Szpinak do obiadu przepis | Dorota Kamińska

Szpinak do obiadu

Szpinak do obiadu

Dziękuję mojej mamie za pyszny szpinak do obiadu, który nie zniechęcił mnie w czasach dzieciństwa do szpinakowych dań. Przygotowywany z cebulą i czosnkiem, na maśle, z dodatkiem żółtego sera, zawsze mi smakował! Musi pojawić się od czasu do czasu w mojej kuchni, jako dodatek do drugiego dania lub baza do przygotowania ryżu, kaszy, makaronu.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań

Choć moja mama nadal przygotowuje szpinak do obiadu w ten sam sposób, u siebie w kuchni korzystam z nieco innej receptury, którą modyfikuję od czasu do czasu, zastępując śmietankę kremówkę pleśniowym serem lub wywarem i zagęszczając całość dodatkiem zasmażki. Od czasu zjedzenia pysznego łososia ze szpinakiem w Paryżu zawsze łączę te smakowite, zielone listki z sokiem z cytryny. Ciekawa jestem, czy Wam też przypadnie do gustu ten smak.

Szpinak do obiadu
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Szpinak do obiadu podsmażany z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soku z cytryny, gałki muszkatołowej i białego pieprzu oraz białego wina i śmietanki kremówki. To najlepszy szpinak do obiadu - przepis inspirowany kuchnią francuską.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: szpinak do obiadu
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
  • 500 ml śmietanki crème fraîche (gęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 100-200 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, biały pieprz świeżo zmielony
  • masło klarowane lub olej kokosowy (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Szpinak do obiadu bez laktozy - śmietankę można zastąpić 300 g sera pleśniowego ze camembert o łagodnym smaku

Szpinak do obiadu bez mleka - śmietankę można zastąpić wywarem drobiowym, wołowym lub wieprzowym przygotowanym z dodatkiem oleju, zamiast masła również wykorzystać olej i zagęścić całość kilkoma łyżkami jasnozłotej zasmażki z mąki pszennej, również przygotowanej na oleju roślinnym

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić crème fraîche
  3. Masło klarowane - przepis
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Szpinak do obiadu - Jak zrobić
  1. Cebulę szklę na maśle na średnim ogniu.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i dosmażam całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
  3. Dodaję sparzony szpinak i podsmażam całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
  4. Dodaję śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszam i zagotowuję. Śmietankę można zastąpić wywarem lub serem pleśniowym.
  5. Zmniejszam ogień do minimum, dodaję sok z cytryny i mieszam całość. Jeśli korzystam z dodatku wywaru, zagęszczam całość zasmażką.
  6. Doprawiam szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową i serwuję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Szpinak do obiadu
Szpinak do obiadu
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)