Tatar z tuńczyka przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka po raz pierwszy jadłam na szkoleniu, dawno temu. Przygotowany przez szefa kuchni hotelu Andel’s w Łodzi, podany na lekko ostro, smakował wyśmienicie! To właśnie tam podpatrzyłam trik z udekorowaniem potrawy sorbetem gruszkowym. Pyszny i elegancki jednocześnie! Jednak dopiero po ładnych paru latach postanowiłam pokazać Wam recepturę. To prosty przepis, a najważniejsza jest w nim świeża ryba ze sprawdzonego źródła. Zobaczcie jak zrobić tatar z tuńczyka krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza

Dobrej jakości surowy tuńczyk to najważniejszy składnik tego dania. Wybierzcie surową rybę w sklepie rybnym i zmroźcie ją przez min. 30 minut przed przyrządzeniem. Niska temperatura zminimalizuje ryzyko pozostania w mięsie ryby niechcianych „lokatorów”.

Krojenie ryby na tatar z tuńczyka

Polecam niezbyt grubą kostkę, którą będzie można uformować w dekoracyjny kształt. Jednocześnie od razu doradzę, żeby ryby nie mielić! O ile w przypadku twardszej wołowiny można wspomóc się maszynką do mięsa (wszyscy uwielbiają tatar wołowy niskiej jakości oferowany w barach z przekąskami i wódką, ale potem dziwnym trafem od blogerów oczekują wyłącznie skrobania mięsa nożem), o tyle ryba jest na to zbyt delikatna. Podczas jedzenia kształt krojenia w kosteczkę powinien być wyczuwalny.

Przepis na tatar z tuńczyka
Przepis na tatar z tuńczyka

Oliwa dobrej jakości, a do tego szalotka lub cebula, sól i pieprz, a nawet ostra papryczka chili. I trik z dodatkiem sorbetu, który koniecznie musicie wypróbować! Skropiona cytryną lub limonką ryba, której smak dodatkowo przełamie sorbet (u mnie akurat trochę oszukany, bo wykorzystałam zamrożony koktajl), to poezja!

See Also
Muffiny marchewkowe

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Najlepszy tatar z tuńczyka z cebulą, dymką lub szalotką i papryką, udekorowany świeżym ogórkiem, miętą i sorbetem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Przepis na: tatar tuńczykowy, tatar z tuńczyka
Liczba porcji: 1
Kalorie: 449kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Tatar z tuńczyka

  • 150-200 g świeżego tuńczyka (wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę)
  • 1 szalotka, dymka lub cebula (mała; bardzo drobno pokrojona)
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej (pokrojona bardzo drobno; można zastąpić 1 łyżeczką drobno posiekanej papryczki ostrej)
  • ¼ cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)

Do dekoracji

  • 1 gałka sorbetu gruszkowego lub melonowego
  • plasterki świeżego ogórka
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojonego tuńczyka mieszam w miseczce z oliwą, cebulą oraz papryką. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  • Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
  • Ozdabiam całość świeżą miętą, limonką lub cytryną i sorbetem.
  • Przed zjedzeniem tatar skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 449kcal (22%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Protein: 44g (88%) | Fat: 15g (23%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sodium: 628mg (27%) | Potassium: 1158mg (33%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 80IU (2%) | Vitamin C: 16.3mg (20%) | Calcium: 76mg (8%) | Iron: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Przygotujecie?

Tatar z tuńczyka - przepis
Tatar z tuńczyka – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy tatar tuńczykowy przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy również wykorzystaliście dodatek sorbetu. Piszcie!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood