Tarta z jagodami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Tarta jagodowa

Tarta z jagodami – bardzo prosta do zrobienia! Bardzo lubię przygotowywać takie słodkie tarty. Są nieskomplikowane, zawsze apetycznie wyglądają i można dodać do nich całą masę pysznych, różnorodnych owoców. Dlatego dziś pojawia się u mnie tarta z jagodami na półkruchym spodzie, z dodatkiem kremowego, rozpływającego się w ustach mascarpone. Jagody można wyłożyć na jej wierzchu świeże albo połowę zagotować wcześniej na patelni z cukrem i mlekiem. Uzyskuje się potem w ten sposób gęsty, jagodowy mus. Idealne połączenie chrupkości, dobrze wyważona słodycz i kremowa konsystencja. Zobaczcie jak zrobić tartę z jagodami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Tarta z jagód ma tendencję do szybkiego znikania, podobnie jak wszystkie inne wypieki, które przygotowuję dla przyjaciół. We wspólnym gronie, pod gołym niebem, przy dźwiękach muzyki, na rozłożonych kocach, można siedzieć godzinami i rozmawiać. Tak przyjemnie jest najpierw śmiać się i żartować, a potem delektować się kuszącą, fioletową warstwą, kremowym i delikatnym wierzchem oraz chrupkim, słodkim spodem. Szkoda, że podczas takich spotkań czas płynie dwa razy szybciej, ale na szczęście zawsze można spotkać się ponownie i znowu upiec pyszne ciasto.

Zobacz też
Sernik z białą czekoladą

Tarta jagodowa

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami - przepis krok po kroku czyli jak powstaje delikatna tarta jagodowa z masą z serka mascarpone.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: tarta z jagodami
Liczba porcji: 1 forma o średnicy ok. 28 cm
Kalorie: 401kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Wierzch

  • 2-3 szklanki świeżych jagód (umyte, odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku)
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 250 g mascarpone

Spód

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła (1 kostka, schłodzone)
  • ½ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • 3 żółtka (ugotowane na twardo; utarte na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięte przez praskę)
  • ½-¾ szklanki śmietany

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Zmrożone przez 1 godzinę w zamrażalniku masło ucieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie mieszamy z mąką.
  • Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy półkruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Ciastem wylepiamy dno i boki formy do pieczenia tarty, posmarowanej wcześniej masłem. Gęsto nakłuwamy całość widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.
  • Połowę jagód mieszamy z cukrem i mlekiem i podgrzewamy na niewielkim ogniu na patelni, a następnie zagotowujemy.
  • Wystudzone ciasto smarujemy mascarpone, a na wierzchu wykładamy masę jagodową wymieszaną z pozostałymi, świeżymi jagodami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kruche ciasto - przepis na kilka innych wersji kruchych ciast, w tym również bez jajek
  2. Jagody - właściwości, walory, witaminy

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 115g | Kalorie: 401kcal (20%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sód: 141mg (6%) | Potas: 94mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 845IU (17%) | Witamina C: 2.2mg (3%) | Wapń: 58mg (6%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Tarta z jagodami
Tarta z jagodami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszła i smakowała Wam tarta z jagodami. A może spróbowaliście zrobić ją z dodatkiem innych owoców? Jestem bardzo ciekawa!

12 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom