Surówka z marchewki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

  • prosta, smaczna i zdrowa
  • dwa sosy do wyboru: jogurtowo-śmietankowy lub winegret
  • pyszny dodatek do mięs i ryb na obiad
Surówka z marchewki

Surówka z marchewki to klasyka gatunku, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa. Jeden z niewielu dodatków warzywnych do obiadu, który wówczas lubiłam. Moja mama robiła ją z dodatkiem śmietany, odrobiny soli z cukrem oraz soku z cytryny. To podstawowy skład, o łagodnym smaku. Dziś z pewnością warto zamiast cukru wykorzystać jego zdrowszy zamiennik. Polecam erytrytol lub ksylitol. Możecie też dodać miód czy syrop z agawy. Trochę „podrasowałam” przepis na surówkę z marchewki. Wzbogaciłam ją o dodatek rodzynek i cynamonu oraz jabłka i ananasa. Jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego, poleca się Wam surówka marchewkowa z sosem winegret. Klasycznie, jeśli nie chcecie winegretu, dodajcie do niej sos śmietankowo-jogurtowy. Zobaczcie jak zrobić surówkę z marchewki.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na dodatki do obiadu

Surówka z marchewką jest jedną z tych, które lubię jadać w towarzystwie pstrąga, najlepiej w kolorowym bukiecie. Świetnie sprawdzi się na talerzu w sąsiedztwie buraczków oraz kiszonej kapusty.

Przepis na surówkę z marchewki

Najprostsza wersja to starcie marchwi na tarce o drobnych oczkach. Potem doprawienie solą i pieprzem i wymieszanie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany. Zaproponuję Wam jednak jej wyjątkową wersję, z sosem winegret lub śmietankowo-jogurtowym, z dodatkiem jabłka lub ananasa. Do wyboru :).

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki klasyczna polska lub francuska surówka z marchwi z sosem winegret i natką pietruszki – którą wersję wybierasz?
4.41 od 5 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z marchewki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 106kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bazowe składniki

  • 4 marchewki (duże, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 jabłko (opcjonalnie; obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 plaster ananasa (opcjonalnie; świeży, o grubości ok. 1,5 cm, pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)

Sos winegret

  • 1 szalotka (lub 1 mała cebulka, drobno posiekana)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 cytryna lub spora limonka (tylko wyciśnięty sok)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)

Sos śmietankowy lub jogurtowy

  • 4-6 łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Zupa minestrone

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Sos

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Surówka z marchewki

  • Zalewam składniki bazowe surówki sosem, w razie potrzeby mocniej doprawiam i, jeśli jest taka możliwość, odstawiam na min. 1 godzinę do lodówki (smaki się „przegryzą”).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić jogurt naturalny

Wartości odżywcze

Serving: 100g (wersja ze wszystkimi opcjonalnym dodatkami i sosem winegret) | Kalorie: 106kcal (5%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Fat: 5g (8%) | Sód: 58mg (3%) | Potas: 208mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 6915IU (138%) | Witamina C: 15mg (18%) | Wapń: 19mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Która wersja najlepsza? Dajcie znać, czy wypróbowaliście obie!

Surówka z marchewki przepis

Polecam Wam również wypróbowanie nieco bardziej orientalnych przypraw. Do sosu jogurtowego doskonale pasuje odrobina chili oraz korzennej mieszanki cynamonu, imbiru, kolendry i gałki muszkatołowej. Zamiast soku z cytryny możecie dodać ten wyciśnięty ze świeżej pomarańczy. Z pewnością niejedną osobę zaskoczy taki zestaw składników. A może zamiast rodzynek żurawina? I troszeczkę uprażonego słonecznika, orzechów lub migdałów? Spójrzcie, ile możliwości daje taka prosta surówka!

Surówka z marchewki
Surówka z marchewki

Bardzo jestem ciekawa, czy przypadła Wam do gustu moja surówka marchewkowa. Z którymi dodatkami smakuje Wam najbardziej i do jakiego dania? Napiszcie w komentarzu :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom