Wspominam sobie czasem moje podróże, wracając do zdjęć i odtwarzając w pamięci historie, zapachy i smaki. Wyjazd do USA kojarzy mi się z owsianymi ciasteczkami, goframi i grubymi naleśnikami. Wysoka szarlotka amerykańska, o charakterystycznym kształcie i dekoracyjnym brzegu. Siedziałam w kawiarni w San Francisco, w przerwie rowerowej wycieczki na most Golden Gate i jadłam pyszne apple pie, zbierając siły do pokonania pagórków, na których położone jest jedno z piękniejszych miast w USA.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Można przygotować ją nie tylko z dodatkiem jabłek, bo równie doskonale smakuje szarlotka amerykańska z gruszkami. W Polsce, jabłkowym królestwie, nie sposób choć raz, w jesienno-zimowym czasie, nie upiec szarlotki lub jabłecznika.
![Szarlotka amerykańska - apple pie](https://dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2016/10/szarlotka-amerykanska_apple-pie.jpg?x56925)
Do zrobienia amerykańskiej szarlotki przyda się robot ułatwiający krojenie jabłek. To bardzo skróci czas przygotowań, bo wysoka warstwa nadzienia to aż 1,5 kg owoców! Po upieczeniu, kiedy jabłka puszczą sok i skarmelizują się z masłem, cukrem oraz przyprawami, utworzą fantastyczną konsystencję i dekoracyjny wzór.
Przepis na apple pie to druga receptura przygotowana we współpracy z marką Kenwood, w ramach której wykorzystuję do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Titanium Chef XL, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. W zestawie posiada mnóstwo przystawek ułatwiających szatkowanie, krojenie w plastry czy julienne, siekanie, i ucieranie. Można zagnieść w nim bardzo duże porcje ciasta.
![Szarlotka amerykańska - przepis na apple pie](https://dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2012/10/szarlotka-amerykanska-przepis-apple-pie.jpg?x56925)
![Szarlotka amerykańska - apple pie](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2016/10/szarlotka-amerykanska-apple-pie-768x1152.jpg?x56925)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Nadzienie
- 1½ kg jabłek (twarde, słodkie, soczyste, np. ligol; obrane ze skórek i pokrojone w ćwiartki)
- ½-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić mąką pszenną)
- 1 cytryna (lub ½ pomarańczy; starta, wcześniej wyparzona skórka i wyciśnięty sok)
- 1-1½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta zmielonych goździków
- 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
- 1 garść orzechów włoskich (opcjonalnie; grubo posiekane)
- 2 łyżki masła (opcjonalnie; pokrojone na nieduże kawałki)
- 1 jajko (opcjonalnie; rozkłócone)
Ciasto
- 2 szklanki mąki gryczanej (przesiana; można zastąpić mieszanką 1 szklanki mąki orkiszowej oraz 1 szklanki mąki krupczatki)
- 200 g masła (1 kostka)
- 1 banan (rozduszony widelcem)
- 2-3 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 2 łyżki wody (bardzo zimna)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto - więcej receptur, np. na klasyczne ciasto kruche z jajkami lub ciasto bezglutenowe gryczane/jaglane.
Jak zrobić
Ciasto
- Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczam w robocie planetarnym Kenwood Chef Titanium XL i uruchamiam wyrabianie ciasta. Powinny połączyć się w jedną kulę. Można też wyrabiać ciasto ręcznie: masło posiekać z mąką i cukrem za pomocą drewnianej łopatki, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.Odstawiam ciasto do lodówki na 15-30 minut. Nastawiam piekarnik na 200 °C.
Nadzienie
- Jabłka kroję na plasterki o grubości ok. 3 mm.
- Mieszam w misce z dodatkiem soku i skórki z cytryny lub pomarańczy, cukrem, orzechami, rodzynkami i mąką. Potrząsam miską, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Wałkowanie, lepienie i nadziewanie ciasta
- Dzielę kruche ciasto na 2 równe części i rozwałkowuję w koła o grubości ok. 5 mm.
- Jedną częścią ciasta wylepiam formę wysmarowaną wcześniej tłuszczem.
- Nakładam nadzienie. Na wierzchu jabłek układam, opcjonalnie, kawałki masła.
- W drugiej części ciasta robię promieniste nacięcia. Przykrywam jabłka, brzegi zawijam do środka. Dekoracyjnie zaginam brzeg (można wyczarować piękne wzory palcami lub łyżką/widelcem). Wierzch ciasta, opcjonalnie, smaruję jajkiem. Posypuję cukrem oraz cynamonem przesianym przez sitko.
Pieczenie apple pie
- Wstawiam do piekarnika i piekę przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można w środek ciasta wbić drewniany patyczek i sprawdzić, czy nadzienie nie jest jeszcze zbyt płynne. Wierzch ciasta powinien się zrumienić.
- Po upieczeniu studzę na kratce. Można zaserwować na ciepło lub zimno, z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
![Szarlotka amerykańska - apple pie](https://dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2016/10/szarlotka-amerykanska-apple-pie.jpg?x56925)
To musi być raczej jakaś miska żaroodporna, prawda?
Ciasto wygląda przepysznie. Ślinka leci na sam widok.
Tak, to musi być albo porcelana (chociaż nie wiem, czy każda się nadaje – wydaje mi się, że tak), albo kamionka, albo żaroodporne szkło.
Witam, bardzo spodobał mi się ten przepis i już zaczęłam przygotowywać składniki, ale okazało się, że nie mam banana, a pogoda niezbyt zachęca aby wychodzić tylko po to do sklepu. Czy w jakiś sposób mogę zastąpić tego banana? Większą ilością mąki i masła?
pozdrawiam, Gosia
Dzień dobry Gosiu! Możesz przygotować klasyczne kruche ciasto lub kruche ciasto bez jajek z mojego zestawu przepisów na kruche ciasto :).