Torciki naleśnikowe przepis | Dorota Kamińska

Torciki naleśnikowe

Wyjątkowo proste do zrobienia, torciki naleśnikowe bez pieczenia. U mnie w wersji czekoladowej z kremem z mascarpone i truskawkami oraz borówką amerykańską. Możecie przygotować je także z jasnego ciasta. Wystarczy usmażyć naleśniki grube jak moje lub cienkie, np. francuskie. Jako przełożenie sprawdzą się nie tylko świeże owoce, ale również konfitury. Łatwo, szybko i efektownie – pomysł na smaczne, słodkie śniadanie lub podwieczorek czy deser. Zobaczcie jak zrobić torciki z naleśników.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

W wersji FIT polecam torciki naleśnikowe z mąki orkiszowej, o niższym indeksie glikemicznym. Udadzą się także z razowej, choć nie wyrosną wtedy tak ładnie jak na zwykłej, jasnej. Krem jogurtowy to najzdrowsza wersja przełożenia. Jest łagodny w smaku, dobrze komponuje się z owocami i czekoladą. W wersji tłustszej możecie wykorzystać krem z mascarpone lub krem czekoladowy czy bitą śmietanę. Truskawki i borówki to oczywiście tylko luźna propozycja. Spróbujcie zamiast nich dołożyć kiwi, banany, ananasa, prażone na patelni jabłka – czego dusza zapragnie :).

Torciki naleśnikowe

Torciki naleśnikowe

Pyszne, proste i eleganckie torciki naleśnikowe czyli pomysł na prosty deser z grubych naleśników.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Odcedzanie jogurtu: 12 godz.
Razem: 12 godz. 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: torciki naleśnikowe
Liczba porcji: 4
Kalorie: 448kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Grube naleśniki czekoladowe

  • ¾ szklanki mąki (pszenna wrocławska typ 500, luksusowa typ 550 (najlepiej wyrosną lub orkiszowa typ 630 (niższy indeks glikemiczny)))
  • ¼ szklanki kakao
  • 1-2 łyżki cukru (w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
  • 1 jajko (duże)
  • tłuszcz do smażenia

Krem

  • 800 g jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki cukru (opcjonalnie; w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru)

Owoce

  • 250 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mokre na ciasto naleśnikowe rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
  • Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
  • Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
  • Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
  • Wystudzone naleśniki przekładam kremem przygotowanym z jogurtu odcedzonego na sicie wyłożonym papierową serwetką lub papierowym ręcznikiem (kilka godzin, w lodówce) zmiksowanego z ksylitolem, przykrywając każdą warstwę kremu pokrojonymi na plasterki truskawkami i całymi borówkami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Torciki naleśnikowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępuję uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  3. Torciki naleśnikowe bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem (bez dodatku mleka w proszku) czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  4. Torciki naleśnikowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i bitą śmietanę kokosową do przełożenia
  5. Torciki naleśnikowe bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego lub lnu złocistego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  6. Torciki naleśnikowe wegańskie - można przygotować tak jak wersję bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, a do przełożenia wykorzystać bitą śmietanę kokosową.

Wartości odżywcze

Serving: 1torcik z borówkami, truskawkami i kremem | Calories: 448kcal | Carbohydrates: 61g (20%) | Protein: 28g (56%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sodium: 155mg (6%) | Potassium: 881mg (25%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 34g | Vitamin A: 3.8% | Vitamin C: 51.9% | Calcium: 42.8% | Iron: 15.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Proste wykonanie i dekoracja, a jaki elegancki efekt, prawda?

Torcik naleśnikowy
Torcik naleśnikowy

Ciekawa jestem jaki będzie skład Waszych torcików naleśnikowych. Czekam na Wasze pomysły!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)