fbpx
Czytasz właśnie
Torciki naleśnikowe

Torciki naleśnikowe

Torciki naleśnikowe

Wyjątkowo proste do zrobienia, torciki naleśnikowe bez pieczenia. U mnie w wersji czekoladowej z kremem z mascarpone i truskawkami oraz borówką amerykańską. Możecie przygotować je także z jasnego ciasta. Wystarczy usmażyć naleśniki grube jak moje lub cienkie, np. francuskie. Jako przełożenie sprawdzą się nie tylko świeże owoce, ale również konfitury. Łatwo, szybko i efektownie – pomysł na smaczne, słodkie śniadanie lub podwieczorek czy deser. Zobaczcie jak zrobić torciki z naleśników.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

W wersji FIT polecam torciki naleśnikowe z mąki orkiszowej, o niższym indeksie glikemicznym. Udadzą się także z razowej, choć nie wyrosną wtedy tak ładnie jak na zwykłej, jasnej. Krem jogurtowy to najzdrowsza wersja przełożenia. Jest łagodny w smaku, dobrze komponuje się z owocami i czekoladą. W wersji tłustszej możecie wykorzystać krem z mascarpone lub krem czekoladowy czy bitą śmietanę. Truskawki i borówki to oczywiście tylko luźna propozycja. Spróbujcie zamiast nich dołożyć kiwi, banany, ananasa, prażone na patelni jabłka – czego dusza zapragnie :).

Torcik naleśnikowy

Torciki naleśnikowe

Pyszne, proste i eleganckie torciki naleśnikowe czyli pomysł na prosty deser z grubych naleśników.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Odcedzanie jogurtu: 12 godziny
Razem: 12 godziny 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: torciki naleśnikowe
Liczba porcji: 4
Kalorie: 448kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Grube naleśniki czekoladowe

  • ¾ szklanki mąki (pszenna wrocławska typ 500, luksusowa typ 550 (najlepiej wyrosną lub orkiszowa typ 630 (niższy indeks glikemiczny)))
  • ¼ szklanki kakao
  • 1-2 łyżki cukru (w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
  • 1 jajko (duże)
  • tłuszcz do smażenia

Krem

  • 800 g jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki cukru (opcjonalnie; w wersji o obniżonej liczbie kalorii polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem, zdrowszym od białego cukru)

Owoce

  • 250 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Torciki naleśnikowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępuję uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  3. Torciki naleśnikowe bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem (bez dodatku mleka w proszku) czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  4. Torciki naleśnikowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i bitą śmietanę kokosową do przełożenia
  5. Torciki naleśnikowe bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego lub lnu złocistego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  6. Torciki naleśnikowe wegańskie - można przygotować tak jak wersję bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, a do przełożenia wykorzystać bitą śmietanę kokosową.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mokre na ciasto naleśnikowe rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
  • Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
  • Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
  • Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
  • Wystudzone naleśniki przekładam kremem przygotowanym z jogurtu odcedzonego na sicie wyłożonym papierową serwetką lub papierowym ręcznikiem (kilka godzin, w lodówce) zmiksowanego z ksylitolem, przykrywając każdą warstwę kremu pokrojonymi na plasterki truskawkami i całymi borówkami.

Wartości odżywcze

Serving: 1torcik z borówkami, truskawkami i kremem | Kalorie: 448kcal (22%) | Carbohydrates: 61g (20%) | Białko: 28g (56%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sód: 155mg (7%) | Potas: 881mg (25%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 34g (38%) | Witamina A: 190IU (4%) | Witamina C: 42.8mg (52%) | Wapń: 428mg (43%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Proste wykonanie i dekoracja, a jaki elegancki efekt, prawda?

Zobacz też
Sernik na zimno z galaretką

Torcik naleśnikowy
Torcik naleśnikowy

Ciekawa jestem jaki będzie skład Waszych torcików naleśnikowych. Czekam na Wasze pomysły!

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom