Szakszuka przepis | Dorota Kamińska

Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka czyli, w dosłownym tłumaczeniu, wielki bałagan. Pyszna śniadaniowa potrawa z jajek przyrządzonych z dodatkiem sosu na bazie cebuli, papryki i pomidorów. Najlepsza w sezonie pomidorowym. Nie wyobrażam sobie jej gotowania, gdy pomidorom zupełnie brakuje słodkiego smaku i pięknego, czerwonego koloru. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku. Podstawowy przepis na szakszukę to tylko kilka składników. Zobaczcie jak zrobić szakszukę krok po kroku, a potem spróbujcie dodawać opcjonalnie dodatki według uznania!

5 od 1 osoby
Szakszuka
Szakszuka
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Szakszuka to potrawa kuchni tunezyjskiej, ale nie tylko. Można uogólnić i przyjąć, że jest daniem kuchni arabskiej. Podstawowy przepis na szakszukę zakłada podsmażenie na oliwie cebuli z czosnkiem, dodanie papryki i pomidorów, a na koniec ugotowanie w przygotowanym w ten sposób i doprawionym sosie jajek.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Arabska
Przepis na: szakszuka
Liczba kalorii: 329 kcal
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drono posiekany)
  • ½ papryki (pokrojona w kosteczkę lub krótkie, cienkie paski)
  • 2 pomidory (średniej wielkości, dojrzałe i słodkie w smaku; pokrojone w kostkę; można wcześniej sparzyć je i obrać)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine)
  • ½ łyżeczki mieszanki słodkiej papryki i chili
  • 1 szczypta kuminu
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra, bazylia lub mięta (posiekana, do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szakszuka - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek szklę na oliwie na patelni.

  2. Dodaję paprykę i podsmażam na niewielkim ogniu, aż zmięknie.

  3. Dodaję pomidory i przyprawy. Gotuję na średnim ogniu do zgęstnienia sosu (nie musi, a nawet nie powinien mieć całkowicie gładkiej konsystencji).

  4. Zwiększam ogień, żeby sos się zagotował. W dwóch miejscach odsuwam warzywa, tworząc zagłębienia i wbijam w nie jajka.

  5. Przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję do ścięcia białek (żółtka powinny pozostać płynne).

  6. Posypuję ziołami i od razu serwuję szakszukę prosto z patelni.

Wartości odżywcze
Szakszuka
Wielkość porcji (350 g)
Liczba kalorii 329 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 327mg 109%
Sód 218mg 9%
Potas 797mg 23%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 4g 16%
Cukry 10g
Białko 14g 28%
Witamina A 101.1%
Witamina C 153.1%
Wapń 6.9%
Żelazo 14.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)