Pyszna tarta truskawkowa z rabarbarem, która powstała 2 tygodnie temu. Przez ostatni wypełniony po brzegi różnymi zajęciami czas zapomniałam Wam się przy okazji pochwalić, że, po prawie półrocznej przerwie, poszłam do nowej pracy. I na powitanie upiekłam takie właśnie ciacho. Dość szybko zniknęło z kuchennego stołu firmowego ;). To przede wszystkim bardzo smaczna, a do tego pięknie pachnąca tarta. Do przyrządzenia z nadzieniem z truskawek, rabarbaru i jabłek. Zobaczcie jak zrobić tartę truskawkową.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Z pewnością dacie radę ją zrobić! Najpierw trzeba zagnieść kruche ciasto. Wykonałam je według przepisu na szarlotkę. Do nadzienia użyłam o 2 jabłka mniej. Z kolei do prażenia wykorzystałam 5 pokrojonych na plasterki łodyg rabarbaru. Dołożyłam potem, w połowie pieczenia 200 g pokrojonych truskawek na wierzch. Tortownicę zamieniłam na foremkę do tarty, którą sprezentowała mi niedawno moja przyjaciółka Ania.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 2 szklanki mąki (pszenna lub krupczatka)
- 200 g masła (1 kostka; zmrożone w zamrażalniku przez 30 minut)
- 5 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- 3 żółtka (ugotowane na twardo)
Nadzienie
- 4 jabłka (obrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone na plasterki)
- 5 łodyg rabarbaru (obrane z wierzchniej, grubszej skórki, pokrojone na plasterki o grubości ok. 5 mm)
- 200 g truskawek (umyte, bez szypułek, pokrojone na plasterki)
- 1 szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu wanilii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Kruche ciasto - więcej przepisów, w tym również bez jajek
- Truskawki - właściwości, walory i witaminy
Jak zrobić
Zagniatanie ciasta
- Zmrożone masło ucieramy do miski na tarce o grubych oczkach.
- Zasypujemy masło mąką i delikatnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki dokładnie się w niej obtoczyły.
- Dodajemy cukier i przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na sitku żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do chłodzenia na ok. 1 godzinę.
Prażenie jabłek i rabarbaru
- Jabłka i rabarbar przekładamy na bardzo dużą patelnię i zasypujemy cukrem (opcjonalnie wymieszanym z ziarnkami wanilii lub zalanym ekstraktem).
- Prażymy na niewielkim ogniu na ceramicznej lub teflonowej patelni, bardzo delikatnie mieszając, aż puszczą sok, w którym rozpuści się cały cukier.
- Można, dla ułatwienia, podzielić wszystkie składniki masy jabłkowej na dwie równe części i przygotować ją w dwóch partiach.
- Zasypujemy jeszcze twarde jabłka i rabarbar mąką ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu, starając się jak najrzadziej mieszać, do czasu aż z soku jabłkowego i mąki utworzy się kisiel.
- Odstawiamy do przestudzenia.
Pieczenie ciasta
- Kruchym ciastem wyklejamy dno i boki formy na tartę wysmarowanej grubo masłem. Gęsto nakłuwamy (to zapobiegnie powstawaniu dużych bąbli w cieście).
- Do formy wyłożonej ciastem przekładamy masę jabłkową, delikatnie zaginamy brzegi w kierunku środka i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C.
- Pieczemy tartę przez ok. 20 minut na drugiej półce od dołu, na opcji góra+dół.
- W połowie pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzchu masy jabłkowo-rabarbarowej wykładamy truskawki. Zamykamy piekarnik i dokańczamy pieczenie.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy taka tarta truskawkowa przypadnie Wam do gustu!
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie truskawki z rabarbarem. A może tarta truskawkowa smakuje Wam bardziej bez ich dodatku. Bardzo jestem ciekawa!
Czy ten przepis jest po prostu zmodyfikowanym przepisem na szarlotkę? 🙂
Tak :).