Szakszuka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Szakszuka czyli, w dosłownym tłumaczeniu, wielki bałagan. Pyszna śniadaniowa potrawa z jajek przyrządzonych z dodatkiem sosu na bazie cebuli, papryki i pomidorów. Najlepsza w sezonie pomidorowym. Nie wyobrażam sobie jej gotowania, gdy pomidorom zupełnie brakuje słodkiego smaku i pięknego, czerwonego koloru. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku. Podstawowy przepis na szakszukę to tylko kilka składników. Zobaczcie jak zrobić szakszukę krok po kroku, a potem spróbujcie dodawać opcjonalnie dodatki według uznania!

Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka to potrawa kuchni tunezyjskiej, ale nie tylko. Można uogólnić i przyjąć, że jest daniem kuchni arabskiej. Podstawowy przepis na szakszukę zakłada podsmażenie na oliwie cebuli z czosnkiem, dodanie papryki i pomidorów, a na koniec ugotowanie w przygotowanym w ten sposób i doprawionym sosie jajek.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Arabska
Przepis na: szakszuka
Liczba porcji: 1
Kalorie: 329kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drono posiekany)
  • ½ papryki (pokrojona w kosteczkę lub krótkie, cienkie paski)
  • 2 pomidory (średniej wielkości, dojrzałe i słodkie w smaku; pokrojone w kostkę; można wcześniej sparzyć je i obrać)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine)
  • ½ łyżeczki mieszanki słodkiej papryki i chili
  • 1 szczypta kuminu
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra, bazylia lub mięta (posiekana, do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie na patelni.
  • Dodaję paprykę i podsmażam na niewielkim ogniu, aż zmięknie.
  • Dodaję pomidory i przyprawy. Gotuję na średnim ogniu do zgęstnienia sosu (nie musi, a nawet nie powinien mieć całkowicie gładkiej konsystencji).
  • Zwiększam ogień, żeby sos się zagotował. W dwóch miejscach odsuwam warzywa, tworząc zagłębienia i wbijam w nie jajka.
  • Przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję do ścięcia białek (żółtka powinny pozostać płynne).
  • Posypuję ziołami i od razu serwuję szakszukę prosto z patelni.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Kalorie: 329kcal (16%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 14g (28%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 327mg (109%) | Sód: 218mg (9%) | Potas: 797mg (23%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 5055IU (101%) | Witamina C: 126.3mg (153%) | Wapń: 69mg (7%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom