Szpajza czekoladowa przepis | Dorota Kamińska

Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa

Klasyka śląskiego deseru czyli szpajza czekoladowa, równie popularna co szpajza cytrynowa. Obie można przygotować jednocześnie i ułożyć warstwowo w pucharkach lub miseczkach lub postawić na jeden konkretny smak. Deser o całkiem prostym składzie, za to jaki smaczny! Szpajza z czekoladą na specjalne okazje.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Szpajza czekoladowa kojarzy mi się z deserem z dawnych lat, jeszcze z czasów PRL. Ale nie znałam jej wtedy pod taką nazwą. Również u mnie w domu, pomimo że wychowywałam się na Dolnym Śląsku, taki deser gościł czasem na stole, jednak zdecydowanie chętniej jadaliśmy z moim bratem lody :). W tradycyjnej kuchni śląskiej czekoladowa szpajza, podobnie jak cytrynowa, pojawia się z okazji Świąt oraz rodzinnych uroczystości. Jeśli ktoś z Was był kiedyś na śląskim weselu, być może miał okazję spróbować jak smakuje szpajza z czekoladą lub kakao.

Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
4.17 od 6
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowa szpajza, szpajza czekoladowa, szpajza kakaowa, szpajza z czekoladą, szpajza z kakao
Liczba porcji: 6
Kalorie: 396kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Szpajza z czekoladą

  • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
  • 2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 50-100 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji

  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
  • bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
  • świeże owoce (opcjonalnie; maliny, jagody, truskawki, borówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.
  • Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości. Na koniec dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszam.
  • Ubijam białka na sztywną pianę.
  • Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
  • Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
  • Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  • Serwuję szpajzę czekoladową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Szpajza czekoladowa bez laktozy - bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową, a zamiast czekolady wykorzystać 1 łyżkę gorzkiego kakao wymieszaną z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami stopionego masła.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Bita śmietana - przepis
  4. Polewa czekoladowa - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 396kcal | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 28g (43%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Cholesterol: 199mg (66%) | Sodium: 106mg (4%) | Potassium: 247mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 17g | Vitamin A: 16.4% | Vitamin C: 0.4% | Calcium: 11.8% | Iron: 10.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba? Ładniejsza od cytrynowej? Sama nie wiem, która lepsza, dlatego najlepiej przygotować obie. Choćby z połowy porcji!

Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy znaliście już ten deser. Jak smakuje Wam szpajza z czekoladą według mojego przepisu?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Mój mąż jest ze Śląska i spędzałam tam święta. Próbowałam moczkę i makówkę, ale ich nie pokochałam :-). Natomiast szpajza wygląda dla mnie bardziej przekonująco. Ogólnie lubię potrawy tj. zupa grzybowa, barszcz, ryba smażona ( ale nie karp), pierogi różne, krokiety, ziemniaki i jestem wtedy szczęśliwa. Aa, i jeszcze pyszny piernik albo pyszny śląski kołacz z serem albo z makiem :-).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)