Surówka z marchewki przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Klasyka gatunku, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i jeden z niewielu dodatków warzywnych do obiadu, który lubiłam, to surówka z marchewki. Moja mama robiła ją z dodatkiem śmietany, odrobiny soli z cukrem oraz soku z cytryny. To podstawowy skład, o łagodnym smaku, a dziś trochę go „podrasowałam”, wzbogacając o dodatek rodzynek i cynamonu czy jabłka i ananasa, a jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego, poleca się Wam surówka marchewkowa z sosem winegret.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Surówka z marchewką jest jedną z tych, które lubię jadać w towarzystwie pstrąga, najlepiej w kolorowym bukiecie. Świetnie sprawdzi się na talerzu w sąsiedztwie buraczków oraz kiszonej kapusty.

See Also
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Która wersja najlepsza?

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki klasyczna polska lub francuska surówka z marchwi z sosem winegret i natką pietruszki - którą wersję wybierasz?
4 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z marchewki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 106kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bazowe składniki

  • 4 marchewki (duże, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 jabłko (opcjonalnie; obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 plaster ananasa (opcjonalnie; świeży, o grubości ok. 1,5 cm, pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)

Sos winegret

  • 1 szalotka (lub 1 mała cebulka, drobno posiekana)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 cytryna lub spora limonka (tylko wyciśnięty sok)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)

Sos śmietankowy lub jogurtowy

  • 4-6 łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Sos

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Surówka z marchewki

  • Zalewam składniki bazowe surówki sosem, w razie potrzeby mocniej doprawiam i, jeśli jest taka możliwość, odstawiam na min. 1 godzinę do lodówki (smaki się „przegryzą”).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić jogurt naturalny

Wartości odżywcze

Serving: 100g (wersja ze wszystkimi opcjonalnym dodatkami i sosem winegret) | Calories: 106kcal (5%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Fat: 5g (8%) | Sodium: 58mg (3%) | Potassium: 208mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 11g (12%) | Vitamin A: 6915IU (138%) | Vitamin C: 15mg (18%) | Calcium: 19mg (2%) | Iron: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood