fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi smażone

Szparagi smażone

Szparagi smażone

Szparagi smażone to doskonały dodatek do drugiego dania lub przekąska do zaserwowania na ciepło. Dzięki dodatkowi klarowanego masła mają bogatszy smak niż te gotowane. Zobaczcie jak usmażyć szparagi na patelni i wypróbujcie koniecznie doprawienie ich odrobiną soli, pieprzu oraz skropienie sokiem z cytryny lub limonki. Albo nawet sokiem z pomarańczy, który także świetnie podkręci ich smak.

Szparagi smażone

Szparagi smażone

Szparagi smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi na maśle klarowanym - jak zrobić krok po kroku.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: szparagi smażone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 183kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg szparagów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Szparagi zielone lub białe wrzucam na rozgrzane na patelni masło klarowane. Posypuję solą i pieprzem.
  • Smażę przez 60-90 sekund na średnim ogniu (cieńsze szparagi krócej, a grubsze dłużej).
  • Obracam i dosmażam jeszcze przez 30-60 sekund.
  • Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po szparagach.
  • Serwuję na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 183kcal (9%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sód: 44mg (2%) | Potas: 505mg (14%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1890IU (38%) | Witamina C: 16.9mg (20%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 5.3mg (29%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Szparagi smażone - przepis
Szparagi smażone – przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom