Surówka z marchewki przepis | Dorota Kamińska

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Klasyka gatunku, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i jeden z niewielu dodatków warzywnych do obiadu, który lubiłam, to surówka z marchewki. Moja mama robiła ją z dodatkiem śmietany, odrobiny soli z cukrem oraz soku z cytryny. To podstawowy skład, o łagodnym smaku, a dziś trochę go „podrasowałam”, wzbogacając o dodatek rodzynek i cynamonu czy jabłka i ananasa, a jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego, poleca się Wam surówka marchewkowa z sosem winegret.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Surówka z marchewką jest jedną z tych, które lubię jadać w towarzystwie pstrąga, najlepiej w kolorowym bukiecie. Świetnie sprawdzi się na talerzu w sąsiedztwie buraczków oraz kiszonej kapusty.

Która wersja najlepsza?

5 od 1 osoby
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Surówka z marchewki klasyczna polska lub francuska surówka z marchwi z sosem winegret i natką pietruszki - którą wersję wybierasz?
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z marchewki
Liczba kalorii: 106 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Bazowe składniki
  • 4 marchewki (duże, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 jabłko (opcjonalnie; obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 plaster ananasa (opcjonalnie; świeży, o grubości ok. 1,5 cm, pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
Sos winegret
  • 1 szalotka (lub 1 mała cebulka, drobno posiekana)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 cytryna lub spora limonka (tylko wyciśnięty sok)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
Sos śmietankowy lub jogurtowy
  • 4-6 łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić jogurt naturalny
Surówka z marchewki - Jak zrobić
Sos
  1. Wszystkie składniki mieszam w miseczce.
Surówka z marchewki
  1. Zalewam składniki bazowe surówki sosem, w razie potrzeby mocniej doprawiam i, jeśli jest taka możliwość, odstawiam na min. 1 godzinę do lodówki (smaki się „przegryzą”).
Wartości odżywcze
Surówka z marchewki
Wielkość porcji (100 g (wersja ze wszystkimi opcjonalnym dodatkami i sosem winegret))
Liczba kalorii 106 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Sód 58mg 2%
Potas 208mg 6%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 2g 8%
Cukry 11g
Witamina A 138.3%
Witamina C 18.2%
Wapń 1.9%
Żelazo 2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Surówka z marchewki
Surówka z marchewki
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)