fbpx
Czytasz właśnie
Syrop dyniowy – pachnący przyprawami syrop z dyni

Syrop dyniowy – pachnący przyprawami syrop z dyni

Syrop dyniowy

Oto baza do popularnej kawy jesiennej – syrop dyniowy do spiced pumpkin latte czyli kawy z mlekiem, do której dolewa się syrop z dyni o korzennym aromacie. W sezonie na dynię można przygotować sobie pyszny dyniowy syrop o sprawdzonym składzie i, przede wszystkim, bez dodatku białego cukru. Jest bardzo smaczny i można go używać nie tylko do kawy. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do lodów, koktajli czy innych przysmaków. Można nim nawet polewać grillowane mięso i doprawiać sosy sałatkowe!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dynię

Syrop z dyni bez cukru

Zależało mi na tym, żeby stworzyć syrop dyniowy bez cukru i przetestowałam kilka składów. Można przygotować syrop dyniowy, słodząc go ksylitolem lub erytrytolem, syropem z agawy, stewią, a nawet suszonymi daktylami lub połową bardzo mocno dojrzałego banana.

Pamiętajcie, że cukier w syropach działa nie tylko jako słodzik, ale też konserwuje. Dlatego bezpiecznie jest przygotować syrop z dyni w mniejszych ilościach i przechowywać w lodówce, lub pasteryzować w słoikach. Niestety, wtedy straci część swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Ja wolę robić mało i zużywać na bieżąco.

Zobacz też
Tahini

Syrop z dyni

Syrop z dyni - pachnący przyprawami syrop dyniowy

Pyszny syrop z dyni czyli przepis na syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, tj. imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż i goździki.
4.60 from 5 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: syrop dyniowy, syrop z dyni, syrop z dynią
Liczba porcji: 200 ml
Kalorie: 25.6kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka wody lub soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki puree z dyni (można wykorzystać surową, zmiksowaną w blenderze razem z poniższymi przyprawami dynię lub puree z gotowanej/pieczonej dyni)
  • 1 łyżeczka oleju (o łagodnym smaku, np. kokosowy lub rzepakowy, albo masło klarowane)
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki anyżu
  • 2-4 goździki (górna część czyli nasiona)
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub syropu z agawy (można zastąpić miodem lub wykorzystać ½ bardzo dojrzałego banana albo 2 suszone daktyle; owoce przed dodaniem do syropu trzeba zmiksować w blenderze)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Nie jest to tak bardzo słodki syrop dyniowy jak sklepowe wersje bazujące na karmelizowanym cukrze. W razie potrzeby można dosłodzić go wybranym środkiem słodzącym mocniej niż wg proporcji zasugerowanych w przepisie.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić puree dyni gotowanej lub pieczonej

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz wanilii, zagotowuję w niedużym garnku (jeśli korzystam z miodu i puree z pieczonej/gotowanej dyni, również nie dodaję ich do gotowania).
  • Zmniejszam ogień do minimum i gotuję, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut.  Jeśli korzystam z puree z pieczonej/gotowanej dyni, dodaję je do garnka 5 minut przed końcem gotowania.
  • Czekam aż syrop przestygnie i do jeszcze ciepłego (ale nie gorącego!) dodaję miód i wanilię. W razie potrzeby jeszcze raz miksuję całość w blenderze.
  • Przechowuję w słoiku w lodówce przez maksymalnie 5 dni. Przed dodaniem do kawy latte delikatnie podgrzewam lub odpowiednio wcześniej wyjmuję z lodówki, żeby syrop uzyskał pokojową temperaturę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (20 ml) z syropem z agawy, sokiem z pomarańczy i olejem rzepakowym w składzie | Kalorie: 25.6kcal (1%) | Węglowodany: 4.9g (2%) | Białko: 0.2g | Tłuszcze: 0.5g (1%) | Sód: 4.6mg | Potas: 62.2mg (2%) | Błonnik: 0.3g (1%) | Cukier: 3.7g (4%) | Witamina A: 1003IU (20%) | Witamina C: 12.7mg (15%) | Wapń: 6.9mg (1%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z większą, czy mniejszą ilością cynamonu, który wpływa też na kolor syropu.

Syrop z dyni
Syrop z dyni

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował oraz do czego go najchętniej wykorzystujecie :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom