Szparagi z jajkiem sadzonym przepis | Dorota Kamińska

Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym

Jako dziecko uwielbiałam fasolkę w tym wydaniu, a dziś szparagi z jajkiem sadzonym wylądowały na moim talerzu jako dodatek do obiadu. Można podać do warzyw z piekarnika lub młodych ziemniaków. Albo kotletów, ryby, grillowanego lub smażonego mięsa. Są szalenie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy krótkie gotowanie szparagów i podsmażenie jajek. Najlepiej tak, żeby żółtka pozostały płynne. Uwielbiałam maczać fasolkę szparagową w płynnym żółtku i szparagi też tak lubię! Z pewnością wielu z Was w dzieciństwie również jadło w ten sposób, prawda?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Wystarczy jedna sztuka do ręki, przekłuć żółtko, zanurzyć i wziąć kęs. Czynności powtórzyć ;). Właśnie w ten sposób szparagi z jajkiem sadzonym smakują mi najbardziej. Chciałabym zjeść je z dodatkiem młodych ziemniaczków, ale na razie nie trafiłam na te nasze polskie, najsmaczniejsze. Obawiam się, że sezony szparagowy z ziemniaczanym nie zazębią się w czasie. A może się uda? Na razie zajadam się szparagami, jajkiem i pomidorkami, a popijam pyszną wodą smakową z limonką i ogórkiem. Doskonały smak!

Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis

Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym smażonym na maśle klarowanym, o ściętym białku i miękkim, podgrzanym żółtku, które można wykorzystać jako sos do szparagów.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 1 minute
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 6 minutes
Kategoria: Danie główne, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: szparagi z jajkiem sadzonym
Liczba porcji: 2
Kalorie: 193kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ pęczka szparagów (oczyszczone)
  • 2-4 świeże jajka
  • 4 łyżki łyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu

Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)

  • sok z cytryny
  • koperek
  • pomidory
  • szczypiorek
  • tosty
  • chleb z masłem
  • keczup
  • smażony bekon lub boczek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Szparagi przygotowuję, gotując je krótko we wrzątku lub piekąc wcześniej w piekarniku. Można też usmażyć je krótko na dużej patelni, układając obok jajek.
    Jeśli patelnia jest za mała, najpierw smażę szparagi na klarowanym maśle i odkładam pod przykryciem na talerz, a potem na tym samym maśle dosmażam jajka.
  • Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
  • Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
  • Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (250 g szparagów i 2 jajka, bez dodatków) | Calories: 193kcal (10%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 4g (25%) | Cholesterol: 332mg (111%) | Sodium: 129mg (6%) | Potassium: 626mg (18%) | Fiber: 5g (21%) | Sugar: 5g (6%) | Vitamin A: 2365IU (47%) | Vitamin C: 14mg (17%) | Calcium: 109mg (11%) | Iron: 6.9mg (38%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pięknie prezentują się obok czerwonych dodatków, dlatego wybrałam koktajlowe, słodkie pomidorki. Jak Wam się podobają?

Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem - przepis
Szparagi z jajkiem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, z czym zaserwowaliście szparagi z jajkami sadzonymi. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)