fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym to prosty do zrobienia i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować je w wodzie lub na parze, choć można też przyrządzić je na grillu lub w piekarniku. A potem polać sosem beszamelowym, najlepiej doprawionym odrobiną soku z cytryny. To pyszne danie w eleganckim wydaniu. Spójrzcie na ten piękny, zielony kolor! Kto ma ochotę? Zobaczcie jak zrobić szparagi z beszamelem krok po kroku! Z pewnością łatwo Wam pójdzie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Takie szparagi w sosie beszamelowym świetnie uzupełnią smak smażonych lub pieczonych i grillowanych mięs. Ale szczególnie polecam je do ryb. Ryba z dodatkiem aromatycznych przypraw lub ziół i szparagi z beszamelem to jest to :). Sam sos nie jest skomplikowany w przygotowaniu, choć warto znać kilka prostych trików. Dzięki ich zastosowaniu uzyskacie kremowy beszamel, o odpowiedniej gęstości i zapachu gałki muszkatołowej. Bardzo lubię dodatek soku z cytryny do szparagów. Tym bardziej, gdy jest nim też doprawiony sam sos. Całość jest wtedy delikatna, ale nie mdła. Z odrobiną kwaskowatego smaku. Koniecznie spróbujcie! Ciekawa jestem, czy też polubicie to połączenie.

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi z beszamelem z masła i mleka z sokiem z cytryny krok po kroku.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi z sosem beszamelowym
Liczba porcji: 4
Kalorie: 337kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kg szparagów
  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować szparagi
  3. Sos beszamelowy
 
* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Jak zrobić

  • Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy.
  • Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzam sos do zgęstnienia*.
  • Oczyszczone szparagi blanszuję przez ok. 3-4 minuty we wrzątku.
  • Układam szparagi na talerzu i polewam sosem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 337kcal (17%) | Węglowodany: 11g (4%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 19g (119%) | Cholesterol: 108mg (36%) | Sód: 195mg (8%) | Potas: 527mg (15%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 2970IU (59%) | Witamina C: 16.9mg (20%) | Wapń: 85mg (9%) | Żelazo: 5.3mg (29%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W ten sposób można przygotować zarówno zielone, jak i białe szparagi. Które smaczniejsze? Przyznam, że ciężko mi się zdecydować. Bardzo lubię jedne i drugie :). Polecam Wam przy okazji spróbować przygotować połączenie tego dania ze szparagami z szynką parmeńską lub szparagami z boczkiem. Do tego beszamel… Jak myślicie, będzie petarda?

Zobacz też
Makaron ze szparagami

Szparagi z sosem beszamelowym - przepis
Szparagi z sosem beszamelowym – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam szparagi w sosie beszamelowym i które – zielone czy białe – wybraliście. Bardzo jestem ciekawa, czy przepis na szparagi z beszamelem przypadł Wam do gustu!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom