Szparagi na parze przepis | Dorota Kamińska

Szparagi na parze

Szparagi na parze

Szparagi na parze to jeden z najzdrowszych sposobów ich przygotowania. Wystarczy przygotować je do obróbki termicznej: białe obieram całe, a zielonych w ogóle. Chyba że skórka jest już starsza, grubsza. Wtedy obieranie obowiązkowe! Potem wystarczy odrobina wody na dnie garnka. Na wierzchu kładę durszlak, dorzucam szparagi. Przykrywam i gotuję. Lubię ostatnio gotować krótko: 1-2 minuty. Ale można nawet 4 minuty, jak lubicie :). Potem ulubione dodatki i pyszna przekąska gotowa w parę minut!

5 od 1 osoby
Szparagi na parze
Szparagi na parze
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
7 min
Całkowity czas
12 min
 
Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze gotowane na durszlaku lub specjalnej wkładce do garnka.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Przepis na: szparagi na parze
Liczba kalorii: 50 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g szparagów (1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szparagi na parze - Jak zrobić
  1. Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia.

  2. Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układam całe, oczyszczone szparagi. Umieszczam w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywam.

  3. Gotuję na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).

  4. Przekładam ugotowane szparagi na talerz i doprawiam solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić też dodatkowo sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Wartości odżywcze
Szparagi na parze
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 50 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 7mg 2%
Sód 27mg 1%
Potas 252mg 7%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 20.6%
Witamina C 8.5%
Wapń 3%
Żelazo 14.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Szparagi na parze - przepis
Szparagi na parze – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)