Syrop dyniowy - pachnący przyprawami syrop z dyni przepis | Dorota Kamińska

Syrop dyniowy – pachnący przyprawami syrop z dyni

Syrop dyniowy

Oto baza do popularnej kawy jesiennej – syrop dyniowy do spiced pumpkin latte czyli kawy z mlekiem, do której dolewa się syrop z dyni o korzennym aromacie. W sezonie na dynię można przygotować sobie pyszny dyniowy syrop o sprawdzonym składzie i, przede wszystkim, bez dodatku białego cukru. Jest bardzo smaczny i można go używać nie tylko do kawy. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do lodów, koktajli czy innych przysmaków. Można nim nawet polewać grillowane mięso i doprawiać sosy sałatkowe!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dynię

Syrop z dyni bez cukru

Zależało mi na tym, żeby stworzyć syrop dyniowy bez cukru i przetestowałam kilka składów. Można przygotować syrop dyniowy, słodząc go ksylitolem lub erytrytolem, syropem z agawy, stewią, a nawet suszonymi daktylami lub połową bardzo mocno dojrzałego banana.

Pamiętajcie, że cukier w syropach działa nie tylko jako słodzik, ale też konserwuje. Dlatego bezpiecznie jest przygotować syrop z dyni w mniejszych ilościach i przechowywać w lodówce, lub pasteryzować w słoikach. Niestety, wtedy straci część swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Ja wolę robić mało i zużywać na bieżąco.

Syrop dyniowy

Syrop z dyni - pachnący przyprawami syrop dyniowy

Pyszny syrop z dyni czyli przepis na syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, tj. imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż i goździki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: syrop dyniowy, syrop z dyni, syrop z dynią
Liczba porcji: 200 ml
Kalorie: 25.6kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka wody lub soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki puree z dyni (można wykorzystać surową, zmiksowaną w blenderze razem z poniższymi przyprawami dynię lub puree z gotowanej/pieczonej dyni)
  • 1 łyżeczka oleju (o łagodnym smaku, np. kokosowy lub rzepakowy, albo masło klarowane)
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki anyżu
  • 2-4 goździki (górna część czyli nasiona)
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub syropu z agawy (można zastąpić miodem lub wykorzystać ½ bardzo dojrzałego banana albo 2 suszone daktyle; owoce przed dodaniem do syropu trzeba zmiksować w blenderze)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz wanilii, zagotowuję w niedużym garnku (jeśli korzystam z miodu i puree z pieczonej/gotowanej dyni, również nie dodaję ich do gotowania).
  • Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut.  Jeśli korzystam z puree z pieczonej/gotowanej dyni, dodaję je do garnka 5 minut przed końcem gotowania.
  • Czekam aż syrop przestygnie i do jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) dodaję miód i wanilię. W razie potrzeby jeszcze raz miksuję całość w blenderze.
  • Przechowuję w słoiku w lodówce przez maksymalnie 5 dni. Przed dodaniem do kawy latte delikatnie podgrzewam lub odpowiednio wcześniej wyjmuję z lodówki, żeby syrop uzyskał pokojową temperaturę.

Przydatne przepisy i poradniki

Nie jest to tak bardzo słodki syrop dyniowy jak sklepowe wersje bazujące na karmelizowanym cukrze. W razie potrzeby można dosłodzić go wybranym środkiem słodzącym mocniej niż wg proporcji zasugerowanych w przepisie.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić puree dyni gotowanej lub pieczonej

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (20 ml) z syropem z agawy, sokiem z pomarańczy i olejem rzepakowym w składzie | Calories: 25.6kcal | Carbohydrates: 4.9g (2%) | Protein: 0.2g | Fat: 0.5g (1%) | Sodium: 4.6mg | Potassium: 62.2mg (2%) | Fiber: 0.3g (1%) | Sugar: 3.7g | Vitamin A: 20.06% | Vitamin C: 15.34% | Calcium: 0.69% | Iron: 0.87%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z większą, czy mniejszą ilością cynamonu, który wpływa też na kolor syropu.

Syrop z dyni
Syrop z dyni

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował oraz do czego go najchętniej wykorzystujecie :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)