Szyszki przepis | Słodkie kulki ryżowe | Dorota Kamińska

Szyszki – słodkie kulki ryżowe

Dawne to były czasy, kiedy stało się w kolejce do cukierni lub szkolnego sklepiku, po szyszki :). Choć moja mama nigdy nie przygotowywała ich w domu, kupowała je czasem, pozwalając mi zjeść kilka i wiedząc, że znów będę grymasić przy wytrawnym posiłku. Dziś nie polecam jadania na co dzień tak słodkich przekąsek, bo cukru spożywamy stanowczo za dużo, ale można od czasu do czasu pokusić się o ich przygotowanie i przypomnieć sobie lata ’80, kiedy szyszki w domu robiło się z ryżu, masła i krówek.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe słodycze

Moja wersja to przepis na szyszki unowocześniony. Kajmak, najlepiej domowy, ale może być też z puszki, zamiast roztapiania w rondelku krówek lub irysów. Do tego biała lub ciemna czekolada zamiast masła – jest tłusta, więc ułatwi utrzymanie ryżu w jednej kulce. Można oczywiście zastąpić ją masłem, jeśli wolicie zbliżyć się do klasycznego, maminego składu, chociaż tam mogła być dawniej margaryna, której, ze względu na zawartość szkodliwego tłuszczu trans, mówię zdecydowane NIE.

Szyszki - ryżowe kulki

Szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego czyli przysmak dzieciństwa z czasów PRL. Do przygotowania w wersji z karmelem lub kajmakiem, albo z czekoladą.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 godz. 15 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 2 godz. 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: szyszki z ryżu preparowanego
Liczba porcji: 30 sztuk
Kalorie: 107kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g ryżu preparowanego (najlepszy będzie niesłodzony; w przypadku słodzonego zamiast białej czekolady polecam dodać do masy masło)
  • 400 g kajmaku (1 puszka; polecam zrobić domowy kajmak w różnych wersjach smakowych)
  • 100 g czekolady (biała lub gorzka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Kajmak z czekoladą rozpuszczam na niewielkim ogniu (najbezpieczniej w kąpieli wodnej) w rondelku. Odstawiam do delikatnego przestudzenia.
  • W sporej misce mieszam masę kajmakową z ryżem i odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej - masa powinna nadawać się do formowania za pomocą dłoni.
  • Szyszki lub kulki można formować, pomagając sobie łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Dobrze klei się je także za pomocą wilgotnych dłoni.
  • Uformowane szyszki przekładam na talerzyk lub do papilotek i odstawiam do lodówki na ok. 2 godziny do stwardnienia.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Masę z kajmaku i czekolady można przygotować w dwóch osobnych rondelkach, wykorzystując do jednej porcji ciemną, a do drugiej - jasną czekoladę.
  2. Szyszki, przed chłodzeniem, można dodatkowo obtoczyć w posiekanych grubo orzechach lub płatkach migdałów, uprażonych wcześniej na suchej patelni.
  3. Jak zrobić kajmak

Wartości odżywcze

Serving: 1szyszka | Calories: 107kcal | Carbohydrates: 12g (4%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sodium: 36mg (2%) | Potassium: 34mg (1%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 7.5% | Vitamin C: 2.6% | Calcium: 0.7% | Iron: 7.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pytanie które lepsze – jasne czy ciemne? Pamiętacie czasy PRL, kiedy szyszki były w cukierniach i stały obok najsłodszych na świecie ptysiów? A może jedliście je później, kiedy można było je kupić w szkolnym sklepiku?

Szyszki - kulki ryżowe
Szyszki – kulki ryżowe
Szyszki z ryżu preparowanego
Szyszki z ryżu preparowanego
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)