Tort makowy przepis | Dorota Kamińska

Tort makowy

Jednym z wypieków świąteczno-zimowych, których przygotowania warto choć raz spróbować, jest tort makowy. Z pewnością zdarzyło się go przygotować niejednej z Waszych babć! W wielu domach jest to obowiązkowy deser na wigilijnym lub wielkanocnym stole. Jego przygotowanie jest odrobinę skomplikowane, ze względu na konieczność ubijania piany z białek, krojenia upieczonego ciasta i przekładania kremem. Tort z maku to wilgotne ciasto, którego podstawową recepturę można wzbogacić, dodając bakalie lub nasączając po upieczeniu ponczem z dodatkiem likieru pomarańczowego czy rumu albo spirytusu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Tort makowy, podobnie jak większość jego tortowych braci i sióstr – jest dość słodki. Dekorując go lukrem lub polewą czekoladową, warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości cukru w kremie. Dlatego u mnie to tylko 2 łyżki cukru pudru. Można przełamać smak tortu, smarując pokrojone ciasto. Przed przełożeniem polecam nasączyć każdy makowy blat odrobiną kwaskowatego dżemu pomarańczowego. Zobaczcie jak zrobić tort makowy krok po kroku.

5 od 1 osoby
Tort makowy
Tort makowy
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Wigilijny tort makowy czyli przepis na tort z maku z kremem maślanym i lukrem. Najlepszy tort z makiem na Boże Narodzenie.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makowy tort, tort makowy, tort z maku
Liczba kalorii: 420.25 kcal
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy 26 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na tort makowy
  • 10 jajek (oddzielone białka od żółtek)
  • 500 g maku (namoczony na noc w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięty, zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem maślany
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tort makowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić krem do tortu
  2. Jak zrobić lukier z białek
  3. Jak zrobić polewę czekoladową
  4. Piana z białek - jak ubić
  5. Zakalec - jak go uniknąć
Tort makowy - Jak zrobić
Ciasto
  1. Żółtka ucieram w dużej misce z ½ szklanki cukru na gładką, puszystą masę.

  2. Do masy żółtkowej dodaję kakao, ekstrakt waniliowy i bułkę tartą. Mieszam za pomocą miksera aż do połączenia wszystkich składników.

  3. Do masy dokładam mak i ucieram całość mikserem przez ok. 2 minuty.

  4. W osobnej misce ubijam pianę z białek na sztywno.

  5. Do ubitych białek dosypuję 1 szklankę cukru i całość znów ubijam mikserem aż do uzyskania sztywnej, ciągnącej się piany.

  6. Pianę z białek oraz kaszę mannę dodaję do ciasta makowego i delikatnie mieszam całość łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach (nie wszystkie miksery się do tego nadają).

  7. Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.

  8. Piekę tort makowy przez ok. 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe) w temperaturze 180 °C. Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem
  1. Krem maślany zaczynam przygotowywać, ucierając mikserem masło na puszystą masę.

  2. Do utartego masła wbijam 1 żółtko i rozmiksowuję na gładko.

  3. Dosypuję 1 łyżkę cukru pudru, rozmiksowuję na gładko.

  4. Powtarzam czynności, dodając kolejne żółtko i łyżkę cukru pudru.

  5. Do kremu, ucierając, stopniowo wlewam sok z cytryny i miksuję całość do gładkości.

Składanie tortu
  1. Wystudzony tort przekrawam na dwie równe części i przekładam kremem. Delikatnie dociskam górny placek ciasta.

  2. Dekoruję wierzch lukrem lub polewą czekoladową i odstawiam na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.

Wartości odżywcze
Tort makowy
Wielkość porcji (100 g (1 kawałek z lukrem z cukru pudru i wody))
Liczba kalorii 420.25 kcal Kalorie z tłuszczów 239 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 26.5g 41%
Tłuszcze nasycone 8.9375g 45%
Cholesterol 153.5625mg 51%
Sód 151.875mg 6%
Potas 304.4375mg 9%
Węglowodany ogółem 38.0625g 13%
Błonnik 6.4375g 26%
Cukry 24.9375g
Białko 10.4375g 21%
Witamina A 9.869%
Witamina C 1.844%
Wapń 48.17%
Żelazo 21.913%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ze starej, PRL-owskiej książki z przepisami znalezionej na strychu w domu rodzinnym, wyłowiłam ten przepis. 12 jajek! W tamtych czasach to musiał być prawdziwy rarytas. Takie kremy jak ten, którym przekładam mój tort makowy, przygotowywała moja mama za dawnych lat. Kiedy jeszcze byliśmy z moim bratem dziećmi i gdy piekła dla nas torty urodzinowe, zawsze przekładała je kremami na bazie masła.

Tort z maku w nowym wydaniu

Dziś można ten klasyczny, maślany krem zastąpić bogatszą smakowo i nieco mniej tłustą wersją kremu z mascarpone. Jest biały jak śnieg, który obficie sypie tej zimy z nieba. Czy to z okazji Wigilii, Walentynek czy Wielkanocy, warto skosztować!

Tort makowy
Tort makowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał! Czy ten piękny tort z maku będzie się u Was pojawiać częściej?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy
  1. Wreszcie przepis na tort mojej babci – makowy z kremem cytrynowym. Jej przepisy się utopiły w 1997r. Dziekuje

  2. Do 22nemen-A co wedlug Ciebie jest tu pogmatwane,czytasz i robisz lub
    sluchasz i robisz,ja zrobilem,bardzo szybko i niebylo problemu,robilem
    wczesniej taki makowiec tylko dawalem make zamiast kaszy,i krem robilem z
    nuteli.

  3. Witaj! Planuję dziś poeksperymentować z twoim tortem makowym 🙂 Chodzi mi głównie o ciasto, bo krem planuję zastąpić lżejszym. Jeśli możesz powiedz proszę jakiej wielkości formy powinnam użyć. Planowałam użyć „mniejszej prostokątnej” (280×230) ale trochę się obawiam, ze będzie za duża. Jak myślisz?
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wielu wspaniałych pomysłów 🙂

    1. Dziękuję Agato! :). Tort w Twojej foremce może wyjść odrobinę niższy niż mój jeśli upieczesz go według proporcji podanych w przepisie. Porównując objętość obu foremek myślę, że możesz upiec go z 12 jajek (pozostałe składniki przemnóż x 1,2) – tylko nie z takich dużych o rozmiarze L ;).

  4. taki sobie i faktycznie skomplikowany, na necie mozna znaleźć ciekawsze przepisy na tort makowy, z mniejsza iloscia jajek, z lepsza masą np z białej czekolady

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)