Tort makowy przepis | Dorota Kamińska

Tort makowy

Jednym z wypieków świąteczno-zimowych, których przygotowania warto choć raz spróbować, jest tort makowy. Z pewnością zdarzyło się go przygotować niejednej z Waszych babć! W wielu domach jest to obowiązkowy deser na wigilijnym lub wielkanocnym stole. Jego przygotowanie jest odrobinę skomplikowane, ze względu na konieczność ubijania piany z białek, krojenia upieczonego ciasta i przekładania kremem. Tort z maku to wilgotne ciasto, którego podstawową recepturę można wzbogacić, dodając bakalie lub nasączając po upieczeniu ponczem z dodatkiem likieru pomarańczowego czy rumu albo spirytusu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Tort makowy, podobnie jak większość jego tortowych braci i sióstr – jest dość słodki. Dekorując go lukrem lub polewą czekoladową, warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości cukru w kremie. Dlatego u mnie to tylko 2 łyżki cukru pudru. Można przełamać smak tortu, smarując pokrojone ciasto. Przed przełożeniem polecam nasączyć każdy makowy blat odrobiną kwaskowatego dżemu pomarańczowego. Zobaczcie jak zrobić tort makowy krok po kroku.

Tort makowy

Tort makowy

Wigilijny tort makowy czyli przepis na tort z maku z kremem maślanym i lukrem. Najlepszy tort z makiem na Boże Narodzenie.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makowy tort, tort makowy, tort z maku
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy 26 cm
Kalorie: 420.25kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa na tort makowy

  • 10 jajek (oddzielone białka od żółtek)
  • 500 g maku (namoczony na noc w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięty, zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem maślany

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto

  • Żółtka ucieram w dużej misce z ½ szklanki cukru na gładką, puszystą masę.
  • Do masy żółtkowej dodaję kakao, ekstrakt waniliowy i bułkę tartą. Mieszam za pomocą miksera aż do połączenia wszystkich składników.
  • Do masy dokładam mak i ucieram całość mikserem przez ok. 2 minuty.
  • W osobnej misce ubijam pianę z białek na sztywno.
  • Do ubitych białek dosypuję 1 szklankę cukru i całość znów ubijam mikserem aż do uzyskania sztywnej, ciągnącej się piany.
  • Pianę z białek oraz kaszę mannę dodaję do ciasta makowego i delikatnie mieszam całość łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach (nie wszystkie miksery się do tego nadają).
  • Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.
  • Piekę tort makowy przez ok. 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe) w temperaturze 180 °C. Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem

  • Krem maślany zaczynam przygotowywać, ucierając mikserem masło na puszystą masę.
  • Do utartego masła wbijam 1 żółtko i rozmiksowuję na gładko.
  • Dosypuję 1 łyżkę cukru pudru, rozmiksowuję na gładko.
  • Powtarzam czynności, dodając kolejne żółtko i łyżkę cukru pudru.
  • Do kremu, ucierając, stopniowo wlewam sok z cytryny i miksuję całość do gładkości.

Składanie tortu

  • Wystudzony tort przekrawam na dwie równe części i przekładam kremem. Delikatnie dociskam górny placek ciasta.
  • Dekoruję wierzch lukrem lub polewą czekoladową i odstawiam na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić krem do tortu
  2. Jak zrobić lukier z białek
  3. Jak zrobić polewę czekoladową
  4. Piana z białek - jak ubić
  5. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Serving: 100g (1 kawałek z lukrem z cukru pudru i wody) | Calories: 420.25kcal (21%) | Carbohydrates: 38.0625g (13%) | Protein: 10.4375g (21%) | Fat: 26.5g (41%) | Saturated Fat: 8.9375g (56%) | Cholesterol: 153.5625mg (51%) | Sodium: 151.875mg (7%) | Potassium: 304.4375mg (9%) | Fiber: 6.4375g (27%) | Sugar: 24.9375g (28%) | Vitamin A: 493.5IU (10%) | Vitamin C: 1.5mg (2%) | Calcium: 481.7mg (48%) | Iron: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ze starej, PRL-owskiej książki z przepisami znalezionej na strychu w domu rodzinnym, wyłowiłam ten przepis. 12 jajek! W tamtych czasach to musiał być prawdziwy rarytas. Takie kremy jak ten, którym przekładam mój tort makowy, przygotowywała moja mama za dawnych lat. Kiedy jeszcze byliśmy z moim bratem dziećmi i gdy piekła dla nas torty urodzinowe, zawsze przekładała je kremami na bazie masła.

Tort z maku w nowym wydaniu

Dziś można ten klasyczny, maślany krem zastąpić bogatszą smakowo i nieco mniej tłustą wersją kremu z mascarpone. Jest biały jak śnieg, który obficie sypie tej zimy z nieba. Czy to z okazji Wigilii, Walentynek czy Wielkanocy, warto skosztować!

Tort makowy
Tort makowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał! Czy ten piękny tort z maku będzie się u Was pojawiać częściej?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy
  1. Wreszcie przepis na tort mojej babci – makowy z kremem cytrynowym. Jej przepisy się utopiły w 1997r. Dziekuje

  2. Do 22nemen-A co wedlug Ciebie jest tu pogmatwane,czytasz i robisz lub
    sluchasz i robisz,ja zrobilem,bardzo szybko i niebylo problemu,robilem
    wczesniej taki makowiec tylko dawalem make zamiast kaszy,i krem robilem z
    nuteli.

  3. Witaj! Planuję dziś poeksperymentować z twoim tortem makowym 🙂 Chodzi mi głównie o ciasto, bo krem planuję zastąpić lżejszym. Jeśli możesz powiedz proszę jakiej wielkości formy powinnam użyć. Planowałam użyć „mniejszej prostokątnej” (280×230) ale trochę się obawiam, ze będzie za duża. Jak myślisz?
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wielu wspaniałych pomysłów 🙂

    1. Dziękuję Agato! :). Tort w Twojej foremce może wyjść odrobinę niższy niż mój jeśli upieczesz go według proporcji podanych w przepisie. Porównując objętość obu foremek myślę, że możesz upiec go z 12 jajek (pozostałe składniki przemnóż x 1,2) – tylko nie z takich dużych o rozmiarze L ;).

  4. taki sobie i faktycznie skomplikowany, na necie mozna znaleźć ciekawsze przepisy na tort makowy, z mniejsza iloscia jajek, z lepsza masą np z białej czekolady

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)