fbpx
Czytasz właśnie
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).

Zobacz też: Więcej przepisów na szparagi

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską to prosty przepis, zwłaszcza gdy w zamrażalniku lub lodówce czeka zapas ciasta francuskiego. Kupując je w sklepie warto czytać skład, bo czasem potrafi negatywnie zaskoczyć. Choć jest czasochłonne do przygotowania w domu, polecam spróbować, bo nie należy do skomplikowanych. Można zamrozić sobie takie rozwałkowane, zwinięte w rulon razem z papierem do pieczenia.

Tarta szparagowa to podstawowa propozycja, którą można modyfikować, zastępując zielone szparagi np. cukinią lub bakłażanem, paprykę, suszonymi pomidorami… Z dodatkiem serów i prosciutto stworzą świetną kompozycję! Zamiast ciasta francuskiego można też wykorzystać klasyczne, kruche, nieco grubiej rozwałkowane.

Zobacz też
Szaszłyk

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim, z szynką parmeńską i serem parmezanem oraz serem pleśniowym brie lub camembert.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 751kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza do tarty

  • 400 g ciasta francuskiego lub kruchego

Dodatki

  • 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
  • 100-200 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, gouda lub gruyere)
  • 200 g sera brie lub camembert
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru)
  • oliwa z oliwek extra vergine (w rozpylaczu)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
  • Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Równo docinam brzegi, a w środku, ok. 3 cm od brzegów, wycinam tępą częścią noża prostokąt.
  • Środek prostokąta gęsto nakłuwam widelcem.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez ok. 15 minut na złocisty kolor.
  • Parmezan ścieram na tarce o grubych oczkach, a camembert kroję w plastry.
  • Na podpieczony spód wykładam szynkę i camembert. Posypuję parmezanem i czosnkiem lub imbirem.
  • Na wierzchu układam szparagi. Spryskuję oliwą, polewam sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Całość wstawiam do piekarnika  i piekę przez ok. 20-25 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 751kcal (38%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Białko: 29g (58%) | Fat: 54g (83%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 1069mg (46%) | Potas: 456mg (13%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1570IU (31%) | Witamina C: 10mg (12%) | Wapń: 538mg (54%) | Żelazo: 5mg (28%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak uda się Wam tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Dajcie znać w komentarzach, jak ją doprawiliście i na którym cieście lepsza :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom