Szynka pieczona przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szynka pieczona

Szynka pieczona

  • z piekarnika lub duszona w garnku
  • z szynki wieprzowej
  • na piwie i smalcu
Szynka

Szynka pieczona domowa z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom przygotowywania przetworzonego mięsa we własnej kuchni. Choć w sklepach ogromny wybór wędlin, warto, choćby z okazji Świąt, przygotować w domu własnoręcznie zapeklowaną szynkę. Wystarczy dusić leżakowany wcześniej w dobrze przyprawionej zalewie, obwiązany ściśle kawałek mięsa w garnku lub upiec w piekarniku. Jej rozchodzący się potem w trakcie pieczenia lub gotowania po całym domu zapach zapowie, że już lada chwila nadejdzie Wielkanoc. Zobaczcie przepis na szynkę pieczoną domową – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Domową szynkę najlepiej przygotować z chudego kawałka mięsa pochodzącego od młodej świni. Przed zakupem warto sprawdzić, czy w najbliższym sklepie jest dostępna sól do peklowania. Produkuje ją wielu producentów, w tym ci najbardziej znani, zajmujący się sprzedażą przypraw w papierowych torebkach.

Przepis na szynkę pieczoną domową

Domowa szynka będzie też wymagać obecności w naszej kuchni odpowiednio dużego, kamiennego, emaliowanego lub pokrytego powłoką ceramiczną (bez zarysowań) garnka. Można też wykorzystać dużą, szklaną miskę, w której mięso będzie mogło leżakować w zalewie. Zobaczcie jak zrobić szynkę pieczoną krok po kroku.

Szynka

Szynka pieczona

Szynka pieczona domowa, doskonała w smaku i soczysta, marynowana w zalewie z piwa z czosnkiem i przyprawami, idealna do pokrojenia w cieniutkie plastry.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 30 min
Leżakowanie: 7 dni
Razem: 1 godzina 45 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: szynka domowa, szynka duszona, szynka pieczona
Liczba porcji: 1 kawałek wędliny, ok. 2,2 kg
Kalorie: 41kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pieczona szynka – podstawowe składniki

  • szynka wieprzowa (w jednym kawałku, ok. 2,5 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem)
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • sól do peklowania (mieszanka soli kuchennej i azotanu sodu; proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • 4-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

Dodatkowo

  • 100 g smalcu
  • 500 ml piwa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Peklowanie szynki

  • Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe rozgniatamy w moździerzu, następnie dokładnie mieszamy z czosnkiem.
  • ⅓ mieszanki dokładnie nacieramy szynkę i przez ok. 5 minut uderzamy nią ze wszystkich stron w plastikową deskę do krojenia lub silikonową stolnicę albo zdezynfekowany blat kuchenny.
  • Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • W większym garnku lub misce zalewamy pozostałe ⅔ mieszanki przypraw i czosnku wodą, mieszamy z solą peklującą i zalewamy mięso (powinno być całkowicie zanurzone w zalewie). Naczynie z mięsem nie może być metalowe.
  • Miskę z mięsem i zalewą odstawiamy do lodówki na półkę najbardziej oddaloną od zamrażalnika i trzymamy w chłodnym miejscu od 7 (mniejszy kawałek mięsa) do 10 (większa szynka) dni.
  • W czasie leżakowania jeden raz dziennie obracamy mięso w zalewie, ponownie obciążamy i odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie do pieczenia

  • Po czasie leżakowania wyjmujemy mięso z zalewy, zeskrobujemy przyprawy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Dokładnie i ciasno sznurujemy mięso, chowając pod sznurkiem do wędlin lub grubą, podwójną, bawełnianą nicią.

Pieczenie szynki

  • Mięso przekładamy do wysokiego, żaroodpornego naczynia i obkładamy kawałkami smalcu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy przez 15 minut.
  • Po 15 minutach przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką od kompletu albo folią aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez 1 godzinę. Co 15 minut obracamy szynkę i podlewamy piwem oraz smalcem z dna naczynia. Jeśli sos z dna będzie zbyt szybko parować, można uzupełniać go kilkoma łyżkami wrzątku lub dodatkowego piwa.
  • Po 1 godzinie odkrywamy naczynie i rumienimy szynkę przez 15 minut, opiekając i obracając 1 raz w czasie podpiekania od góry.
  • Mięso powinno stygnąć w przykrytym naczyniu w celu równomiernego rozłożenia wszystkich soków.
  • Wystudzoną szynkę kroimy w cienkie plasterki.

Przydatne przepisy i poradniki

Przed upieczeniem szynka wymaga leżakowania w zalewie przez 7 dni. Krótszy czas leżakowania może spowodować, że po upieczeniu mięso straci różową barwę.
Sposób alternatywny – duszenie szynki zamiast pieczenia
Krok 1. W dużym garnku obsmażamy przyprawione, peklowane, leżakowane i zasznurowane mięso na tłuszczu, delikatnie rumieniąc. Krok 2. Wlewamy piwo i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę na niewielkim ogniu, obracając mięso co 15 minut i polewając sosem z dna garnka.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 30g | Kalorie: 41kcal (2%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 14mg (1%) | Potas: 118mg (3%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 2mg | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Na pewno jest chasochłonna, ale czy dużo przy niej pracy? Ależ skąd!

Szynka pieczona przepis

Ewentualne komplikacje mogą wystąpić chyba jedynie podczas obwiązywania sznurkiem… Wszystko zależy od wprawy i zdolności manualnych. Ciekawa jestem, jak Wam poszło!

Szynka pieczona
Szynka pieczona

Co powiecie na to, żeby częściej niż raz w roku taka szynka pieczona gościła u Was na stole? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze domowe szynki :).

50 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom