Szparagi z boczkiem przepis | Dorota Kamińska

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Gdy podczas majówki nad morzem spotkała nas brzydka pogoda, przyrządziłam szparagi z boczkiem. Piekarnik rozgrzał kuchnię, a po malutkim mieszkaniu w Świnoujściu uniósł się aromat pysznej przekąski. Surowy boczek wędzony, cienko pokrojony, zawinęłam na szparagach. Mogłabym doprawić całość skórką z cytryny lub czosnkiem. Ale bez żadnych dodatków też można. Boczek jest słony i tłusty, więc w zupełności wystarczy, żeby doprawić łagodne w smaku zielone szparagi. Zobaczcie jak zrobić szparagi zapiekane z boczkiem krok po kroku.

5 od 1 osoby
Szparagi z boczkiem
Szparagi z boczkiem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Szparagi z boczkiem czyli przepis na zapiekane szparagi z wędzonym boczkiem.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: szparagi z boczkiem
Liczba kalorii: 364 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ kg szparagów (oczyszczone)
  • 200 g boczku (surowy wędzony; pokrojony w cienkie plasterki)
  • 100 g sera żółtego (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szparagi z boczkiem - Jak zrobić
  1. Oczyszczone szparagi blanszuję przez 2-3 minuty.

  2. Odcedzam szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.

  3. Układam szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub oliwą z oliwek. Przekładam je także niewielką ilością masła lub skrapiam oliwą z oliwek.

    Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.

  4. Naczynie żaroodporne wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.

  5. Gotowe, gorące szparagi posypuję tartym serem i serwuję.

Wartości odżywcze
Szparagi z boczkiem
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 364 kcal Kalorie z tłuszczów 270 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 30g 46%
Tłuszcze nasycone 13g 65%
Cholesterol 59mg 20%
Sód 734mg 31%
Potas 374mg 11%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 18g 36%
Witamina A 23.2%
Witamina C 8.5%
Wapń 32.6%
Żelazo 17.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Szparagi z boczkiem - przepis
Szparagi z boczkiem – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)