Tatar z tuńczyka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka po raz pierwszy jadłam na szkoleniu, dawno temu. Przygotowany przez szefa kuchni hotelu Andel’s w Łodzi, podany na lekko ostro, smakował wyśmienicie! To właśnie tam podpatrzyłam trik z udekorowaniem potrawy sorbetem gruszkowym. Pyszny i elegancki jednocześnie! Jednak dopiero po ładnych paru latach postanowiłam pokazać Wam recepturę. To prosty przepis, a najważniejsza jest w nim świeża ryba ze sprawdzonego źródła. Zobaczcie jak zrobić tatar z tuńczyka krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza

Dobrej jakości surowy tuńczyk to najważniejszy składnik tego dania. Wybierzcie surową rybę w sklepie rybnym i zmroźcie ją przez min. 30 minut przed przyrządzeniem. Niska temperatura zminimalizuje ryzyko pozostania w mięsie ryby niechcianych „lokatorów”.

Krojenie ryby na tatar z tuńczyka

Polecam niezbyt grubą kostkę, którą będzie można uformować w dekoracyjny kształt. Jednocześnie od razu doradzę, żeby ryby nie mielić! O ile w przypadku twardszej wołowiny można wspomóc się maszynką do mięsa (wszyscy uwielbiają tatar wołowy niskiej jakości oferowany w barach z przekąskami i wódką, ale potem dziwnym trafem od blogerów oczekują wyłącznie skrobania mięsa nożem), o tyle ryba jest na to zbyt delikatna. Podczas jedzenia kształt krojenia w kosteczkę powinien być wyczuwalny.

Przepis na tatar z tuńczyka
Przepis na tatar z tuńczyka

Oliwa dobrej jakości, a do tego szalotka lub cebula, sól i pieprz, a nawet ostra papryczka chili. I trik z dodatkiem sorbetu, który koniecznie musicie wypróbować! Skropiona cytryną lub limonką ryba, której smak dodatkowo przełamie sorbet (u mnie akurat trochę oszukany, bo wykorzystałam zamrożony koktajl), to poezja!

Zobacz też
Makaron z jagodami

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Najlepszy tatar z tuńczyka z cebulą, dymką lub szalotką i papryką, udekorowany świeżym ogórkiem, miętą i sorbetem.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Przepis na: tatar tuńczykowy, tatar z tuńczyka
Liczba porcji: 1
Kalorie: 449kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Tatar z tuńczyka

  • 150-200 g świeżego tuńczyka (wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę)
  • 1 szalotka, dymka lub cebula (mała; bardzo drobno pokrojona)
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej (pokrojona bardzo drobno; można zastąpić 1 łyżeczką drobno posiekanej papryczki ostrej)
  • ¼ cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)

Do dekoracji

  • 1 gałka sorbetu gruszkowego lub melonowego
  • plasterki świeżego ogórka
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojonego tuńczyka mieszam w miseczce z oliwą, cebulą oraz papryką. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  • Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
  • Ozdabiam całość świeżą miętą, limonką lub cytryną i sorbetem.
  • Przed zjedzeniem tatar skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 449kcal (22%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 44g (88%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sód: 628mg (27%) | Potas: 1158mg (33%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 80IU (2%) | Witamina C: 16.3mg (20%) | Wapń: 76mg (8%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Przygotujecie?

Tatar z tuńczyka - przepis
Tatar z tuńczyka – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy tatar tuńczykowy przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy również wykorzystaliście dodatek sorbetu. Piszcie!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom