Szparagi z sosem beszamelowym przepis | Dorota Kamińska

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym to prosty do zrobienia i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować je w wodzie lub na parze, choć można też przyrządzić je na grillu lub w piekarniku. A potem polać sosem beszamelowym, najlepiej doprawionym odrobiną soku z cytryny. To pyszne danie w eleganckim wydaniu. Spójrzcie na ten piękny, zielony kolor!

5 od 2 osób
Szparagi z sosem beszamelowym
Szparagi z sosem beszamelowym
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Szparagi z sosem beszamelowym czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi z beszamelem z masła i mleka z sokiem z cytryny krok po kroku.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi z sosem beszamelowym
Liczba kalorii: 337 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • kg szparagów
  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szparagi z sosem beszamelowym - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować szparagi
  3. Sos beszamelowy

 

* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Szparagi z sosem beszamelowym - Jak zrobić
  1. Masło topię na małym ogniu, w rondelku.

  2. Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.

  3. Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy.

  4. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzam sos do zgęstnienia*.

  5. Oczyszczone szparagi blanszuję przez ok. 3-4 minuty we wrzątku.

  6. Układam szparagi na talerzu i polewam sosem.

Wartości odżywcze
Szparagi z sosem beszamelowym
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 337 kcal Kalorie z tłuszczów 279 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 31g 48%
Tłuszcze nasycone 19g 95%
Cholesterol 108mg 36%
Sód 195mg 8%
Potas 527mg 15%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Błonnik 5g 20%
Cukry 4g
Białko 6g 12%
Witamina A 59.4%
Witamina C 20.5%
Wapń 8.5%
Żelazo 29.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)