Szynka pieczona

Choć w sklepach ogromny wybór wędlin, warto, choćby z okazji Świąt, przygotować w domu własnoręcznie zapeklowaną szynkę. Wystarczy dusić leżakowany wcześniej w dobrze przyprawionej zalewie, obwiązany ściśle kawałek mięsa w garnku lub upiec w piekarniku. Domowa szynka pieczona z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom przygotowywania przetworzonego mięsa we własnej kuchni. Jej rozchodzący się w trakcie pieczenia lub gotowania po całym domu zapach zapowie, że już lada chwila nadejdzie Wielkanoc.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Domową szynkę najlepiej przygotować z chudego kawałka mięsa pochodzącego od młodej świni. Przed zakupem warto sprawdzić, czy w najbliższym sklepie jest dostępna sól do peklowania. Produkuje ją wielu producentów, w tym ci najbardziej znani, zajmujący się sprzedażą przypraw w papierowych torebkach. Domowa szynka będzie też wymagać obecności w naszej kuchni odpowiednio dużego, kamiennego, emaliowanego lub pokrytego powłoką ceramiczną (bez zarysowań) garnka. Można też wykorzystać dużą, szklaną miskę, w której mięso będzie mogło leżakować w zalewie. Zobaczcie jak zrobić szynkę pieczoną krok po kroku.

5 od 1 osoby
Szynka
Szynka pieczona
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz. 30 min
Całkowity czas
1 godz. 45 min
 
Szynka pieczona domowa, doskonała w smaku i soczysta, marynowana w zalewie z piwa z czosnkiem i przyprawami, idealna do pokrojenia w cieniutkie plastry.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: szynka domowa, szynka duszona, szynka pieczona
Liczba kalorii: 41 kcal
Liczba porcji: 1 kawałek wędliny, ok. 2,2 kg
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pieczona szynka - podstawowe składniki
  • szynka wieprzowa (w jednym kawałku, ok. 2,5 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem)
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • sól do peklowania (mieszanka soli kuchennej i azotanu sodu; proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • 4-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Dodatkowo
  • 100 g smalcu
  • 500 ml piwa

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szynka pieczona - przepis i film wideo

Moje porady

Przed upieczeniem szynka wymaga leżakowania w zalewie przez 7 dni. Krótszy czas leżakowania może spowodować, że po upieczeniu mięso straci różową barwę.

Sposób alternatywny - duszenie szynki zamiast pieczenia

Krok 1. W dużym garnku obsmażamy przyprawione, peklowane, leżakowane i zasznurowane mięso na tłuszczu, delikatnie rumieniąc. Krok 2. Wlewamy piwo i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę na niewielkim ogniu, obracając mięso co 15 minut i polewając sosem z dna garnka.

Szynka pieczona - Jak zrobić
Peklowanie szynki
  1. Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe rozgniatamy w moździerzu, następnie dokładnie mieszamy z czosnkiem.
  2. ⅓ mieszanki dokładnie nacieramy szynkę i przez ok. 5 minut uderzamy nią ze wszystkich stron w plastikową deskę do krojenia lub silikonową stolnicę albo zdezynfekowany blat kuchenny.
  3. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
  4. W większym garnku lub misce zalewamy pozostałe ⅔ mieszanki przypraw i czosnku wodą, mieszamy z solą peklującą i zalewamy mięso (powinno być całkowicie zanurzone w zalewie). Naczynie z mięsem nie może być metalowe.
  5. Miskę z mięsem i zalewą odstawiamy do lodówki na półkę najbardziej oddaloną od zamrażalnika i trzymamy w chłodnym miejscu od 7 (mniejszy kawałek mięsa) do 10 (większa szynka) dni.
  6. W czasie leżakowania jeden raz dziennie obracamy mięso w zalewie, ponownie obciążamy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie do pieczenia
  1. Po czasie leżakowania wyjmujemy mięso z zalewy, zeskrobujemy przyprawy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Dokładnie i ciasno sznurujemy mięso, chowając pod sznurkiem do wędlin lub grubą, podwójną, bawełnianą nicią.
Pieczenie szynki
  1. Mięso przekładamy do wysokiego, żaroodpornego naczynia i obkładamy kawałkami smalcu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy przez 15 minut.
  2. Po 15 minutach przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką od kompletu albo folią aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez 1 godzinę. Co 15 minut obracamy szynkę i podlewamy piwem oraz smalcem z dna naczynia. Jeśli sos z dna będzie zbyt szybko parować, można uzupełniać go kilkoma łyżkami wrzątku lub dodatkowego piwa.
  3. Po 1 godzinie odkrywamy naczynie i rumienimy szynkę przez 15 minut, opiekając i obracając 1 raz w czasie podpiekania od góry.
  4. Mięso powinno stygnąć w przykrytym naczyniu w celu równomiernego rozłożenia wszystkich soków.
  5. Wystudzoną szynkę kroimy w cienkie plasterki.
Wartości odżywcze
Szynka pieczona
Wielkość porcji (30 g)
Liczba kalorii 41 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 20mg 7%
Sód 14mg 1%
Potas 118mg 3%
Białko 6g 12%
Witamina C 0.1%
Wapń 0.2%
Żelazo 0.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Na pewno jest chasochłonna, ale czy dużo przy niej pracy? Ależ skąd! Ewentualne komplikacje mogą wystąpić chyba jedynie podczas obwiązywania sznurkiem… Wszystko zależy od wprawy i zdolności manualnych. Ciekawa jestem, jak Wam poszło!

Szynka pieczona
Szynka pieczona

Co powiecie na to, żeby częściej niż raz w roku taka szynka pieczona gościła u Was na stole? Dajcie znać w komentarzach, jak udały się Wasze domowe szynki :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

50 komentarzy
  1. To mieszanka soli kuchennej (chlorek sodu) i jeszcze jednej soli: azotanu sodu. Konserwuje mięso i nadaje mu różowej barwy. Daje też charakterystyczny smak.

  2. Wobec tego pomiń alkohol i polewaj tylko tłuszczem z naczynia, w którym mięso się piecze. Można też do tłuszczu dodać 1-2 łyżki miodu jako ciekawostkę :).

  3. Piwo można zastąpić winem białym lub czerwonym, albo w ogóle pominąć alkohol. Oliwę można zastosować zamiast klarowanego masła czy smalcu, ale tylko taką wysokiej jakości (o niskiej kwasowości). Oliwa słabsza ma temperaturę dymienia niższą niż 200 st. C, więc się nie nada. Ale smak najlepszy będzie i tak ze smalcem, bo to tłuszcz nadaje mięsu smaku i aromatu.

  4. [..YouTube..] Piwo można zastąpić winem białym lub czerwonym, albo w ogóle pominąć alkohol. Oliwę można zastosować zamiast klarowanego masła czy smalcu, ale tylko taką wysokiej jakości (o niskiej kwasowości). Oliwa słabsza ma temperaturę dymienia niższą niż 200 st. C, więc się nie nada. Ale smak najlepszy będzie i tak ze smalcem, bo to tłuszcz nadaje mięsu smaku i aromatu.

  5. Jestem przeciwna wyrzucaniu jedzenia. Przygotowuję je w takich ilościach, żeby zostało zjedzone. I sama też jem rozsądne porcje, nie ma w tym żadnego sekretu ;).

  6. Jak Ty to robisz, ze masz taka świetną sylwetkę przy tej ilosci potraw które przygotowujesz? Wyrzucasz je potem do smietnika, czy jak? 🙂

  7. Kobiecie zdarza się od czasu do czasu mieć pomalowane paznokcie, bo poza kuchnią też przebywa i lepsze jest moim zdaniem posiadanie na paznokciach lakieru niż zmywanie go tuż przed robieniem jedzenia. Być może nie oglądasz wszystkich moich filmów i nie wiesz, że w większości lakieru na paznokciach nie mam. I na szczęście nikt nikomu nie każe pić niezaschniętego, płynnego lakieru i nikt nie dolewa go do jedzenia. Dobrze, że jeszcze to mięso nie przeszło przy okazji szkłem z miski :).

  8. [..YouTube..] Kobiecie zdarza się od czasu do czasu mieć pomalowane paznokcie, bo poza kuchnią też przebywa i lepsze jest moim zdaniem posiadanie na paznokciach lakieru niż zmywanie go tuż przed robieniem jedzenia. Być może nie oglądasz wszystkich moich filmów i nie wiesz, że w większości lakieru na paznokciach nie mam. I na szczęście nikt nikomu nie każe pić niezaschniętego, płynnego lakieru i nikt nie dolewa go do jedzenia. Dobrze, że jeszcze to mięso nie przeszło przy okazji szkłem z miski :).

  9. moje pytanie jest następujące :
    Czy podczas wojaży kulinarnych malowanie paznokcji to dobry pomysł ??? Nie sadze żeby lakier był smaczny.

  10. [..YouTube..] moje pytanie jest następujące :
    Czy podczas wojaży kulinarnych malowanie paznokcji to dobry pomysł ??? Nie sadze żeby lakier był smaczny.

  11. Kusisz, kusisz 🙂 Wygląda bardzo smacznie, sama nigdy nie piekłam, ale w moim rodzinnym domu tata zawsze szykował takie cuda: szynki, karkówkę, boczek, to były czasy gdy we wsi ktoś zabijał prosiaka, i kupowało się połowę :), co tam się rozdrabniać. Najpierw peklował, później wędził (miał specjalną beczkę), a później mięso było parzone. Pyszne! Nabrałam ochoty na taką wędlinę. Ciekawy sposób ze smalcem i piwem. Pozdrawiam…

      1. Nieźle 🙂 ja bym nie potrafiła, choć jako dziecko i nastolatka widziałam wiele razy jak rodzice porcjowali takie świnki :), a mnie zawsze przypadała mało wdzięczna robota czyszczenia flaków 🙂 fuj,…

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)