fbpx
Czytasz właśnie
Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Szakszuka czyli, w dosłownym tłumaczeniu, wielki bałagan. Pyszna śniadaniowa potrawa z jajek przyrządzonych z dodatkiem sosu na bazie cebuli, papryki i pomidorów. Najlepsza w sezonie pomidorowym. Nie wyobrażam sobie jej gotowania, gdy pomidorom zupełnie brakuje słodkiego smaku i pięknego, czerwonego koloru. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku. Podstawowy przepis na szakszukę to tylko kilka składników. Zobaczcie jak zrobić szakszukę krok po kroku, a potem spróbujcie dodawać opcjonalnie dodatki według uznania!

Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka to potrawa kuchni tunezyjskiej, ale nie tylko. Można uogólnić i przyjąć, że jest daniem kuchni arabskiej. Podstawowy przepis na szakszukę zakłada podsmażenie na oliwie cebuli z czosnkiem, dodanie papryki i pomidorów, a na koniec ugotowanie w przygotowanym w ten sposób i doprawionym sosie jajek.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Arabska
Przepis na: szakszuka
Liczba porcji: 1
Kalorie: 329kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drono posiekany)
  • ½ papryki (pokrojona w kosteczkę lub krótkie, cienkie paski)
  • 2 pomidory (średniej wielkości, dojrzałe i słodkie w smaku; pokrojone w kostkę; można wcześniej sparzyć je i obrać)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine)
  • ½ łyżeczki mieszanki słodkiej papryki i chili
  • 1 szczypta kuminu
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra, bazylia lub mięta (posiekana, do posypania)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie na patelni.
  • Dodaję paprykę i podsmażam na niewielkim ogniu, aż zmięknie.
  • Dodaję pomidory i przyprawy. Gotuję na średnim ogniu do zgęstnienia sosu (nie musi, a nawet nie powinien mieć całkowicie gładkiej konsystencji).
  • Zwiększam ogień, żeby sos się zagotował. W dwóch miejscach odsuwam warzywa, tworząc zagłębienia i wbijam w nie jajka.
  • Przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję do ścięcia białek (żółtka powinny pozostać płynne).
  • Posypuję ziołami i od razu serwuję szakszukę prosto z patelni.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 329kcal (16%) | Węglowodany: 17g (6%) | Białko: 14g (28%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 327mg (109%) | Sód: 218mg (9%) | Potas: 797mg (23%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 5055IU (101%) | Witamina C: 126.3mg (153%) | Wapń: 69mg (7%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom