Szaszłyki

5/5 (1)

Z potraw z grilla zawsze najbardziej podobały mi się szaszłyki. Są takie eleganckie i kolorowe, a przy ich przygotowaniu można wykazać się pomysłowością, dobierając różnorodne składniki. Zasada ich przygotowania jest bardzo prosta: mamy pełną dowolność wyboru mięs, warzyw i owoców, które nadają się do włożenia na ruszt.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z grilla

Najprostsze i najpopularniejsze na grillowych imprezach w mojej rodzinie są zawsze szaszłyki z kurczaka, do których dokładamy boczek lub kiełbasę oraz, obowiązkowo, cebulę i kolorową paprykę. Warto przygotować je jako pierwszą potrawę – ugrillują się szybko, a podane głodnym gościom, odwrócą na chwilę ich uwagę od śledzenia tego, co dzieje się na ruszcie :). Wedle upodobań, zamiast piersi z kurczaka, można wykorzystać inne mięso – wieprzowinę lub wołowinę, albo indyka, a czas grillowania, w razie potrzeby, odpowiednio wydłużyć.

Szaszłyki

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 15 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas2 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Szaszłyki z grilla lub piekarnika przygotowane z mięsa i warzyw. Najlepsze szaszłyki z kurczaka z papryką i cebulą, marynowane w oliwie i aromatycznych ziołach oraz przyprawach.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg piersi z kurczaka* (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • ½ kg boczku (pokrojony na plasterki lub w grubsze paski)
  • 2-3 cebule (pokrojona na ćwiartki, następnie w poprzek – na pół)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 zielona papryka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Fine Food*
  • 1 łyżeczka tymianku Horeca Select*
  • 1 łyżeczka rozmarynu Horeca Select*
  • 1 łyżeczka papryki Horeca Select*
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Szaszłyki z piekarnika można przygotować, piekąc je przez ok. 40 minut na kratce, w temperaturze 200 °C, obracając w połowie pieczenia.

 


* Świeże mięso, produkty Fine Food i Horeca Select dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry w całej Polsce.

Szaszłyki - Jak zrobić

Krok 1
Mięso przyprawiamy i zalewamy oliwą z oliwek, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki drewniane do szaszłyków lub metalowe szpikulce.

Z kawałków cebuli wykorzystujemy za każdym razem po 2-3 warstwy.
Krok 3
Grillujemy szaszłyki na grillu (najwygodniej na tacce) pod przykryciem, przez ok. 15 minut, do zrumienienia mięsa i zmiękczenia papryki. W trakcie grillowania obracamy.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Szaszłyki
Szaszłyki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

36 komentarzy
  1. Pyszne ,ja często kupuję w Lidl gotowe drobiowe bo nie zawsze mam czas przygotować a pani wyglądają rewelacyjne.

  2. Nie grillowałam nigdy pomidorków koktajlowych. Te daktylowe muszą być pyszne po ugrillowaniu, trzeba będzie spróbować 🙂

  3. Ja lubię jeszcze pomidorki koktajlowe dodać do szaszłyków 🙂 Bardzo smaczne robią się po grillowaniu 🙂

  4. niech przeklęte będzie mieszkanie w bloku:( raz na jakiś czas jak się pojedzie do babci to jest grill a tak to nic.

  5. Dzięki @1469lucia! Mam kilka urodowych, ale mało mam czasu na przygotowanie większej ilości. Są na drugim kanale o nazwie „sprytnadorota”, zapraszam do obejrzenia w wolnej chwili. Co do rodziny, jest jeden filmik na PK, w którym występuje moja mama i na tym na razie poprzestaniemy :).

  6. [..YouTube..] Dzięki @1469lucia! Mam kilka urodowych, ale mało mam czasu na przygotowanie większej ilości. Są na drugim kanale o nazwie „sprytnadorota”, zapraszam do obejrzenia w wolnej chwili. Co do rodziny, jest jeden filmik na PK, w którym występuje moja mama i na tym na razie poprzestaniemy :).

  7. Fajne te filmiki plenerowe :)) a Ty prześlicznie wyglądasz,mogłabyś śmiało nagrywać filmiki o modzie i urodzie 🙂 buziaki dla Ciebie i osób towarzyszących,trzeba je ujawnić :)))

  8. [..YouTube..] Fajne te filmiki plenerowe :)) a Ty prześlicznie wyglądasz,mogłabyś śmiało nagrywać filmiki o modzie i urodzie 🙂 buziaki dla Ciebie i osób towarzyszących,trzeba je ujawnić :)))

  9. Można wtedy upiec je w piekarniku na folii aluminiowej, 200 st. C 30-40 minut, trzeba obracać w trakcie pieczenia. Albo na patelni grillowej, też się udadzą. Powodzenia :).

  10. [..YouTube..] Można wtedy upiec je w piekarniku na folii aluminiowej, 200 st. C 30-40 minut, trzeba obracać w trakcie pieczenia. Albo na patelni grillowej, też się udadzą. Powodzenia :).

  11. Przy tak długim czasie marynowania to już w sumie obojętne, ale przy krótszym marynowaniu lepiej pokroić przed przyprawianiem.

    1. Witam Dorotko 😉 jestem tu pierwszy raz, szukałem przepisu na krewetki, i zaraz idę je przygotować wg Twojego przepisu, ale muszę również dodać, choć pewnie nie będę oryginalny, że sama Ty wydajesz się pozytywna, poza tym jesteś bardzo atrakcyjna, choć jestem parę lat mlodszy, nie przeszedłbym obok Ciebie obojętny 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)