Tort czekoladowy przepis | Dorota Kamińska

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy, którego przygotowanie zaplanowałam dokładnie w swoje tegoroczne urodziny czyli dokładnie w tym dniu, kiedy po 3 tygodniach jazdy samochodem przez USA dotarłam wreszcie do San Francisco. Przemierzając bezdroża oraz zwiedzając największe miasta i próbując licznych słodkości amerykańskich pomyślałam, że miło byłoby we własne urodziny zjeść tort czekoladowy, który nie będzie do przesady słodki, a jednocześnie bogaty w smak czekolady.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Musiałam poczekać do powrotu do Polski, żeby móc go przygotować z okazji urodzin przyjaciółki, które, koniec końców, zorganizowałyśmy wspólnie. To będzie niezapomniany smak naszej młodości, czasu najlepszych przyjaźni i długich, wieczornych zabaw w gronie wspaniałych ludzi.

Najprostszy sposób to klasyka: biszkopt czekoladowy przełożony kremem czekoladowym, którego część zostawiłam do przygotowania dekoracji za pomocą szprycy. Do tego koniecznie polewa czekoladowa: najlepiej taka błyszcząca, z dodatkiem żelatyny, chociaż zwykła, z czekolady rozpuszczonej z dodatkiem masła lub śmietanki kremówki, sprawdzi się równie dobrze. Dla przełamania smaku, żeby tort czekoladowy nie był mdły, koniecznie trzeba dodać kwaskowatą konfiturę, a biszkopt nasączyć np. likierem pomarańczowym lub sokiem z malin z dodatkiem soku z cytryny, ulubionym syropem… Do czekolady fantastycznie pasuje banan, który, po pokrojeniu w plasterki i skropieniu cytrynowym sokiem, może znaleźć się pod każdą warstwą kremu… Wiśnie w lekkim syropie, brzoskwinie, maliny, truskawki. Ciekawa jestem jakie owoce najchętniej widzielibyście w tym czekoladowym niebie.

3 od 1 osoby
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Przygotowanie
3 godz. 30 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
4 godz. 30 min
 
Tort czekoladowy przygotowany na czekoladowym, delikatnym i miękkim biszkopcie, z dodatkiem kremu czekoladowego, polany polewą z czekolady. Jest to tort czekoladowy potrójnie, z dodatkiem owoców lub konfitury, nasączany syropem malinowym. Najlepszy.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tort czekoladowy
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy ok. 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt czekoladowy
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 8 łyżek cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 8 łyżek mąki (pszenna tortowa, typ 400-450 lub orkiszowa typ 630; można wykorzystać też uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą)
Krem czekoladowy
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 1-4 łyżki cukru lub cukru pudru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
Poncz
  • lekki syrop z malin ze słoika
Dodatkowo
  • 100 g malin ze słoika lub konfitura, dżem czy marmolada o kwaskowatym smaku (żurawina, aronia, pomarańcza, truskawki, maliny)
  • kilka owoców do dekoracji (opcjonalnie; maliny, truskawki, kiwi, kawałki melona lub arbuza w kulkach, plastry brzoskwini lub moreli, mandarynki albo pomarańcze pokrojone na plasterki lub w kawałkach, obrane z błon)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tort czekoladowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Tort czekoladowy - Jak zrobić
Biszkopt
  1. Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  2. Do utartych żółtek dodaję mąkę i kakao, mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
  3. Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
  4. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę.
  5. Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
  6. Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika.

    W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!

    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.

  7. Gotowy biszkopt czekoladowy od razu wyjmuję z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
  8. Biszkopt studzę w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
  9. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki, na 3 identyczne placki.
Krem czekoladowy
  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeśli używam cukru, mieszam go z czekoladą w trakcie roztapiania. Cukier puder można dodać później, w trakcie miksowania.
  2. Miksuję mascarpone na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem. Jeśli używam cukru pudru, miksuję go razem z serem, jeśli wcześniej nie został już dodany do roztapianej czekolady.
  3. Dodaję do masy roztopioną (ale nie gorącą!) czekoladę i na średnich obrotach miksera miksuję dokładnie do połączenia składników.
Przekładanie biszkoptu
  1. Dolną warstwę biszkoptu nasączam częścią syropu z malin, który wcześniej, dodatkowo, można wzbogacić 1 łyżką spirytusu lub 2 łyżkami likieru pomarańczowego albo limonkowego lub cytrynowego czy sokiem z cytryny.
  2. Na wierzchu placka rozsmarowuję połowę malin ze słoiczka.
  3. Krem czekoladowy dzielę na 3 części (jedna z nich może być nieco mniejsza, bo posłuży do dekoracji wierzchu).
  4. Jedną część kremu rozsmarowuję na nasączonym biszkopcie i przykrywam kolejnym plackiem. Delikatnie dociskam, żeby wyrównać całość (krem powinien sięgać brzegów obu placków).
  5. Nasączam biszkopt, rozsmarowuję owoce, a na wierzch wykładam drugą część kremu. Przykrywam ostatnim blatem biszkoptowym.
Polewa czekoladowa
  1. Roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej z masłem. Odstawiam na chwilę do przestudzenia.
Dekorowanie tortu
  1. Wierzch i boki tortu dekoruję polewą. Odstawiam do lodówki na kilka minut.
  2. Kiedy polewa nie będzie już ciepła, pozostałym kremem czekoladowym, za pomocą szprycy lub łyżki, dekoruję wierzch i boki tortu. Opcjonalnie można też wykorzystać świeże, czerwone/pomarańczowe/zielone owoce (truskawki, maliny, mandarynki, brzoskwinie, morele, kiwi, kulki melona) oraz listki mięty do dekoracji.
  3. Odstawiam tort w chłodne miejsce na ok. 2 godziny, do całkowitego stężenia kremu.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Tort czekoladowy
Tort czekoladowy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

31 komentarzy
  1. Witam serdecznie, czy krem z tego przepisu nadawałby się do rolady biszkoptowej? Czy będzie wystarczająco „sztywny”? pozdrawiam

  2. Piekłam biszkopt po raz setny, ale nigdy nie w takiej kolejności… Jednak spróbowałam… Nie wyszedł, nie urósł i jak widzę nie tylko mi… To już drugi przepis z tej strony który mnie totalnie zawiódł.

    1. Dobrze, że zebra, wiewiórka i sernik z musem malinowym się udały. Mnie ten biszkopt wyrasta zawsze, robiłam już na nim kilka innych ciast, ale jeśli przygotowujesz swój inaczej to chętnie się dowiem jaka jest alternatywa.

      1. Dziękuję:) ja zazwyczaj robię biszkopt bez piany z białek.:) zrobiłam tort, biszkopt wyszedł bardzo niski, tak, że się go dało przekroić na dwa kawałki, ale tort smaczny:)

  3. Jak byłam w USA to nie farbowałam i dodatkowo wyjaśniały od słońca.
    Zdecydowałam się na jakiś czas zostawić sobie takie jasne. Ale tutaj, w tym
    filmie, kolor jest przekłamany, bo 1) popołudniowo-wieczorne słońce 2)
    czerwone ściany, od których odbijało się światło. W rzeczywistości są takie
    jak tu: youtube.com/watch?v=tj2r5ov5Y1E

  4. Zrobilam biszkopt wg przepisu. Nie wiem czy jajka byly male czy za duze lyzki maki odmierzalam ale przed dodaniem piany z bialek, zamiast masy zrobila mi sie twarda kulka. Zeby ratowac sytuacje dolozylam jeszcze jedno jajko w calosci. Kulka zmiekla na tyle, ze dalam rade wymieszac z piana. Ciasto chyba wyszlo ale jeszcze nie probowalam. W kazdym razie lepiej uwazac z iloscia maki i kakao.

    1. To mają być płaskie łyżki mąki i kakao. Może dałaś kopiaste i stąd gęsta konsystencja albo faktycznie jajka były bardzo małe – ale to już sama wiesz najlepiej :).

  5. Zrobiłam biszkopt dokładnie według przepisu, ale kompletnie mi nie wyrósł. Wiesz może co jest tego przyczyną? 🙂 w trakcie miksowania żółtek z cukrem, a następnie z mąką i kakaem powstała mi bardzo bardzo gęsta masa, może to jest tego przyczyną?

  6. Spieszyłam się, bo trzeba było na imprezę urodzinową zdążyć, w dodatku powoli się ściemniało ;). Rękaw chyba mam z Tchibo, ale jak poszukasz w sklepach internetowych to na pewno znajdziesz. Widziałam też kiedyś podobne w Lidlu i w Biedronce :).

  7. super przepis,wygladalas tak,jak by mega sie spieszyla:) ale i tak super wyszlo,a mozesz powiedziec gdzie mozna kupic ten taki rekaw do dekorowania? dzieki,pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)