Surówka z kapusty pekińskiej przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej, najprostsza sałatka na grilla czy surówka studencka, jeśli została przygotowana ze składników: kapusta + sos z torebki + majonez podwędzony sąsiadom z akademika :). Nie wymaga ucierania, można pokroić ją zarówno w drobniejsze jak i grubsze kawałki.

Zobacz też: Więcej pomysłów na surówkowe pyszności i najlepsze przepisy na dania z grilla

Dla mnie jedna z surówek z czasów licealnych, kiedy w sklepach zaczęła pojawiać się kapusta pekińska: o zupełnie innym smaku, jeśli porównać ją z naszą białą kapustą i o wiele lepszym wyglądzie i trwałości po pokrojeniu niż zwykła sałata masłowa. Dziś spowszedniała, ale nadal jest jedną z częściej kupowanych kapust surówkowych, a nie każdy wie, że doskonale smakuje też po podsmażeniu lub uduszeniu na patelni i nie wymaga długotrwałego gotowania.

Ale na razie na surowo, w klasycznej wersji. Lubicie?

Zobacz też
Winegret

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej czyli obowiązkowy dodatek do mięs z grilla lub codziennych obiadów, polana sosem majonezowym z dodatkiem koperku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z kapusty pekińskiej
Liczba porcji: 3 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego koperku (drobno posiekany)
  • 1 cebulka dymka (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka majonezu (duża, czubata)
  • pieprz, sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kapustę kroję w cienkie paski (im cieniej pokrojony głąb, tym lepiej).
  • Pozostałe składniki mieszam w małej miseczce.
  • Kapustę wkładam do salaterki, polewam sosem i podaję. Szybko, prawda?

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos winegret
  2. Jak zrobić domowy majonez
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Wielke Grillowanie”.

Zobacz komentarze (1)
  • Osz ty! Taaaki fajny i ciekawy blog,a ja jeszcze go nie odkryłam no!:D
    Ale.. spooko już nadrabiam zaległości..:P
    Dziękuję za miłe słowa na moim blogu:))
    Pozdrawiam.
    Ps: a sałatkę znam nie powiem,moja mama jak byłam jeszcze w podstawówce i przedszkolu bardzo często ją robiła do devolajów :D!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom