Tarta ze szparagami przepis | Dorota Kamińska

Tarta ze szparagami

To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

Zobacz też: Więcej przepisów na szparagi

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską to prosty przepis, zwłaszcza gdy w zamrażalniku lub lodówce czeka zapas ciasta francuskiego. Kupując je w sklepie warto czytać skład, bo czasem potrafi negatywnie zaskoczyć. Choć jest czasochłonne do przygotowania w domu, polecam spróbować, bo nie należy do skomplikowanych. Można zamrozić sobie takie rozwałkowane, zwinięte w rulon razem z papierem do pieczenia.

Tarta szparagowa to podstawowa propozycja, którą można modyfikować, zastępując zielone szparagi np. cukinią lub bakłażanem, paprykę, suszonymi pomidorami… Z dodatkiem serów i prosciutto stworzą świetną kompozycję! Zamiast ciasta francuskiego można też wykorzystać klasyczne, kruche, nieco grubiej rozwałkowane.

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim, z szynką parmeńską i serem parmezanem oraz serem pleśniowym brie lub camembert.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 45 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 751kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza do tarty

  • 400 g ciasta francuskiego lub kruchego

Dodatki

  • 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
  • 100-200 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, gouda lub gruyere)
  • 200 g sera brie lub camembert
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru)
  • oliwa z oliwek extra vergine (w rozpylaczu)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
  • Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Równo docinam brzegi, a w środku, ok. 3 cm od brzegów, wycinam tępą częścią noża prostokąt.
  • Środek prostokąta gęsto nakłuwam widelcem.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez ok. 15 minut na złocisty kolor.
  • Parmezan ścieram na tarce o grubych oczkach, a camembert kroję w plastry.
  • Na podpieczony spód wykładam szynkę i camembert. Posypuję parmezanem i czosnkiem lub imbirem.
  • Na wierzchu układam szparagi. Spryskuję oliwą, polewam sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Całość wstawiam do piekarnika  i piekę przez ok. 20-25 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 751kcal | Carbohydrates: 37g (12%) | Protein: 29g (58%) | Fat: 54g (83%) | Saturated Fat: 20g (100%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sodium: 1069mg (45%) | Potassium: 456mg (13%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 31.4% | Vitamin C: 12.1% | Calcium: 53.8% | Iron: 28%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak uda się Wam tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Dajcie znać w komentarzach, jak ją doprawiliście i na którym cieście lepsza :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)