Tatar z tuńczyka przepis | Dorota Kamińska

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka po raz pierwszy jadłam na szkoleniu, dawno temu. Przygotowany przez szefa kuchni hotelu Andel’s w Łodzi, podany na lekko ostro, smakował wyśmienicie! To właśnie tam podpatrzyłam trik z udekorowaniem potrawy sorbetem gruszkowym. Pyszny i elegancki jednocześnie! Zobaczcie jak zrobić tatar z tuńczyka krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza

5 od 1 osoby
Tatar z tuńczyka
Tatar z tuńczyka
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 

Najlepszy tatar z tuńczyka z cebulą, dymką lub szalotką i papryką, udekorowany świeżym ogórkiem, miętą i sorbetem.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Przepis na: tatar tuńczykowy, tatar z tuńczyka
Liczba kalorii: 449 kcal
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Tatar z tuńczyka
  • 150-200 g świeżego tuńczyka (wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę)
  • 1 szalotka, dymka lub cebula (mała; bardzo drobno pokrojona)
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej (pokrojona bardzo drobno; można zastąpić 1 łyżeczką drobno posiekanej papryczki ostrej)
  • ¼ cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)
Do dekoracji
  • 1 gałka sorbetu gruszkowego lub melonowego
  • plasterki świeżego ogórka
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tatar z tuńczyka - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Tatar z tuńczyka - Jak zrobić
  1. Pokrojonego tuńczyka mieszam w miseczce z oliwą, cebulą oraz papryką. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.

  2. Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.

  3. Ozdabiam całość świeżą miętą, limonką lub cytryną i sorbetem.

  4. Przed zjedzeniem tatar skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Wartości odżywcze
Tatar z tuńczyka
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 449 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 110mg 37%
Sód 628mg 26%
Potas 1158mg 33%
Węglowodany ogółem 31g 10%
Błonnik 2g 8%
Cukry 4g
Białko 44g 88%
Witamina A 1.6%
Witamina C 19.8%
Wapń 7.6%
Żelazo 18.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)