Szparagi w cieście francuskim przepis | Dorota Kamińska

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Przygotowałam na szybko szparagi w cieście francuskim, zawijając każdą sztukę z osobna w ciasto pokrojone w paski. W pośpiechu zapomniałam, że warto byłoby warzywa wcześniej blanszować, dzięki czemu w trakcie pieczenia główki nie wyszłyby podpieczone. Ale zorientowałam się, gdy szparagi z ciastem francuskim już siedziały w piekarniku. I trochę żałowałam, że nie mam zapasu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, bo bym jeszcze te główki im przykryła. Ale i tak szparagi zawijane w ciasto francuskie wyszły rewelacyjne. Spróbujcie przyrządzić je jako dodatek do obiadu lub imprezową przekąskę na ciepło lub zimno!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Ciasto francuskie to półprodukt, który trzymam na wszelki wypadek w zamrażalniku. Gdy wiem, że na przygotowanie obiadu nie mogę przeznaczyć danego dnia zbyt dużo czasu, wyjmuję je rano i rozmrażam. Potem zawijam warzywa lub łatwy i szybki do zrobienia farsz i wstawiam do piekarnika. Szparagi w cieście francuskim to elegancka przekąska lub nawet dodatek do głównego dania.

Szparagi zawijane w ciasto francuskie

U mnie jest to najprostsza wersja: tylko szparagi i ciasto francuskie. Ale możecie np. połowę owinąć ciastem, a drugą połowę boczkiem lub szynką parmeńską. Albo pod ciasto zawinąć pokrojony w cienkie plasterki ser. To będzie cudowna niespodzianka, kiedy po przegryzieniu chrupiącego ciasta gości i domowników zaskoczy ciągnący ser! Możecie wykorzystać pleśniowy camembert lub brie, ale nie tylko. Zwykła gouda też się idealnie nada!

5 od 2 osób
Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 

Szparagi w cieście francuskim pieczone w piekarniku, podawane na ciepło lub zimno jako pyszna przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Proste do zrobienia w 30 minut.

Danie: Dodatek do obiadu, Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi w cieście francuskim
Liczba kalorii: 206 kcal
Liczba porcji: 16 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
  • 100-200 g szynki parmeńskiej lub boczku (opcjonalnie; pokrojona w cienkie plastry)
  • 200 g sera brie lub camembert (opcjonalnie; pokrojony w plastry)
  • ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru; opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine (można zastąpić masłem klarowanym)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szparagi w cieście francuskim - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).

  2. Szparagi blanszuję we wrzątku przez 1 minutę (gotuję pod przykryciem). Odcedzam.

  3. Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na delikatnie omączonej stolnicy lub papierze do pieczenia. Kroję w paski o szerokości ok. 2,5 cm.

  4. Owijam szparagi paskami ciasta francuskiego (w razie potrzeby docinam paski nożem lub zlepiam starannie ze sobą, łącząc resztki w dłuższe paski).

    Paski opcjonalnie nacieram czosnkiem lub imbirem.

    Można owijać szparagi „pół na pół” ciastem francuskim i boczkiem/szynką parmeńską. Pod ciasto francuskie można wkładać kawałki sera.

  5. Układam szparagi na blaszce wyłożonej silikonową matą do pieczenia lub papierem do pieczenia. Spryskuję oliwą główki, skrapiam całość sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.

  6. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.

Wartości odżywcze
Szparagi w cieście francuskim
Wielkość porcji (1 sztuka (z szynką parmeńską i serem w środku))
Liczba kalorii 206 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 17mg 6%
Sód 245mg 10%
Potas 165mg 5%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 6g 12%
Witamina A 9.7%
Witamina C 4.5%
Wapń 6.4%
Żelazo 9.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak Wam się podobają? Uważam, że prezentują się świetnie :).

Szparagi w cieście francuskim - przepis
Szparagi w cieście francuskim – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy szparagi w cieście francuskim przypadną Wam do gustu. Koniecznie dajcie w komentarzach i napiszcie, czy włożyliście coś do nich do środka, czy jednak same szparagi z ciastem francuskim w zupełności wystarczą :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)