Szparagi na parze przepis | Dorota Kamińska

Szparagi na parze

Szparagi na parze

Szparagi na parze to jeden z najzdrowszych sposobów ich przyrządzenia. Wystarczy przygotować je do obróbki termicznej: białe obieram całe, a zielonych w ogóle. Chyba że skórka jest już starsza, grubsza. Wtedy obieranie obowiązkowe, ale tylko końcówki! Potem wystarczy odrobina wody na dnie garnka. Na wierzchu kładę durszlak, dorzucam szparagi. Przykrywam i gotuję. Jak długo gotować? Lubię ostatnio gotować krótko: 1-2 minuty. Ale można nawet 4 minuty, jak lubicie :). Potem ulubione dodatki i pyszna przekąska gotowa w parę minut!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi parowane można ugotować krótko lub dłużej, a potem podać np. z odrobiną masła czy bułki tartej z masłem. To najprostsze sposoby, które w pierwszej kolejności przychodzą mi do głowy. Ale gdy ugotujecie szparagi nad parą, możecie też wykorzystać je np. jako składnik pysznej sałatki czy dania z ryżem lub makaronem. Podać jako dodatek do sadzonych jajek lub jajecznicy, a nawet omletu. Lub polać ulubionym sosem i zaserwować z grillowanym/smażonym mięsem, rybą. Prosta potrawa, a możliwości wykorzystania całe mnóstwo!

Szparagi na parze

Szparagi na parze

Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze gotowane na durszlaku lub specjalnej wkładce do garnka.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 7 min
Razem: 12 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi na parze
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia.
  • Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układam całe, oczyszczone szparagi. Umieszczam w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywam.
  • Gotuję na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
  • Przekładam ugotowane szparagi na talerz i doprawiam solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić też dodatkowo sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 50kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 2g (3%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sodium: 27mg (1%) | Potassium: 252mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 20.6% | Vitamin C: 8.5% | Calcium: 3% | Iron: 14.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kto przygotuje?

Szparagi na parze - przepis
Szparagi na parze – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy metoda ugotowania na parze przypadła Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa! A może wolicie klasyczne gotowanie w wodzie lub smażenie?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)