Szparagi z boczkiem przepis jak zrobić | Dorota Kamińska

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Gdy podczas majówki nad morzem spotkała nas brzydka pogoda, przyrządziłam szparagi z boczkiem. Piekarnik rozgrzał kuchnię, a po malutkim mieszkaniu w Świnoujściu uniósł się aromat pysznej przekąski. Surowy boczek wędzony, cienko pokrojony, zawinęłam na szparagach. Mogłabym doprawić całość skórką z cytryny lub czosnkiem. Ale bez żadnych dodatków też można. Boczek jest słony i tłusty, więc w zupełności wystarczy, żeby doprawić łagodne w smaku zielone szparagi. Zobaczcie jak zrobić szparagi zapiekane z boczkiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

U mnie szparagi zawijane w boczku wylądowały w piekarniku. Można jednak byłoby zawinąć je w folię aluminiową i ugrillować na grillu. Nadają się też do usmażenia na patelni. Nawet bez dodatkowego tłuszczu, bo przecież z boczku wytopi się go w trakcie smażenia wystarczająco dużo. Potem można zaserwować je jako przekąskę na ciepło na imprezie. Z pewnością świetnie sprawdzą się również jako dodatek do głównych dań. Zwłaszcza do chudych, białych mięs, które skomponują się dobrze z boczkiem.

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem czyli przepis na zapiekane szparagi z wędzonym boczkiem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: szparagi z boczkiem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 364kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg szparagów (oczyszczone)
  • 200 g boczku (surowy wędzony; pokrojony w cienkie plasterki)
  • 100 g sera żółtego (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Oczyszczone szparagi blanszuję przez 2-3 minuty.
  • Odcedzam szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.
  • Układam szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub oliwą z oliwek. Przekładam je także niewielką ilością masła lub skrapiam oliwą z oliwek.
    Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.
  • Naczynie żaroodporne wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.
  • Gotowe, gorące szparagi posypuję tartym serem i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 364kcal (18%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 18g (36%) | Fat: 30g (46%) | Saturated Fat: 13g (81%) | Cholesterol: 59mg (20%) | Sodium: 734mg (32%) | Potassium: 374mg (11%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin A: 1160IU (23%) | Vitamin C: 7mg (8%) | Calcium: 326mg (33%) | Iron: 3.1mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podobają szparagi zawijane w boczek? Ładnie zawinięte? 🙂 Ważne, żeby mięso nie było zbyt grubo pokrojone i można ładnie rolować!

Szparagi z boczkiem - przepis
Szparagi z boczkiem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście szparagi zapiekane z boczkiem i jak smakowały. A może zdecydujecie się na wersję z szynką parmeńską? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)