Szpajza cytrynowa przepis | Dorota Kamińska

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Deser lekki jak chmurka – niestety tylko wtedy, gdy mowa o konsystencji, bo za sprawą cukru i jajek oraz bitej śmietany kalorii ma sporo. Szpajza cytrynowa – jedna z dwóch klasycznych wersji śląskiego deseru, który, obok szpajzy czekoladowej, króluje na imprezach rodzinnych i w Święta na Śląsku. Znany i lubiany śląski maszkiet!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Skąd taka nazwa deseru? W gwarze śląskiej zapożyczono ją z języka niemieckiego, bo speise, w tłumaczeniu na język polski, oznacza… danie, potrawę, pokarm. Spolszczona pisownia i oto mamy własne, nowe słowo!

Jak udekorować szpajzę?

Można podać ją na wiele sposobów, przekładając w pucharku wersję cytrynową z kakaową lub wybierając tylko jeden, żółty kolor. Bardzo ładnie prezentuje się szpajza cytrynowa z bakaliami, układanymi warstwowo, naprzemiennie z żółtą masą. Migdały, rodzynki, orzechy – do żółtej masy jajecznej z cytrynową nutką pasuje niemal wszystko.

Szpajza cytrynowa pięknie podana

W najprostszy sposób można przelać masę do pucharków, odstawić do stężenia, a przed podaniem udekorować bitą śmietaną, owocami lub bakaliami czy polewą czekoladową. Taki deser sprawdzi się nie tylko na rodzinnym stole, ale także na ważnej uroczystości. Kto z Was był kiedyś na śląskim weselu? Serwowano na nim szpajzę? Pokażę Wam, jak zrobić szpajzę cytrynową w domu.

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem soku z cytryny, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: szpajza cytrynowa, szpajza jasna, szpajza z cytryną, szpajza żółta
Liczba porcji: 6
Kalorie: 368kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Szpajza z cytryną

  • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
  • 5 łyżek cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn (sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji)

Do dekoracji

  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
  • bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
  • świeże owoce (opcjonalnie; truskawki, maliny, borówki, jagody)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy jest już dobrze rozmieszana, dodaję sok z cytryny. Odstawiam do przestudzenia.
  • Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości.
  • Ubijam białka na sztywną pianę.
  • Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
  • Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
  • Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  • Serwuję szpajzę cytrynową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Szpajza cytrynowa bez laktozy - bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Bita śmietana - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 368kcal | Carbohydrates: 29g (10%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 25g (38%) | Saturated Fat: 12g (60%) | Cholesterol: 199mg (66%) | Sodium: 98mg (4%) | Potassium: 202mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 23g | Vitamin A: 17.4% | Vitamin C: 0.9% | Calcium: 11% | Iron: 5.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W wersji świątecznej, na Boże Narodzenie, można przyozdobić szpajzę wiórkami kokosowymi. Świetnie będzie do niej także pasować skórka z pomarańczy, sezonowe owoce świeże lub suszone. Oraz bakalie. Może jeszcze coś zielonego, np. listki mięty. Piękna kolorystyka!

Szpajza cytrynowa
Szpajza cytrynowa

Co Wy na to? Znacie ten smak? Ciekawa jestem, czy ten tradycyjny, śląski deser przypadnie Wam do gustu. Czekam na komentarza, jak udała się cytrynowa szpajza według mojej receptury!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Kupiłam dzisiaj stewię – w moim markecie jest opisana jako „Słodkie ziele” :). Gdyby nie wcześniejszy komentarz od my sElf, pewnie bym się nie domyśliła, że to właśnie to.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)