fbpx
Czytasz właśnie
Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najwięksi miłośnicy potraw z ryb potrafią zjeść je na surowo. Czy to w postaci sushi, sashimi albo tataru… Można delektować się smakiem świeżego, soczystego kawałka rybiego mięsa, pokrojonego w drobną kosteczkę. Jeśli do tego jest odpowiednio doprawione i podane w elegancki sposób, to nie sposób nie spróbować! Tatar z łososia jest jednym z dań, od którego, obok charakterystycznych potraw kuchni japońskiej, warto rozpocząć swoją kulinarną przygodę z surową rybą. Jest bardzo prosty do przygotowania. Kluczowa w jego smaku jest świeża ryba wysokiej jakości, podana z dodatkiem kilku prostych składników.

Zobacz też: Najlepsz przepisy na dania z ryb

W przygotowaniu tataru z łososia, poza świeżą rybą, ważny jest też dodatek zakwaszającego mięso i ścinającego w nim białko soku cytrynowego. Zaraz potem ważną rolę gra odpowiednie krojenie. W przypadku twardszych mięs, np. wołowiny, można ewentualnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. Z kolei w przypadku ryby konieczne jest pokrojenie jej nożem w kosteczkę. Maszynka zrobi z delikatnego rybiego mięsa paćkę. Sok z cytryny powinno się wycisnąć na tatar tuż przed zjedzeniem.  To z tego powodu, kiedy serwujemy danie naszym gościom, ćwiartkę cytryny kładziemy na talerzu obok wymieszanych z warzywami cząstek ryby. W ten sposób każdy sam doprawia nią sobie mięso i miesza całość na talerzu.

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najlepszy tatar z łososia z cebulą, dymką lub szalotką, udekorowany świeżym ogórkiem, tymiankiem i kaparami.
4.43 from 7 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska, Skandynawska
Przepis na: tatar łososiowy, tatar z łososia
Liczba porcji: 1
Kalorie: 449kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Tatar łososiowy

  • 150-200 g świeżego łososia (wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę)
  • 1 szalotka, dymka lub cebula (mała; bardzo drobno pokrojona)
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)

Do dekoracji

  • kapary
  • plasterki świeżego ogórka
  • trójkątne tosty
  • świeży tymianek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy całość na talerzu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość ryby

Jak zrobić

  • Pokrojonego łososia mieszam w miseczce z cebulą i oliwą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  • Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
  • Ozdabiam całość świeżym tymiankiem i podaję z chrupiącym tostem.
  • Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 449kcal (22%) | Węglowodany: 31g (10%) | Białko: 44g (88%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sód: 628mg (27%) | Potas: 1158mg (33%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 80IU (2%) | Witamina C: 16.3mg (20%) | Wapń: 76mg (8%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tatar z łososiem – najlepsze dodatki

Tatar z łososia swój smak uzyskuje też za sprawą dodatkowych składników. Świetnie pasuje do niego bardzo drobno pokrojona szalotka lub dymka, albo zwykła cebula. Z kolei elegancki wygląd na talerzu zapewniają potrawie kolorowe dodatki, ułożone fantazyjnie wokół tataru. Znakomicie sprawdzą się tu wszelkie marynowane składniki. Spróbujcie wykorzystać pokrojone na plasterki, drylowane czarne oliwki, kapary, plasterki ogórka ułożone dekoracyjnie na talerzu oraz świeże, pachnące zioła: tymianek lub oregano. Jako przypraw wystarczy użyć soli i świeżo zmielonego, aromatycznego pieprzu. I gotowe!

Zobacz też
Risotto z karczochami

Tatar z łososia
Tatar z łososia

Jak Wam smakował tatar z łososia? Dajcie znać, czy zakochaliście się w tej przekąsce, czy wolicie klasyczny, z wołowiny? Czekam na Wasze komentarze :).

51 komentarzy
  • Przedewszystkim ryba powinna byc zamrozona conajmniej 72godziny,po tym czasie jest bezpieczna do jedzenia na surowo. Bylem kiedys u kolegi na urodzinach,ktory serwowal pierwszy raz tatara ,z lososia,swiezego,u jednego z gosci pojawil sie zywy „Robaczek”skrecajacy sie w tatarze,kilku gosci sie rozchrowalo.Nigdy nie robilem tatara ze swiezego lososia przed zamrozeniem,a robie go naprawde duzo.Mam dostep do swiezego lososia ,kupuje i zamrazam 72 godziny ,at list.Jestem z Kanady,z prowincji Britich Columbia ,gdzie mamy lososia duzo.Pozdrawiam Ryszard.

  • E ty InwerBrass czy jakoś tak. Chcesz w pustak? Chcesz w czerep? Co wyśmiewasz mięsa z Sokołowa a? Dam w dziób i to raz.

  • Moze jesli sie je odrazu, jesli jest w lodowce caly dzien lub dluzej to bedzie 'ugotowany” przez ten kwas 🙂 Wole bez niego by losos sie nie scial i zostal miekki.

  • Ja soku z cytryny wogole nie daje, kwas idzie do ceviche, do tataru nie pasuje, jesli chce smak cytryny to daje drobniutko starta skorke cytrynowa.

  • Widziałam przepisy, w których się je dodaje, np. do tataru z tuńczyka. Ale tutaj, na warsztatach, podczas których powstał ten filmik, kucharze proponowali akurat wersję bez jajka.

  • [..YouTube..] Widziałam przepisy, w których się je dodaje, np. do tataru z tuńczyka. Ale tutaj, na warsztatach, podczas których powstał ten filmik, kucharze proponowali akurat wersję bez jajka.

  • Dzień dobry, miło mi :). Będę ten film z muffinami montować dopiero dziś, późnym wieczorem, ale jest już na stronie: pozytywnakuchnia.pl/muffiny-z-truskawkami/

  • Tatar to obowiązkowe danie prawdziwego faceta 😀 Z łososia nigdy nie jadłem, ale po Twoim filmiku chyba się skuszę. Pozdro szejset ;]

  • Uwielbiam tatar z łososia,ja dodaję także trochę musztardy,a zamiast świeżego ogórka podaję kiszony.Pozdrawiam,dzięki za fajne przepisy z których chętnie korzystam.

  • Teoretycznie, jak się kupuje rybę typowo na sushi, to niby nie trzeba, ale nigdy do końca nie ma pewności co się z nią działo w transporcie, więc można zmrozić taką świeżą przez ok. 1 godzinę przed podaniem i pasożyty się likwidują, dokładnie tak jak piszesz. Będzie się też wtedy takiego łososia łatwiej kroić. Ale takiej ryby kupionej już zamrożonej to bym chyba jednak do tataru nie wykorzystała, mam jakieś opory, że to ta sama zasada co z rozmrożonym mięsem.

  • [..YouTube..] Teoretycznie, jak się kupuje rybę typowo na sushi, to niby nie trzeba, ale nigdy do końca nie ma pewności co się z nią działo w transporcie, więc można zmrozić taką świeżą przez ok. 1 godzinę przed podaniem i pasożyty się likwidują, dokładnie tak jak piszesz. Będzie się też wtedy takiego łososia łatwiej kroić. Ale takiej ryby kupionej już zamrożonej to bym chyba jednak do tataru nie wykorzystała, mam jakieś opory, że to ta sama zasada co z rozmrożonym mięsem.

  • Mam też jeden przepis z takim pokrojonym w plasterki, ale czeka w długiej kolejce na montaż :). Również pozdrawiam gorąco :).

  • Uwielbiam tatara z łososia, jednak przede wszystkim inaczej go kroję tzn. skrawam cieniuteńkie wręcz przezroczyste plasterki i dodaje olej z pestek winogron bo nie zmienia smaku potrawy. Dobrze tez komponuje sie z tym tatarem oprócz cebulki drobno pokrojony ogórek kiszony. Pozdrawiam serdecznie…

  • [..YouTube..] Uwielbiam tatara z łososia, jednak przede wszystkim inaczej go kroję tzn. skrawam cieniuteńkie wręcz przezroczyste plasterki i dodaje olej z pestek winogron bo nie zmienia smaku potrawy. Dobrze tez komponuje sie z tym tatarem oprócz cebulki drobno pokrojony ogórek kiszony. Pozdrawiam serdecznie…

  • czy taki łosoś mabyć mrożony wcześniej żeby pozbyć się pasozytów, ktore jak wiadomo w rybach wystepuja powszechnie?

  • Popytaj na stoiskach rybnych w marketach kiedy mają dostawy świeżej ryby i wtedy najlepiej kupić. Ja się zaopatruję najczęściej w Makro, ale to jest hurtownia dla firm i też nie zawsze mają mniejsze porcje, więc czasem pozostaje kupienie jednego, ogromnego, filetowanego łososia i w ostateczności część idzie na sushi/sashimi/tatar, a część niestety do zamrożenia.

  • [..YouTube..] Popytaj na stoiskach rybnych w marketach kiedy mają dostawy świeżej ryby i wtedy najlepiej kupić. Ja się zaopatruję najczęściej w Makro, ale to jest hurtownia dla firm i też nie zawsze mają mniejsze porcje, więc czasem pozostaje kupienie jednego, ogromnego, filetowanego łososia i w ostateczności część idzie na sushi/sashimi/tatar, a część niestety do zamrożenia.

  • Dla mnie tatar to ohyda na równi z flakami, coś co nigdy bym nie zjadła!Ale na ten z łososia może dałabym się skusić, tylko gdzie mozna kupić takiego naprawdę dobrego łososia?

  • [..YouTube..] Dla mnie tatar to ohyda na równi z flakami, coś co nigdy bym nie zjadła!Ale na ten z łososia może dałabym się skusić, tylko gdzie mozna kupić takiego naprawdę dobrego łososia?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom