Szpajza czekoladowa przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa

  • śląski deser z jajek
  • z dodatkiem kakao
  • udekorowana bitą śmietaną
Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa to klasyka śląskiego deseru. Na Śląsku czekoladowa szpajza jest równie popularna co jej cytrynowa wersja. Obie można przygotować jednocześnie i ułożyć warstwowo w pucharkach lub miseczkach. Albo postawić na jeden konkretny smak. Deser o całkiem prostym składzie, za to jaki smaczny! Zobaczcie przepis na szpajzę czekoladową – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Kojarzy mi się z deserem z dawnych lat, jeszcze z czasów PRL. Ale nie znałam jej wtedy pod taką nazwą. Również u mnie w domu, pomimo że wychowywałam się na Dolnym Śląsku, taki deser gościł czasem na stole. Jednak zdecydowanie chętniej jadaliśmy obydwoje z moim bratem lody :).

Przepis na szpajzę czekoladową

W tradycyjnej kuchni śląskiej czekoladowa szpajza, podobnie jak cytrynowa, pojawia się z okazji Świąt oraz rodzinnych uroczystości. Jeśli ktoś z Was był kiedyś na śląskim weselu, być może miał okazję spróbować jak smakuje szpajza z czekoladą lub kakao.

Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
4.84 od 6 osób
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 1 godz.
Razem: 1 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowa szpajza, szpajza czekoladowa, szpajza kakaowa, szpajza z czekoladą, szpajza z kakao
Liczba porcji: 6
Kalorie: 396kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Szpajza z czekoladą

  • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
  • 2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 50-100 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji

  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
  • bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
  • świeże owoce (opcjonalnie; maliny, jagody, truskawki, borówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Skórka migdałowa do ciast

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.
  • Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości. Na koniec dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszam.
  • Ubijam białka na sztywną pianę.
  • Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
  • Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
  • Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  • Serwuję szpajzę czekoladową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.

Przydatne przepisy i poradniki

Szpajza czekoladowa bez laktozy – bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową, a zamiast czekolady wykorzystać 1 łyżkę gorzkiego kakao wymieszaną z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami stopionego masła.
 
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 396kcal (20%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 199mg (66%) | Sód: 106mg (5%) | Potas: 247mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 820IU (16%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 118mg (12%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Szpajza czekoladowa przepis

Jak Wam się podoba? Ładniejsza od cytrynowej? Sama nie wiem, która lepsza, dlatego najlepiej przygotować obie. Choćby z połowy porcji!

Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy znaliście już ten deser. Jak smakuje Wam szpajza z czekoladą według mojego przepisu?

3 komentarze
  • Mój mąż jest ze Śląska i spędzałam tam święta. Próbowałam moczkę i makówkę, ale ich nie pokochałam :-). Natomiast szpajza wygląda dla mnie bardziej przekonująco. Ogólnie lubię potrawy tj. zupa grzybowa, barszcz, ryba smażona ( ale nie karp), pierogi różne, krokiety, ziemniaki i jestem wtedy szczęśliwa. Aa, i jeszcze pyszny piernik albo pyszny śląski kołacz z serem albo z makiem :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom