Szpajza cytrynowa przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

  • śląski deser z jajek
  • piękny żółty kolor i cytrynowy smak
  • udekorowana bitą śmietaną
Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa to śląski deser lekki jak chmurka. Niestety szpajza z cytryną jako lekka może być rozpatrywana tylko wtedy, gdy mowa o konsystencji. Za sprawą cukru i jajek oraz bitej śmietany kalorii ma sporo. To jedna z dwóch klasycznych wersji śląskiego deseru. Obok swojej siostry, szpajzy czekoladowej, króluje na imprezach rodzinnych i w Święta na Śląsku. Znany i lubiany śląski maszkiet! Zobaczcie przepis na szpajzę cytrynową – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Skąd taka nazwa deseru? W gwarze śląskiej zapożyczono ją z języka niemieckiego, bo speise, w tłumaczeniu na język polski, oznacza… danie, potrawę, pokarm. Spolszczona pisownia i oto mamy własne, nowe słowo!

Przepis na szpajzę cytrynową

Można podać ją na wiele sposobów, przekładając w pucharku wersję cytrynową z kakaową lub wybierając tylko jeden, żółty kolor. Bardzo ładnie prezentuje się z bakaliami. Ułóżcie je warstwowo, naprzemiennie z żółtą masą. Migdały, rodzynki, orzechy… Do żółtej masy jajecznej z cytrynową nutką pasuje niemal wszystko.

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa czyli śląski deser z jajek z dodatkiem soku z cytryny, podany z owocami, bakaliami i bitą śmietaną.
4.88 z 8 votes
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: szpajza cytrynowa, szpajza jasna, szpajza z cytryną, szpajza żółta
Liczba porcji: 6
Kalorie: 368kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Szpajza z cytryną

  • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
  • 5 łyżek cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn (sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji)

Do dekoracji

  • bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
  • bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
  • świeże owoce (opcjonalnie; truskawki, maliny, borówki, jagody)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy jest już dobrze rozmieszana, dodaję sok z cytryny. Odstawiam do przestudzenia.
  • Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości.
  • Ubijam białka na sztywną pianę.
  • Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
  • Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
  • Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  • Serwuję szpajzę cytrynową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.

Przydatne przepisy i poradniki

Szpajza cytrynowa bez laktozy – bitą śmietanę klasyczną można zastąpić bitą śmietaną kokosową.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Bita śmietana – przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 368kcal (18%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 199mg (66%) | Sód: 98mg (4%) | Potas: 202mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 23g (26%) | Witamina A: 870IU (17%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 110mg (11%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W najprostszy sposób można przelać masę do pucharków, odstawić do stężenia, a potem, jeszcze przed podaniem, udekorować bitą śmietaną, owocami lub bakaliami czy polewą czekoladową. Taki deser sprawdzi się nie tylko na rodzinnym stole, ale także na ważnej uroczystości. Kto z Was był kiedyś na śląskim weselu? Serwowano na nim szpajzę?

Szpajza cytrynowa przepis

W wersji świątecznej, na Boże Narodzenie, można przyozdobić szpajzę wiórkami kokosowymi. Świetnie będzie do niej także pasować skórka z pomarańczy, sezonowe owoce świeże lub suszone. Oraz bakalie. Może jeszcze coś zielonego, np. listki mięty. Piękna kolorystyka!

Szpajza cytrynowa
Szpajza cytrynowa

Co Wy na to? Znacie ten smak? Ciekawa jestem, czy ten tradycyjny, śląski deser przypadnie Wam do gustu. Czekam na komentarze, jak udała się cytrynowa szpajza według mojej receptury!

9 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom