fbpx
Czytasz właśnie
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

Zobacz też: Więcej przepisów na szparagi

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską to prosty przepis, zwłaszcza gdy w zamrażalniku lub lodówce czeka zapas ciasta francuskiego. Kupując je w sklepie warto czytać skład, bo czasem potrafi negatywnie zaskoczyć. Choć jest czasochłonne do przygotowania w domu, polecam spróbować, bo nie należy do skomplikowanych. Można zamrozić sobie takie rozwałkowane, zwinięte w rulon razem z papierem do pieczenia.

Tarta szparagowa to podstawowa propozycja, którą można modyfikować, zastępując zielone szparagi np. cukinią lub bakłażanem, paprykę, suszonymi pomidorami… Z dodatkiem serów i prosciutto stworzą świetną kompozycję! Zamiast ciasta francuskiego można też wykorzystać klasyczne, kruche, nieco grubiej rozwałkowane.

Zobacz też
Makaron z grzybami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim, z szynką parmeńską i serem parmezanem oraz serem pleśniowym brie lub camembert.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 751kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza do tarty

  • 400 g ciasta francuskiego lub kruchego

Dodatki

  • 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
  • 100-200 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, gouda lub gruyere)
  • 200 g sera brie lub camembert
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru)
  • oliwa z oliwek extra vergine (w rozpylaczu)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
  • Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Równo docinam brzegi, a w środku, ok. 3 cm od brzegów, wycinam tępą częścią noża prostokąt.
  • Środek prostokąta gęsto nakłuwam widelcem.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez ok. 15 minut na złocisty kolor.
  • Parmezan ścieram na tarce o grubych oczkach, a camembert kroję w plastry.
  • Na podpieczony spód wykładam szynkę i camembert. Posypuję parmezanem i czosnkiem lub imbirem.
  • Na wierzchu układam szparagi. Spryskuję oliwą, polewam sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Całość wstawiam do piekarnika  i piekę przez ok. 20-25 minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 751kcal (38%) | Węglowodany: 37g (12%) | Białko: 29g (58%) | Tłuszcze: 54g (83%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 1069mg (46%) | Potas: 456mg (13%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1570IU (31%) | Witamina C: 10mg (12%) | Wapń: 538mg (54%) | Żelazo: 5mg (28%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak uda się Wam tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Dajcie znać w komentarzach, jak ją doprawiliście i na którym cieście lepsza :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom