Szpajza czekoladowa

Szpajza czekoladowa

Klasyka śląskiego deseru czyli szpajza czekoladowa, równie popularna co szpajza cytrynowa. Obie można przygotować jednocześnie i ułożyć warstwowo w pucharkach lub miseczkach lub postawić na jeden konkretny smak. Deser o całkiem prostym składzie, za to jaki smaczny! Szpajza z czekoladą na specjalne okazje.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Szpajza czekoladowa kojarzy mi się z deserem z dawnych lat, jeszcze z czasów PRL. Ale nie znałam jej wtedy pod taką nazwą. Również u mnie w domu, pomimo że wychowywałam się na Dolnym Śląsku, taki deser gościł czasem na stole, jednak zdecydowanie chętniej jadaliśmy z moim bratem lody :). W tradycyjnej kuchni śląskiej czekoladowa szpajza, podobnie jak cytrynowa, pojawia się z okazji Świąt oraz rodzinnych uroczystości. Jeśli ktoś z Was był kiedyś na śląskim weselu, być może miał okazję spróbować jak smakuje szpajza z czekoladą lub kakao.

4.5 od 2 osób
Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Szpajza czekoladowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowa szpajza, szpajza czekoladowa, szpajza kakaowa, szpajza z czekoladą, szpajza z kakao
Liczba kalorii: 396 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Szpajza z czekoladą
  • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
  • 2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 50-100 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji
  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
  • bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
  • świeże owoce (opcjonalnie; maliny, jagody, truskawki, borówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Szpajza czekoladowa bez laktozy - bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową, a zamiast czekolady wykorzystać 1 łyżkę gorzkiego kakao wymieszaną z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami stopionego masła.

 

Przydatne poradniki:

  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Bita śmietana - przepis
  4. Polewa czekoladowa - przepis
Szpajza czekoladowa - Jak zrobić
  1. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości. Na koniec dodaję rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszam.
  3. Ubijam białka na sztywną pianę.
  4. Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
  5. Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
  6. Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  7. Serwuję szpajzę czekoladową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.
Wartości odżywcze
Szpajza czekoladowa
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 396 kcal Kalorie z tłuszczów 252 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 28g 43%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 199mg 66%
Sód 106mg 4%
Potas 247mg 7%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 17g
Białko 11g 22%
Witamina A 16.4%
Witamina C 0.4%
Wapń 11.8%
Żelazo 10.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak Wam się podoba? Ładniejsza od cytrynowej? Sama nie wiem, która lepsza, dlatego najlepiej przygotować obie. Choćby z połowy porcji!

Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy znaliście już ten deser. Jak smakuje Wam szpajza z czekoladą według mojego przepisu?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Mój mąż jest ze Śląska i spędzałam tam święta. Próbowałam moczkę i makówkę, ale ich nie pokochałam :-). Natomiast szpajza wygląda dla mnie bardziej przekonująco. Ogólnie lubię potrawy tj. zupa grzybowa, barszcz, ryba smażona ( ale nie karp), pierogi różne, krokiety, ziemniaki i jestem wtedy szczęśliwa. Aa, i jeszcze pyszny piernik albo pyszny śląski kołacz z serem albo z makiem :-).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)