Szparagi smażone przepis | Dorota Kamińska

Szparagi smażone

Szparagi smażone

Szparagi smażone to doskonały dodatek do drugiego dania lub przekąska do zaserwowania na ciepło. Dzięki dodatkowi klarowanego masła mają bogatszy smak niż te gotowane. Zobaczcie jak usmażyć szparagi na patelni i wypróbujcie koniecznie doprawienie ich odrobiną soli, pieprzu oraz skropienie sokiem z cytryny lub limonki. Albo nawet sokiem z pomarańczy, który także świetnie podkręci ich smak.

5 od 1 osoby
Szparagi smażone
Szparagi smażone
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Szparagi smażone czyli smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Przepis na szparagi na maśle klarowanym - jak zrobić krok po kroku.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: szparagi smażone
Liczba kalorii: 183 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg szparagów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szparagi smażone - Jak zrobić
  1. Szparagi zielone lub białe wrzucam na rozgrzane na patelni masło klarowane. Posypuję solą i pieprzem.

  2. Smażę przez 60-90 sekund na średnim ogniu (cieńsze szparagi krócej, a grubsze dłużej).

  3. Obracam i dosmażam jeszcze przez 30-60 sekund.

  4. Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po szparagach.

  5. Serwuję na gorąco lub na zimno.

Wartości odżywcze
Szparagi smażone
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 183 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 9g 45%
Cholesterol 38mg 13%
Sód 44mg 2%
Potas 505mg 14%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Błonnik 5g 20%
Cukry 4g
Białko 5g 10%
Witamina A 37.8%
Witamina C 20.5%
Wapń 6%
Żelazo 29.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Szparagi smażone - przepis
Szparagi smażone – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)