fbpx
Czytasz właśnie
Szkoła Dobrego Smaku w Łodzi

Szkoła Dobrego Smaku w Łodzi

Rozpoczynamy obserwowanie poczynań mistrzów
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

Dzięki zaproszeniu od chłopaków z Listonica oraz splocie kilku innych wydarzeń (ktoś ze zwycięzców konkursu nie mógł przyjechać, ktoś zrezygnował) wskoczyłam na podium z listy rezerwowej i razem z Kubą (autorem części prezentowanych poniżej zdjęć) miałam przyjemność uczestniczyć w dniach 26-27 czerwca w organizowanej w Łodzi, w ramach 7. Festiwalu Dobrego Smaku, Szkole Dobrego Smaku i pod okiem mistrzów kulinarnych szlifować swoje umiejętności w przygotowywaniu i eleganckim podawaniu potraw, żeby moje przepisy ze zdjęciami i filmami były jeszcze lepsze :).

Szkoła dobrego smaku – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale: Szkoła Dobrego smaku YouTube

To naprawdę niesamowite móc obserwować, jak spod ręki najlepszych wychodzą kulinarne dzieła sztuki – sami zobaczcie, komu mieliśmy przyjemność asystować:

Constant-Michel Labarre
Constant-Michel Labarre

Constant-Michel Labarre – Francuz, od 17 lat mieszka w Polsce i świetnie mówi w naszym języku. Michel jest mistrzem kuchni, który swoje doświadczenie zdobywał pod okiem tamtejszych sław kulinarnych oraz w renomowanych, francuskich restauracjach. Obecnie prowadzi własną firmę, oferując organizację pokazów kulinarnych, przyjęć okolicznościowych oraz szkolenia kucharskie (Warszawa, Łódź, a w planach także Wrocław). Prezes Akademii Konkurs Bocuse d’Or Poland.

Pierwszego dnia Szkoły Dobrego Smaku mieliśmy okazję spróbować przygotowanych przez Michel’a potraw: zupy z małż z szafranem i paluszkami z ciasta francuskiego, filetu z łososia panierowanego w estragonie, z gotowanymi na grubo ziemniakami oraz jabłek w karmelu ze skórką pomarańczową i syropem pomarańczowym. Drugiego dnia Michel zaproponował menu złożone z rolady z mięsa indyczego faszerowanej pstrągiem, z dodatkiem smażonych zielonych ogórków, filet z pstrąga faszerowany musem rybnym z tymiankiem, na plastrach gruszki.

Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu andel's
Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu andel’s

Mirosław Jabłoński – szef kuchni w hotelu andel’s w Łodzi. Pasjonat kuchni fusion. Niedawno przygotowywał menu Podniebnego Obiadu, który zjada się przy stole zawieszonym za pomocą dźwigu na wysokości kilkudziesięciu metrów.

Pierwszego dnia Mirek wykonał popisowo pieczoną perliczkę z sałatką z kaszy gryczanej na ostro w papierze ryżowym, w sosie malinowo-pomidorowym, dziczyznę w plastrach bekonu na tostach z kurkami duszonymi w maśle, z sosem żubrówkowym oraz mini-pierożki faszerowane czekoladą i bakaliami, z sałatką ze świeżych truskawek i sosem lawendowym.

Drugiego dnia spod ręki Mirka wyszedł tatar z tuńczyka na grzance ziołowej podany z sorbetem gruszkowym, polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i musem truflowym oraz risottem pęczakowym w sosie foie gras i canelloni faszerowane mascarpone i wiśniami z sosem czekoladowym.

Marek Widomski – założyciel Krakowskiej Kuźni Kulinarnej, członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, w niedzielne przedpołudnie udowodnił, że mrożone warzywa nie muszą być tylko zimnym kąskiem. Przygotował zielone szparagi z szynką parmeńską z patelni, pastę lumaki faszerowaną kremowo-czosnkowym szpinakiem, warzywa euromix w ziołowo-oliwkowym kuskusie.

Zobacz też
Restauracje w Łodzi - kuchnia regionalna

Jakub Majer
Jakub Majer

Jakub Majer – sommelier w hotelu andel’s. Przeprowadził pokaz win austriackich połączony z prezentacją księgi The Austrian Wines. W jego towarzystwie uczestnicy Szkoły Dobrego Smaku degustowali wina, zwieńczając w tak miły sposób całodzienne gotowanie i jedzenie pysznych potraw. Szkoda, że obydwoje z Kubą przyjechaliśmy samochodami, więc wino niestety nie było nam tego dnia przeznaczone.

Pracując pod okiem mistrzów, mieliśmy okazję zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi rozwiewające nasze kulinarne wątpliwości. Dowiedzieliśmy się, że smażenie na każdym oleju jest w pewien sposób szkodliwe i najlepiej zastępować oleje klarowanym masłem. Poznaliśmy sztukę dekoracji potraw i układania ich na talerzach w taki sposób, aby tworzyły małe dzieła sztuki. Osobiście miałam okazję podszkolić się w technice odcinania skóry z łososia. Pierwszego dnia ułożone przeze mnie składniki Michel nazwał „sztuką inaczej” :), a drugiego udekorowałam tatar z łososia w sposób dorównujący mistrzowi-Mirkowi oraz spróbowałam sił w szybkim i efektownym obieraniu pomarańczy.

Pakiety powitalne dla uczestników Szkoły Dobrego Smaku
Pakiety powitalne dla uczestników Szkoły Dobrego Smaku
Świeże zioła
Świeże zioła to nie tylko doskonały aromat potraw, ale także piękna dekoracja
Składniki przygotowywanych potraw czekają na szefa kuchni
Składniki przygotowywanych potraw czekają na szefa kuchni
Kuba pilnie notuje :)
Kuba pilnie notuje 🙂
Rozpoczynamy obserwowanie poczynań mistrzów
Rozpoczynamy obserwowanie poczynań mistrzów
Razem z Kubą jako pierwsi zgłaszamy się do pomocy
Razem z Kubą jako pierwsi zgłaszamy się do pomocy
Dziczyzna w plastrach bekonu, tosty z kurkami i sos żubrówkowy
Dziczyzna w plastrach bekonu, tosty z kurkami i sos żubrówkowy
Dobre rady doświadczonych kucharzy warto spisać :)
Dobre rady doświadczonych kucharzy warto spisać 🙂
Asia próbuje sosu
Asia próbuje sosu
Czekam w kolejce do zawijania sałatki
Czekam w kolejce do zawijania sałatki
Michel nazwał moje dzieło "sztuką inaczej" ;)
Michel nazwał moje dzieło „sztuką inaczej” 😉
Perliczka z sałatką z kaszy gryczanej i sosem malinowo-pomidorowym
Perliczka z sałatką z kaszy gryczanej i sosem malinowo-pomidorowym
Pierożki faszerowane czekoladą i bakaliami oraz truskawki z sosem lawendowym
Pierożki faszerowane czekoladą i bakaliami oraz truskawki z sosem lawendowym
Michel Labarre rozpoczyna swój pokaz kulinarny
Michel Labarre rozpoczyna swój pokaz kulinarny
Kuba też daje swój kulinarny pokaz :)
Kuba też daje swój kulinarny pokaz 🙂
Pomoc od uczestników szkolenia? Oczywiście!
Pomoc od uczestników szkolenia? Oczywiście!
Żarty na temat zapachu skóry z łososia
Żarty na temat zapachu skóry z łososia
Łososia formuje się metalową, okrągłą foremką
Łososia formuje się metalową, okrągłą foremką
Usmażony łosoś z estragonową panierką
Usmażony łosoś z estragonową panierką
Łosoś wraz z odpowiednią dekoracją nabiera charakteru
Łosoś wraz z odpowiednią dekoracją nabiera charakteru
Kolejka do próbowania potraw była długa :)
Kolejka do próbowania potraw była długa 🙂
Kuba poćwiczył też szybkie obieranie i krojenie pomarańczy
Kuba poćwiczył też szybkie obieranie i krojenie pomarańczy
Jabłka w karmelu ze skórką pomarańczową i syropem pomarańczowym
Jabłka w karmelu ze skórką pomarańczową i syropem pomarańczowym
Pyszna zupa z małż szafranem
Pyszna zupa z małż szafranem

Podczas festiwalu, oprócz kulinarnych sław, poznaliśmy bardzo sympatycznych uczestników szkolenia: Asię – również blogerkę kulinarną, Ewę – właścicielkę firmy produkującej śliczne kocyki dla dzieci, Basię Sokołowską-Urbańczyk, właścicielkę agencji SBS Public Relations – pomysłodawczynię i organizatorkę całego przedsięwzięcia oraz jej przesympatyczne pracownice, Asię Ochniak prowadzącą portal Papaja.pl i wielu innych uśmiechniętych pasjonatów dobrego gotowania.

Dzięki raz jeszcze za wspaniałą, wspólną zabawę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom