Tort snickers przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tort snickers

Tort snickers

Tort Snickers

Inspirując się składem popularnych batoników, przygotowałam tort snickers. Wypiek urodzinowy na jesienno-zimowy czas, kiedy tak bardzo odczuwa się brak sezonowych, kolorowych owoców: jagód, truskawek, malin czy brzoskwiń. Jesień i zima to czas czekolady i orzechów, a tort snickers łączy ich smak z kremowym, delikatnym środkiem i słodkim kajmakiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Przygotowując tort snickers, można wykorzystać zarówno klasyczny biszkopt czekoladowy wyrastający na pianie z białek, jak i biszkopt czekoladowy ekspresowy, z dodatkiem proszku do pieczenia. W smaku będzie najbliższy oryginalnym batonikom, kiedy do polania wykorzystamy polewę czekoladową z mlecznej czekolady, ale to wersja z polewą ciemną, błyszczącą jest dużo bardziej elegancka i… nie tak bardzo słodka.

Chcąc ułatwić sobie pracę, można wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki, a zamiast kremu budyniowego, przygotować prostszy krem z mascarone wymieszany, opcjonalnie, z masłem z orzeszków ziemnych. Mając więcej czasu i chcąc kontrolować zawartość cukru w wypieku, warto ugotować domowy kajmak samodzielnie, a masło orzechowe zmiksować w blenderze, przygotowując je z niesolonych i niesłodzonych orzechów arachidowych.

Zobacz też
Naleśniki

Mój tort snickers to także baza dla Waszych modyfikacji i eksperymentów. Zastąpcie orzeszki ziemne migdałami, a masło orzechowe – masłem migdałowym lub marcepanem, a upieczecie smaczny tort migdałowo-czekoladowy. Wykorzystajcie orzechy włoskie i nutellę i przygotujcie tort orzechowo-czekoladowy lub wiórki kokosowe i masło kokosowe, aby uzyskać tort czekoladowo-kokosowy. To tylko kilka pomysłów na to, jak urozmaicić jego skład i odmienić smak.

Tort Snickers

Tort snickers

Przepis na tort snickers czyli tort czekoladowy z kremem budyniowym, kajmakiem, orzeszkami ziemnymi i polewą z czekolady.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 godz. 30 min
Gotowanie: 55 min
Razem: 4 godz. 25 min
Kategoria: Deser
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 biszkopt czekoladowy z 6 jajek (6 jajek: białka oddzielone od żółtek, 12 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny)

Do przełożenia

  • krem budyniowy (budyń ugotowany na 500 ml mleka, 200 g masła (1 kostka))
  • 100 g orzeszków ziemnych (prażone, niesolone)
  • 400 g kajmaku (1 puszka)
  • 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)

Poncz

  • ½ szklanki herbaty
  • 50 ml likieru pomarańczowego

Polewa

  • 200 g czekolady (gorzka lub mleczna)
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dekoracja

  • 50 g orzeszków ziemnych (w połówkach)
  • świeża mięta lub melisa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Biszkopt czekoladowy

  • Nastawiamy piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg). Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy mąkę i ½ łyżeczki soku z cytryny, mieszamy na średnich obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania pozostały sok z cytryny. Delikatnie dodajemy je do zmiksowanych żółtek i mieszamy ostrożnie, za pomocą łyżki. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką/kaszą tortownicy i pieczemy przez ok. 55 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce. Całkowicie wystudzony - kroimy na 3 placki.

Mieszanie kremu budyniowego

  • Z mleka, mąk i cukru gotujemy bardzo gęsty budyń na krem. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu, cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera. Pod koniec można też dodać do kremu masło orzechowe.

Składanie tortu

  • Placek biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy połową kremu budyniowego. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i przykrywamy drugim plackiem, posmarowanym od spodu połową kajmaku. Delikatnie dociskamy.
    Tort snickers - przepis - krok 3
  • Powtarzamy czynności.

Dekorowanie tortu

  • Cały wierzch tortu polewamy polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
    Tort snickers - przepis - krok 4
  • Dekorujemy tort połówkami orzeszków ziemnych oraz pozostałością kremu budyniowego i listkami mięty.
    Tort Snickers
  • Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia kremu.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić biszkopt czekoladowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić kajmak
  5. Jak zrobić masło orzechowe
  6. Polewa czekoladowa - przepis
 

Tort snickers bezglutenowy - mąkę pszenną w biszkopcie zamieniamy na mąkę bezglutenową lub zmielone orzechy/migdały, a do przygotowania polewy wykorzystujemy czekoladę bez zawartości glutenu
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podzielcie się w komentarzach efektami Waszych kuchennych przygód i niech tort snickers smakuje wyśmienicie!

Tort Snickers
Tort Snickers
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom