Surówka z pora przepis | Dorota Kamińska

Surówka z pora

Surówka z pora

Surówka z pora nie gościła w moim rodzinnym domu na stole i po raz pierwszy spróbowałam jej na obiedzie u koleżanki. Charakterystyczny, ostry smak był przełamany słodkim jabłkiem, a całość utrzymana przez majonez. Postanowiłam wrócić niedawno do tej pysznej surówki i przypomnieć sobie jej smak. Zobaczcie jak zrobić surówkę z pora krok po kroku. Polecam ją z dodatkiem marchewki i jogurtu naturalnego oraz świeżej mięty.

 

3 od 4 osób
Surówka z pora - przepis
Surówka z pora
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Surówka z pora z jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepsza surówka porowa!

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z pora
Liczba kalorii: 55 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 por (duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce)
  • 1 jabłko (ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej mięty (posiekana; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Surówka z pora - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki surówki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze
Surówka z pora
Wielkość porcji (1 porcja)
Liczba kalorii 55 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 4mg 1%
Sód 88mg 4%
Węglowodany ogółem 1g 0%
Witamina A 3%
Witamina C 1.8%
Wapń 1.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Surówka z porem - przepis
Surówka z porem – przepis
Surówka z porem
Surówka z porem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)