Surówka z pora przepis | Dorota Kamińska

Surówka z pora

Surówka z pora

Surówka z pora nie gościła w moim rodzinnym domu na stole i po raz pierwszy spróbowałam jej na obiedzie u koleżanki. Charakterystyczny, ostry smak był przełamany słodkim jabłkiem, a całość utrzymana przez majonez. Postanowiłam wrócić niedawno do tej pysznej surówki i przypomnieć sobie jej smak. Zobaczcie jak zrobić surówkę z pora krok po kroku. Polecam ją z dodatkiem marchewki i jogurtu naturalnego oraz świeżej mięty.

 

Surówka z pora - przepis

Surówka z pora

Surówka z pora z jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepsza surówka porowa!
3.25 od 4 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z pora
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 55kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 por (duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce)
  • 1 jabłko (ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej mięty (posiekana; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki surówki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 55kcal | Carbohydrates: 1g | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sodium: 88mg (4%) | Vitamin A: 3% | Vitamin C: 1.8% | Calcium: 1.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Surówka z porem - przepis
Surówka z porem – przepis
Surówka z porem
Surówka z porem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)