Tort bezowy

Latem, w sezonie na truskawki, nie potrafię sobie odmówić tej słodkości! Muszę choć jeden raz zrobić tort bezowy. Piekę dwa płaskie, okrągłe blaty bezowe i przekładam prawdziwą bitą śmietaną, do której nie dodaję cukru pudru. Tej bombie kalorycznej odrobiny lekkości i przełamania smaku nadają truskawki, listki świeżej mięty i polewa czekoladowa. Dzięki nim ciężar kalorii zamienia się, niestety tylko pozornie, w lekką chmurkę. Po jej zjedzeniu zawsze wychodzę na letni, bardzo długi spacer.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Nie pamiętam już, kiedy po raz pierwszy jadłam tort z bezy. Może w dzieciństwie? A może jednak w dorosłym życiu? Pewnego dnia wybrałyśmy się na taki pyszny, bezowy torcik z koleżanką z pracy. W cukierni niedaleko biura, po ciężkim i stresującym dniu biurowym, zjadłyśmy jego cudowną wersję z dodatkiem malin i migdałów. Bo pokazane przeze mnie truskawki to tylko jedna z wielu możliwości! 

5 od 1 osoby
Tort bezowy
Tort bezowy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz. 45 min
Całkowity czas
2 godz.
 
Tort bezowy z bitą śmietaną czyli przepis na najlepszy tort bezowy z owocami, który świetnie smakuje z truskawkami lub z malinami, albo jagodami czy kiwi.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: tort bezowy
Liczba kalorii: 166 kcal
Liczba porcji: 1 tort o średnicy 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Beza
  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru pudru
Do przełożenia
  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)
  • 2 szklanki truskawek (pokrojone na plasterki)
  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tort bezowy - przepis i film wideo

Moje porady

Opcjonalnie na każdą warstwę bitej śmietany można dosypać prażone, posiekane grubo orzechy włoskie lub nerkowce, albo płatki migdałów czy wiórki kokosowe i polać całość polewą czekoladową.

Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Bezy – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Polewa z białej czekolady – przepis
Tort bezowy - Jak zrobić
  1. Białka ubijam na sztywną pianę.

  2. Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.

  3. Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.

  4. Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.

  5. Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.

  6. Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.

  7. Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.

  8. Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

Wartości odżywcze
Tort bezowy
Wielkość porcji (50 g)
Liczba kalorii 166 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 23mg 1%
Potas 95mg 3%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Cukry 27g
Białko 2g 4%
Witamina A 2.9%
Witamina C 20.7%
Wapń 2.6%
Żelazo 0.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Wykorzystując mniejszą tortownicę, np. 18 cm, można przyrządzić 3 blaty bezowe zamiast dwóch. Ale taki dwuwarstwowy torcik bezowy z bitą śmietaną na wierzchu jest równie ładny!

Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać Wasze torty bezowe. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, z jakimi owocami je przygotowaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. smietana misi byc bardziej ubita. A beze suszy sie w temp. 80 stopni. i calosc trzeba zmrozic przez kilka godzin.

  2. Białka według tego przepisu wyszły mi wyśmienicie. Zawsze wsypywałam cukier od razu i musiałam bardzo długo ubijać białka mikserem aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Natomiast czas pieczenia przedłuży się do 5 godzin + czas studzenia w pekarniku 🙂 Zapewne nałożyłam zbyt grubą warstwę bezy do totownicy i dlatego nie chciała się upiec. Człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach.

  3. kurcze, chyba zrobię! wydaje się prosty w przygotowaniu, tylko te bezy… 🙂 zobaczę, jak wyjdą mi zwykłe beziki, jak się udzadzą – robię.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)