Tort snickers przepis | Dorota Kamińska

Tort snickers

Inspirując się składem popularnych batoników, przygotowałam tort snickers. Wypiek urodzinowy na jesienno-zimowy czas, kiedy tak bardzo odczuwa się brak sezonowych, kolorowych owoców: jagód, truskawek, malin czy brzoskwiń. Jesień i zima to czas czekolady i orzechów, a tort snickers łączy ich smak z kremowym, delikatnym środkiem i słodkim kajmakiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Przygotowując tort snickers, można wykorzystać zarówno klasyczny biszkopt czekoladowy wyrastający na pianie z białek, jak i biszkopt czekoladowy ekspresowy, z dodatkiem proszku do pieczenia. W smaku będzie najbliższy oryginalnym batonikom, kiedy do polania wykorzystamy polewę czekoladową z mlecznej czekolady, ale to wersja z polewą ciemną, błyszczącą jest dużo bardziej elegancka i… nie tak bardzo słodka.

Chcąc ułatwić sobie pracę, można wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki, a zamiast kremu budyniowego, przygotować prostszy krem z mascarone wymieszany, opcjonalnie, z masłem z orzeszków ziemnych. Mając więcej czasu i chcąc kontrolować zawartość cukru w wypieku, warto ugotować domowy kajmak samodzielnie, a masło orzechowe zmiksować w blenderze, przygotowując je z niesolonych i niesłodzonych orzechów arachidowych.

Mój tort snickers to także baza dla Waszych modyfikacji i eksperymentów. Zastąpcie orzeszki ziemne migdałami, a masło orzechowe – masłem migdałowym lub marcepanem, a upieczecie smaczny tort migdałowo-czekoladowy. Wykorzystajcie orzechy włoskie i nutellę i przygotujcie tort orzechowo-czekoladowy lub wiórki kokosowe i masło kokosowe, aby uzyskać tort czekoladowo-kokosowy. To tylko kilka pomysłów na to, jak urozmaicić jego skład i odmienić smak.

Tort snickers
Przygotowanie
3 godz. 30 min
Czas gotowania
55 min
Całkowity czas
4 godz. 25 min
 
Przepis na tort snickers czyli tort czekoladowy z kremem budyniowym, kajmakiem, orzeszkami ziemnymi i polewą z czekolady.
Danie: Deser
Autorka: Dorota Kamińska
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 1 biszkopt czekoladowy z 6 jajek (6 jajek: białka oddzielone od żółtek, 12 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny)
Do przełożenia
  • krem budyniowy (budyń ugotowany na 500 ml mleka, 200 g masła (1 kostka))
  • 100 g orzeszków ziemnych (prażone, niesolone)
  • 400 g kajmaku (1 puszka)
  • 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
Poncz
  • ½ szklanki herbaty
  • 50 ml likieru pomarańczowego
Polewa
  • 200 g czekolady (gorzka lub mleczna)
  • 50 ml śmietanki kremówki
Dekoracja
  • 50 g orzeszków ziemnych (w połówkach)
  • świeża mięta lub melisa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tort snickers - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić biszkopt czekoladowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić kajmak
  5. Jak zrobić masło orzechowe
  6. Polewa czekoladowa - przepis

 


Tort snickers bezglutenowy - mąkę pszenną w biszkopcie zamieniamy na mąkę bezglutenową lub zmielone orzechy/migdały, a do przygotowania polewy wykorzystujemy czekoladę bez zawartości glutenu

Tort snickers - Jak zrobić
Biszkopt czekoladowy
  1. Nastawiamy piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg). Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy mąkę i ½ łyżeczki soku z cytryny, mieszamy na średnich obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania pozostały sok z cytryny. Delikatnie dodajemy je do zmiksowanych żółtek i mieszamy ostrożnie, za pomocą łyżki. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką/kaszą tortownicy i pieczemy przez ok. 55 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce. Całkowicie wystudzony - kroimy na 3 placki.
Mieszanie kremu budyniowego
  1. Z mleka, mąk i cukru gotujemy bardzo gęsty budyń na krem. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu, cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera. Pod koniec można też dodać do kremu masło orzechowe.
Składanie tortu
  1. Placek biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy połową kremu budyniowego. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i przykrywamy drugim plackiem, posmarowanym od spodu połową kajmaku. Delikatnie dociskamy.
    Tort snickers - przepis - krok 3
  2. Powtarzamy czynności.
Dekorowanie tortu
  1. Cały wierzch tortu polewamy polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
    Tort snickers - przepis - krok 4
  2. Dekorujemy tort połówkami orzeszków ziemnych oraz pozostałością kremu budyniowego i listkami mięty.
    Tort Snickers
  3. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia kremu.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Podzielcie się w komentarzach efektami Waszych kuchennych przygód i niech tort snickers smakuje wyśmienicie!

Tort Snickers
Tort Snickers

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)