Szaszłyki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szaszłyki

Szaszłyki

Szaszłyk

Z potraw z grilla zawsze najbardziej podobały mi się szaszłyki. Są takie eleganckie i kolorowe, a przy ich przygotowaniu można wykazać się pomysłowością, dobierając różnorodne składniki. Zasada ich przygotowania jest bardzo prosta: mamy pełną dowolność wyboru mięs, warzyw i owoców, które nadają się do włożenia na ruszt.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z grilla

Najprostsze i najpopularniejsze na grillowych imprezach w mojej rodzinie są zawsze szaszłyki z kurczaka, do których dokładamy boczek lub kiełbasę oraz, obowiązkowo, cebulę i kolorową paprykę. Warto przygotować je jako pierwszą potrawę – ugrillują się szybko, a podane głodnym gościom, odwrócą na chwilę ich uwagę od śledzenia tego, co dzieje się na ruszcie :). Wedle upodobań, zamiast piersi z kurczaka, można wykorzystać inne mięso – wieprzowinę lub wołowinę, albo indyka, a czas grillowania, w razie potrzeby, odpowiednio wydłużyć.

Zobacz też
Spaghetti cacio e pepe

Szaszłyk

Szaszłyki

Szaszłyki z grilla lub piekarnika przygotowane z mięsa i warzyw. Najlepsze szaszłyki z kurczaka z papryką i cebulą, marynowane w oliwie i aromatycznych ziołach oraz przyprawach.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 2 godz. 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: szaszłyki z grilla
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg piersi z kurczaka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • ½ kg boczku (pokrojony na plasterki lub w grubsze paski)
  • 2-3 cebule (pokrojona na ćwiartki, następnie w poprzek – na pół)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 zielona papryka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Mięso przyprawiamy i zalewamy oliwą z oliwek, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki drewniane do szaszłyków lub metalowe szpikulce.
  • Z kawałków cebuli wykorzystujemy za każdym razem po 2-3 warstwy.
  • Grillujemy szaszłyki na grillu (najwygodniej na tacce) pod przykryciem, przez ok. 15 minut, do zrumienienia mięsa i zmiękczenia papryki. W trakcie grillowania obracamy.

Przydatne przepisy i poradniki

Szaszłyki z piekarnika można przygotować, piekąc je przez ok. 40 minut na kratce, w temperaturze 200 °C, obracając w połowie pieczenia.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Szaszłyki
Szaszłyki
36 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom