Szparagi na parze przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szparagi na parze

Szparagi na parze

Szparagi na parze

Szparagi na parze to jeden z najzdrowszych sposobów ich przyrządzenia. Wystarczy przygotować je do obróbki termicznej: białe obieram całe, a zielonych w ogóle. Chyba że skórka jest już starsza, grubsza. Wtedy obieranie obowiązkowe, ale tylko końcówki! Potem wystarczy odrobina wody na dnie garnka. Na wierzchu kładę durszlak, dorzucam szparagi. Przykrywam i gotuję. Jak długo gotować? Lubię ostatnio gotować krótko: 1-2 minuty. Ale można nawet 4 minuty, jak lubicie :). Potem ulubione dodatki i pyszna przekąska gotowa w parę minut!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi parowane można ugotować krótko lub dłużej, a potem podać np. z odrobiną masła czy bułki tartej z masłem. To najprostsze sposoby, które w pierwszej kolejności przychodzą mi do głowy. Ale gdy ugotujecie szparagi nad parą, możecie też wykorzystać je np. jako składnik pysznej sałatki czy dania z ryżem lub makaronem. Podać jako dodatek do sadzonych jajek lub jajecznicy, a nawet omletu. Lub polać ulubionym sosem i zaserwować z grillowanym/smażonym mięsem, rybą. Prosta potrawa, a możliwości wykorzystania całe mnóstwo!

Szparagi na parze

Szparagi na parze

Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze gotowane na durszlaku lub specjalnej wkładce do garnka.
4.43 z 7 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 7 min
Razem: 12 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi na parze
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia.
  • Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układam całe, oczyszczone szparagi. Umieszczam w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywam.
  • Gotuję na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
  • Przekładam ugotowane szparagi na talerz i doprawiam solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić też dodatkowo sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 27mg (1%) | Potas: 252mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1030IU (21%) | Witamina C: 7mg (8%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kto przygotuje?

Zobacz też
Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami

Szparagi na parze - przepis
Szparagi na parze – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy metoda ugotowania na parze przypadła Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa! A może wolicie klasyczne gotowanie w wodzie lub smażenie?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom