Tort bezowy przepis | Dorota Kamińska

Tort bezowy

Latem, w sezonie na truskawki, nie potrafię sobie odmówić tej słodkości! Muszę choć jeden raz zrobić tort bezowy. Piekę dwa płaskie, okrągłe blaty bezowe i przekładam prawdziwą bitą śmietaną, do której nie dodaję cukru pudru. Tej bombie kalorycznej odrobiny lekkości i przełamania smaku nadają truskawki, listki świeżej mięty i polewa czekoladowa. Dzięki nim ciężar kalorii zamienia się, niestety tylko pozornie, w lekką chmurkę. Po jej zjedzeniu zawsze wychodzę na letni, bardzo długi spacer.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Nie pamiętam już, kiedy po raz pierwszy jadłam tort z bezy. Może w dzieciństwie? A może jednak w dorosłym życiu? Pewnego dnia wybrałyśmy się na taki pyszny, bezowy torcik z koleżanką z pracy. W cukierni niedaleko biura, po ciężkim i stresującym dniu biurowym, zjadłyśmy jego cudowną wersję z dodatkiem malin i migdałów. Bo pokazane przeze mnie truskawki to tylko jedna z wielu możliwości!

Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy z bitą śmietaną czyli przepis na najlepszy tort bezowy z owocami, który świetnie smakuje z truskawkami lub z malinami, albo jagodami czy kiwi.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 45 min
Razem: 2 godz.
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: tort bezowy
Liczba porcji: 1 tort o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 166kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Beza

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru pudru

Do przełożenia

  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)

Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)

  • 2 szklanki truskawek (pokrojone na plasterki)
  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.
  • Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.
  • Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
  • Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.
  • Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.
  • Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.
  • Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

Przydatne przepisy i poradniki

Opcjonalnie na każdą warstwę bitej śmietany można dosypać prażone, posiekane grubo orzechy włoskie lub nerkowce, albo płatki migdałów czy wiórki kokosowe i polać całość polewą czekoladową.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Bezy – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Polewa z białej czekolady – przepis

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Calories: 166kcal | Carbohydrates: 29g (10%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 4g (6%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sodium: 23mg (1%) | Potassium: 95mg (3%) | Sugar: 27g | Vitamin A: 2.9% | Vitamin C: 20.7% | Calcium: 2.6% | Iron: 0.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wykorzystując mniejszą tortownicę, np. 18 cm, można przyrządzić 3 blaty bezowe zamiast dwóch. Ale taki dwuwarstwowy torcik bezowy z bitą śmietaną na wierzchu jest równie ładny!

Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze torty bezowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, z jakimi owocami je przygotowaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. smietana misi byc bardziej ubita. A beze suszy sie w temp. 80 stopni. i calosc trzeba zmrozic przez kilka godzin.

  2. Białka według tego przepisu wyszły mi wyśmienicie. Zawsze wsypywałam cukier od razu i musiałam bardzo długo ubijać białka mikserem aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Natomiast czas pieczenia przedłuży się do 5 godzin + czas studzenia w pekarniku 🙂 Zapewne nałożyłam zbyt grubą warstwę bezy do totownicy i dlatego nie chciała się upiec. Człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach.

  3. kurcze, chyba zrobię! wydaje się prosty w przygotowaniu, tylko te bezy… 🙂 zobaczę, jak wyjdą mi zwykłe beziki, jak się udzadzą – robię.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)