fbpx
Czytasz właśnie
Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Pyszna tarta truskawkowa z rabarbarem, która powstała 2 tygodnie temu. Przez ostatni wypełniony po brzegi różnymi zajęciami czas zapomniałam Wam się przy okazji pochwalić, że, po prawie półrocznej przerwie, poszłam do nowej pracy. I na powitanie upiekłam takie właśnie ciacho. Dość szybko zniknęło z kuchennego stołu firmowego ;). To przede wszystkim bardzo smaczna, a do tego pięknie pachnąca tarta. Do przyrządzenia z nadzieniem z truskawek, rabarbaru i jabłek. Zobaczcie jak zrobić tartę truskawkową.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Z pewnością dacie radę ją zrobić! Najpierw trzeba zagnieść kruche ciasto. Wykonałam je według przepisu na szarlotkę. Do nadzienia użyłam o 2 jabłka mniej. Z kolei do prażenia wykorzystałam 5 pokrojonych na plasterki łodyg rabarbaru. Dołożyłam potem, w połowie pieczenia 200 g pokrojonych truskawek na wierzch. Tortownicę zamieniłam na foremkę do tarty, którą sprezentowała mi niedawno moja przyjaciółka Ania.

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Najlepsza tarta truskawkowa z jabłkami i rabarbarem, pachnąca wanilią. Tarta truskawkowa - przepis na prostą tartę.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tarta truskawkowa
Liczba porcji: 1 forma o średnicy ok. 28 cm
Kalorie: 342kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 2 szklanki mąki (pszenna lub krupczatka)
  • 200 g masła (1 kostka; zmrożone w zamrażalniku przez 30 minut)
  • 5 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 3 żółtka (ugotowane na twardo)

Nadzienie

  • 4 jabłka (obrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone na plasterki)
  • 5 łodyg rabarbaru (obrane z wierzchniej, grubszej skórki, pokrojone na plasterki o grubości ok. 5 mm)
  • 200 g truskawek (umyte, bez szypułek, pokrojone na plasterki)
  • 1 szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu wanilii (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kruche ciasto - więcej przepisów, w tym również bez jajek
  2. Truskawki - właściwości, walory i witaminy

Jak zrobić

Zagniatanie ciasta

  • Zmrożone masło ucieramy do miski na tarce o grubych oczkach.
  • Zasypujemy masło mąką i delikatnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki dokładnie się w niej obtoczyły.
  • Dodajemy cukier i przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na sitku żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do chłodzenia na ok. 1 godzinę.

Prażenie jabłek i rabarbaru

  • Jabłka i rabarbar przekładamy na bardzo dużą patelnię i zasypujemy cukrem (opcjonalnie wymieszanym z ziarnkami wanilii lub zalanym ekstraktem).
  • Prażymy na niewielkim ogniu na ceramicznej lub teflonowej patelni, bardzo delikatnie mieszając, aż puszczą sok, w którym rozpuści się cały cukier.
  • Można, dla ułatwienia, podzielić wszystkie składniki masy jabłkowej na dwie równe części i przygotować ją w dwóch partiach.
  • Zasypujemy jeszcze twarde jabłka i rabarbar mąką ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu, starając się jak najrzadziej mieszać, do czasu aż z soku jabłkowego i mąki utworzy się kisiel.
  • Odstawiamy do przestudzenia.

Pieczenie ciasta

  • Kruchym ciastem wyklejamy dno i boki formy na tartę wysmarowanej grubo masłem. Gęsto nakłuwamy (to zapobiegnie powstawaniu dużych bąbli w cieście).
  • Do formy wyłożonej ciastem przekładamy masę jabłkową, delikatnie zaginamy brzegi w kierunku środka i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C.
  • Pieczemy tartę przez ok. 20 minut na drugiej półce od dołu, na opcji góra+dół.
  • W połowie pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzchu masy jabłkowo-rabarbarowej wykładamy truskawki. Zamykamy piekarnik i dokańczamy pieczenie.

Wartości odżywcze

Serving: 1trójkąt (z tarty podzielonej na 12 części, słodzonej cukrem) | Kalorie: 342kcal (17%) | Carbohydrates: 49g (16%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 84mg (28%) | Sód: 124mg (5%) | Potas: 189mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 29g (32%) | Witamina A: 530IU (11%) | Witamina C: 14mg (17%) | Wapń: 35mg (4%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy taka tarta truskawkowa przypadnie Wam do gustu!

Zobacz też
Jagodzianki

Tarta truskawkowa
Tarta truskawkowa

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie truskawki z rabarbarem. A może tarta truskawkowa smakuje Wam bardziej bez ich dodatku. Bardzo jestem ciekawa!

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom