Tarator – bułgarski chłodnik

Tarator

Tarator to kolejna, po sałatce szopskiej, narodowa potrawa bułgarska, którą chciałabym Wam zaprezentować. Przypomina odrobinę nasz polski chłodnik ogórkowy, ale znajdziemy tu coś ekstra – włoskie orzechy. Zamawiam tarator w plażowej restauracji, która w zasadzie zajmuje się tu głównie serwowaniem pizzy głodnym turystom, ale po chwili kelner przynosi mi moje wymarzone ochłodzenie. Pierwsza łyżka, druga, trzecia… Pycha! Czuję, jak wysoka temperatura rozpływa się wokół mnie. Od dziś bułgarskie lato będzie mi się kojarzyć z taratorem.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Na plaży w Słonecznym Brzegu panuje temperatura 35 °C. Powiewa delikatny wiaterek, a gdy spoglądam w niebo, widzę świecące niemal w zenicie słońce. Temperatura wody 21 °C, trochę za chłodna, żebym w niej popływała. Na szczęście jest inna metoda ochłodzenia, sprawdzona przez Bułgarów, a teraz także przeze mnie.

Tarator – bułgarski chłodnik
Przygotowanie
2 godz. 15 min
Całkowity czas
2 godz. 15 min
 
Tarator czyli bułgarski chłodnik z gęstego, bałkańskiego jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku i koperku, ogórków oraz orzechów włoskich. Jeden z lepszych i jednocześnie prostszych do przygotowania chłodników.
Danie: Zupa
Kuchnia: Bułgarska
Przepis na: chłodnik bułgarski, tarator
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 ogórek (obrany)
  • 2 szklanki bardzo zimnej wody
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 200 g gęstego jogurtu z lodówki (najlepszy będzie gęsty, bałkański jogurt wg oryginalnej receptury)
  • kilka kostek lodu
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 5 łyżeczek świeżego koperku (drobno posiekany)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Tarator – bułgarski chłodnik - Jak zrobić
  1. ⅓ ogórka kroję w małą kostkę i odstawiam. Odkładamy też odrobinę koperku do przybrania.
  2. Kostki lodu miksuję w blenderze, dodaję ⅔ ogórka oraz orzechy i ucieram na najmniejszych obrotach.
  3. Wrzucam pozostałe składniki, miksuję aż do połączenia.
  4. Tarator wlewamy do talerzy i ozdabiam pozostałym koperkiem. Można dołożyć kilka plasterków czosnku i pokruszone orzechy jako dekorację.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Zrobię tego lata na pewno. Te orzechy brzmią bardzo zachęcająco. W połączeniu z czosnkiem musi być super! Nawet, jeśli nie trafię na upalny dzień 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)