Szparagi z sosem beszamelowym przepis | Dorota Kamińska

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym to prosty do zrobienia i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować je w wodzie lub na parze, choć można też przyrządzić je na grillu lub w piekarniku. A potem polać sosem beszamelowym, najlepiej doprawionym odrobiną soku z cytryny. To pyszne danie w eleganckim wydaniu. Spójrzcie na ten piękny, zielony kolor! Kto ma ochotę? Zobaczcie jak zrobić szparagi z beszamelem krok po kroku! Z pewnością łatwo Wam pójdzie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Takie szparagi w sosie beszamelowym świetnie uzupełnią smak smażonych lub pieczonych i grillowanych mięs. Ale szczególnie polecam je do ryb. Ryba z dodatkiem aromatycznych przypraw lub ziół i szparagi z beszamelem to jest to :). Sam sos nie jest skomplikowany w przygotowaniu, choć warto znać kilka prostych trików. Dzięki ich zastosowaniu uzyskacie kremowy beszamel, o odpowiedniej gęstości i zapachu gałki muszkatołowej. Bardzo lubię dodatek soku z cytryny do szparagów. Tym bardziej, gdy jest nim też doprawiony sam sos. Całość jest wtedy delikatna, ale nie mdła. Z odrobiną kwaskowatego smaku. Koniecznie spróbujcie! Ciekawa jestem, czy też polubicie to połączenie.

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi z sosem beszamelowym czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi z beszamelem z masła i mleka z sokiem z cytryny krok po kroku.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi z sosem beszamelowym
Liczba porcji: 4
Kalorie: 337kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kg szparagów
  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy.
  • Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzam sos do zgęstnienia*.
  • Oczyszczone szparagi blanszuję przez ok. 3-4 minuty we wrzątku.
  • Układam szparagi na talerzu i polewam sosem.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować szparagi
  3. Sos beszamelowy
 
* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 337kcal | Carbohydrates: 11g (4%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 31g (48%) | Saturated Fat: 19g (95%) | Cholesterol: 108mg (36%) | Sodium: 195mg (8%) | Potassium: 527mg (15%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 59.4% | Vitamin C: 20.5% | Calcium: 8.5% | Iron: 29.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W ten sposób można przygotować zarówno zielone, jak i białe szparagi. Które smaczniejsze? Przyznam, że ciężko mi się zdecydować. Bardzo lubię jedne i drugie :). Polecam Wam przy okazji spróbować przygotować połączenie tego dania ze szparagami z szynką parmeńską lub szparagami z boczkiem. Do tego beszamel… Jak myślicie, będzie petarda?

Szparagi z sosem beszamelowym - przepis
Szparagi z sosem beszamelowym – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam szparagi w sosie beszamelowym i które – zielone czy białe – wybraliście. Bardzo jestem ciekawa, czy przepis na szparagi z beszamelem przypadł Wam do gustu!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)