzka lub mleczna)
    • 50 ml śmietanki kremówki

    Dekoracja

    • ok. 50 g orzeszków ziemnych (w połówkach)
    • świeża mięta lub melisa

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Tort snickers - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić biszkopt czekoladowy
    2. Jak zrobić krem budyniowy
    3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
    4. Jak zrobić kajmak
    5. Jak zrobić masło orzechowe
    6. Polewa czekoladowa - przepis

     


    Tort snickers bezglutenowy - mąkę pszenną w biszkopcie zamieniamy na mąkę bezglutenową lub zmielone orzechy/migdały, a do przygotowania polewy wykorzystujemy czekoladę bez zawartości glutenu

    Tort snickers - Jak zrobić

    Pieczenie biszkoptu
    Krok 1
    Biszkopt czekoladowy
    Nastawiamy piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg). Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy mąkę i ½ łyżeczki soku z cytryny, mieszamy na średnich obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania pozostały sok z cytryny. Delikatnie dodajemy je do zmiksowanych żółtek i mieszamy ostrożnie, za pomocą łyżki. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką/kaszą tortownicy i pieczemy przez ok. 55 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce. Całkowicie wystudzony - kroimy na 3 placki.
    Mieszanie kremu budyniowego
    Krok 2
    Krem maślany
    Z mleka, mąk i cukru gotujemy bardzo gęsty budyń na krem. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu, cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera. Pod koniec można też dodać do kremu masło orzechowe.
    Składanie tortu
    Krok 3
    Tort snickers - przepis - krok 3
    Placek biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy połową kremu budyniowego. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i przykrywamy drugim plackiem, posmarowanym od spodu połową kajmaku. Delikatnie dociskamy.

    Powtarzamy czynności.
    Dekorowanie tortu
    Krok 4
    Tort snickers - przepis - krok 4
    Cały wierzch tortu polewamy polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
    Krok 5
    Tort Snickers
    Dekorujemy tort połówkami orzeszków ziemnych oraz pozostałością kremu budyniowego i listkami mięty.
    Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia kremu.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Podzielcie się w komentarzach efektami Waszych kuchennych przygód i niech tort snickers smakuje wyśmienicie!

    Tort Snickers
    Tort Snickers

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)