Tarta ze szparagami

To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

Zobacz też: Więcej przepisów na szparagi

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską to prosty przepis, zwłaszcza gdy w zamrażalniku lub lodówce czeka zapas ciasta francuskiego. Kupując je w sklepie warto czytać skład, bo czasem potrafi negatywnie zaskoczyć. Choć jest czasochłonne do przygotowania w domu, polecam spróbować, bo nie należy do skomplikowanych. Można zamrozić sobie takie rozwałkowane, zwinięte w rulon razem z papierem do pieczenia.

Tarta szparagowa to podstawowa propozycja, którą można modyfikować, zastępując zielone szparagi np. cukinią lub bakłażanem, paprykę, suszonymi pomidorami… Z dodatkiem serów i prosciutto stworzą świetną kompozycję! Zamiast ciasta francuskiego można też wykorzystać klasyczne, kruche, nieco grubiej rozwałkowane.

5 od 3 osób
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 

Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim, z szynką parmeńską i serem parmezanem oraz serem pleśniowym brie lub camembert.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Liczba kalorii: 751 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza do tarty
  • 400 g ciasta francuskiego lub kruchego
Dodatki
  • 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
  • 100-200 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, gouda lub gruyere)
  • 200 g sera brie lub camembert
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru)
  • oliwa z oliwek extra vergine (w rozpylaczu)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tarta ze szparagami - przepis i film wideo

Tarta ze szparagami - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).

  2. Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Równo docinam brzegi, a w środku, ok. 3 cm od brzegów, wycinam tępą częścią noża prostokąt.

  3. Środek prostokąta gęsto nakłuwam widelcem.

  4. Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez ok. 15 minut na złocisty kolor.

  5. Parmezan ścieram na tarce o grubych oczkach, a camembert kroję w plastry.

  6. Na podpieczony spód wykładam szynkę i camembert. Posypuję parmezanem i czosnkiem lub imbirem.

  7. Na wierzchu układam szparagi. Spryskuję oliwą, polewam sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.

  8. Całość wstawiam do piekarnika  i piekę przez ok. 20-25 minut.

Wartości odżywcze
Tarta ze szparagami
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 751 kcal Kalorie z tłuszczów 486 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 54g 83%
Tłuszcze nasycone 20g 100%
Cholesterol 64mg 21%
Sód 1069mg 45%
Potas 456mg 13%
Węglowodany ogółem 37g 12%
Błonnik 3g 12%
Cukry 3g
Białko 29g 58%
Witamina A 31.4%
Witamina C 12.1%
Wapń 53.8%
Żelazo 28%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciekawa jestem, jak uda się Wam tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Dajcie znać w komentarzach, jak ją doprawiliście i na którym cieście lepsza :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)