fbpx
Czytasz właśnie
Temperatura smażenia a moc palnika w kuchence

Temperatura smażenia a moc palnika w kuchence

Płyta gazowa Solgaz GNC z płomieniami - recenzja
5/5 (1)

Jak poradzić sobie bez termometra kuchennego, chcąc rozgrzać tłuszcz do odpowiedniej temperatury? Warto wiedzieć, jaka temperatura smażenia jest uzyskiwana na poszczególnych palnikach w kuchence. To bardzo pomocna wiedza, dzięki której można określić, jaka temperatura panuje na powierzchni postawionego na płomieniu naczynia.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Duży ogień
Średni-duży ogień
Średni ogień
Mały-średni ogień
Mały ogień
Moc palnika
od

¾ do maksimum

od

½ do

¾

½od ¼ do ½do ¼
Temperatura smażenia
 232-343°C190-231°C162-189°C121-161°C107-121°C
Polecane zastosowanie
smażenie na głębokim tłuszczu, szybkie smażenie, grillowanie, pieczenie na patelni pod przykryciem

mięsa, całe ryby, kawałki warzyw (np. frytki), składniki w panierce lub cieście, pączki i inne ciasta smażone

smażenie

warzywa, mięsa, całe ryby

gotowanie, duszenie, redukowanie

warzywa, mniej delikatne mięsa, dokańczanie gotowania potraw

Zobacz też
Sos orzechowy do knedli i pierogów

 

gotowanie, duszenie

zupy, bigosy, sosy, chude mięsa

podgrzewanie, wolne gotowanie, duszenie

jajka, delikatne ryby, wywary

 

Ciekawa jestem, czy przyda Wam się taka tabelka do gotowania. Jest także bardzo pomocna przy wyborze odpowiedniego tłuszczu do smażenia.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom