Tarta z dynią przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tarta z dynią

Tarta z dynią

Tarta z dynią

Jesienne wypieki w mojej kuchni odbywają się pod znakiem śliwek, jabłek i dyni. W tym roku wypróbowuję przepisy na dynię na słodko, przygotowując dżem z dyni i piekąc smaczną tartę w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tarta z dynią, bardzo prosta do zrobienia, może być przygotowana na uniwersalnym, kruchym cieście, które, po upieczeniu, smaruje się masą z dyni uprażonej z cukrem, z dodatkiem brzoskwiń i soku z cytryny lub pomarańczy.

Zobacz też: Inne pomysły na najlepsze wypieki

Tarta z dynią to pyszny, kolorowy deser na jesienny weekend, kiedy chcemy jak najdłużej zatrzymać resztki ciepłych promieni słońca.

Tarta z dynią

Tarta z dynią

Prosta i smaczna, łatwa tarta z dynią o posmaku pomarańczy i brzoskwini. Najlepsza tarta z dynią na kruchym cieście bez jajek.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 1 godzina 20 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 1 godzina 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tarta z dynią
Liczba porcji: 12 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Nadzienie

  • 1 kg dyni (obrana ze skóry, pokrojona na większe kawałki, owinięte w folię aluminiową, upieczona w piekarniku przez ok. 45 minut w 200 °C)
  • 1 brzoskwinia (obrana ze skóry, pokrojona na plasterki)
  • szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ½ szklanki soku pomarańczowego (lub 2 łyżki soku z cytryny)

Ciasto

  • 2 szklanki mąki (najlepsza będzie krupczatka, a najniższy indeks glikemiczny można uzyskać, wykorzystując mąkę orkiszową)
  • ¼-½ szklanki wody
  • 200 g masła (1 kostka; zmrożone)
  • 4 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Ciasto

  • Zmrożone masło ucieram do miski na tarce o grubych oczkach.
  • Dosypuję pozostałe suche składniki kruchego ciasta (mąkę przesiewam przez sito) i bardzo delikatnie mieszam.
  • Stopniowo dolewam bardzo zimną wodę i szybko zagniatam kruche ciasto.
  • Chłodzę pod przykryciem w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Wierzch

  • Na suchej patelni prażę dynię i brzoskwinię z cukrem, rozcierając całość drewnianą łyżką na purèe.
  • Rozrzedzam purèe sokiem i odstawiam.

Pieczenie

  • Ciastem wylepiam dno i brzeg wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty i gęsto nakłuwam widelcem (dzięki temu w trakcie pieczenia ciasto nie będzie się unosić, a boki nie opadną).
  • Piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor.
  • Na kruche ciasto nakładamy masę dyniową i dekoruję listkami mięty oraz kilkoma malinami. Dodatkowo wierzch można polać galaretką pomarańczową lub cytrynową przygotowaną według proporcji na ½-1 szklankę gorącej wody.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto - więcej przepisów na spód do tarty
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Tarta z dynią
Tarta z dynią
10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom