Szakszuka czyli, w dosłownym tłumaczeniu, wielki bałagan. Pyszna śniadaniowa potrawa z jajek przyrządzonych z dodatkiem sosu na bazie cebuli, papryki i pomidorów. Najlepsza w sezonie pomidorowym. Nie wyobrażam sobie jej gotowania, gdy pomidorom zupełnie brakuje słodkiego smaku i pięknego, czerwonego koloru. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku. Podstawowy przepis na szakszukę to tylko kilka składników. Zobaczcie jak zrobić szakszukę krok po kroku, a potem spróbujcie dodawać opcjonalnie dodatki według uznania!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 jajka
 - 1 cebula (mała; drobno posiekana)
 - 1 ząbek czosnku (drono posiekany)
 - ½ papryki (pokrojona w kosteczkę lub krótkie, cienkie paski)
 - 2 pomidory (średniej wielkości, dojrzałe i słodkie w smaku; pokrojone w kostkę; można wcześniej sparzyć je i obrać)
 - 1 łyżka oliwy (extra vergine)
 - ½ łyżeczki mieszanki słodkiej papryki i chili
 - 1 szczypta kuminu
 - sól, pieprz
 - świeża kolendra, bazylia lub mięta (posiekana, do posypania)
 
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie na patelni.
 - Dodaję paprykę i podsmażam na niewielkim ogniu, aż zmięknie.
 - Dodaję pomidory i przyprawy. Gotuję na średnim ogniu do zgęstnienia sosu (nie musi, a nawet nie powinien mieć całkowicie gładkiej konsystencji).
 - Zwiększam ogień, żeby sos się zagotował. W dwóch miejscach odsuwam warzywa, tworząc zagłębienia i wbijam w nie jajka.
 - Przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję do ścięcia białek (żółtka powinny pozostać płynne).
 - Posypuję ziołami i od razu serwuję szakszukę prosto z patelni.
 


