Szpajza cytrynowa

5/5 (1)

Deser lekki jak chmurka – niestety tylko wtedy, gdy mowa o konsystencji, bo za sprawą cukru i jajek oraz bitej śmietany kalorii ma sporo. Szpajza cytrynowa – jedna z dwóch klasycznych wersji śląskiego deseru, który, obok szpajzy czekoladowej, króluje na imprezach rodzinnych i w Święta na Śląsku.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

Skąd taka nazwa deseru? W gwarze śląskiej zapożyczono ją z języka niemieckiego, bo speise, w tłumaczeniu na język polski, oznacza… danie, potrawę, pokarm.

Można podać ją na wiele sposobów, przekładając w pucharku wersję cytrynową z kakaową lub wybierając tylko jeden, żółty kolor. Bardzo ładnie prezentuje się szpajza cytrynowa z bakaliami, układanymi warstwowo, naprzemiennie z żółtą masą: migdały, rodzynki, orzechy – do masy jajecznej z cytrynową nutką pasuje niemal wszystko.

W najprostszy sposób można przelać masę do pucharków, odstawić do stężenia, a przed podaniem udekorować bitą śmietaną, owocami lub bakaliami czy polewą czekoladową.

W wersji świątecznej, na Boże Narodzenie, można przyozdobić szpajzę wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Znacie ten smak? Ciekawa jestem, czy ten tradycyjny, śląski deser przypadnie Wam do gustu.

Szpajza cytrynowa

Liczba porcji6
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Szpajza cytrynowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem soku z cytryny, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
  • 5 łyżek cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ Szklanki wody
  • sok z 2 cytryn (sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji)
  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)

opcjonalnie

  • bakalie (migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
  • świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Szpajza cytrynowa bez laktozy - bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową.

Przydatne poradniki:

  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Bita śmietana - przepis

Szpajza cytrynowa - Jak zrobić

Krok 1
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy jest już dobrze rozmieszana, dodaję sok z cytryny. Odstawiam do przestudzenia.
Krok 2
Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości.
Krok 3
Ubijam białka na sztywną pianę.
Krok 4
Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
Krok 5
Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
Krok 6
Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
Krok 7
Serwuję szpajzę cytrynową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Szpajza cytrynowa
Szpajza cytrynowa

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

9 komentarzy
  1. Kupiłam dzisiaj stewię – w moim markecie jest opisana jako „Słodkie ziele” :). Gdyby nie wcześniejszy komentarz od my sElf, pewnie bym się nie domyśliła, że to właśnie to.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)