Surówka z kapusty pekińskiej, najprostsza sałatka na grilla czy surówka studencka, jeśli została przygotowana ze składników: kapusta + sos z torebki + majonez podwędzony sąsiadom z akademika :). Nie wymaga ucierania, można pokroić ją zarówno w drobniejsze jak i grubsze kawałki.
Zobacz też: Więcej pomysłów na surówkowe pyszności i najlepsze przepisy na dania z grilla
Dla mnie jedna z surówek z czasów licealnych, kiedy w sklepach zaczęła pojawiać się kapusta pekińska: o zupełnie innym smaku, jeśli porównać ją z naszą białą kapustą i o wiele lepszym wyglądzie i trwałości po pokrojeniu niż zwykła sałata masłowa. Dziś spowszedniała, ale nadal jest jedną z częściej kupowanych kapust surówkowych, a nie każdy wie, że doskonale smakuje też po podsmażeniu lub uduszeniu na patelni i nie wymaga długotrwałego gotowania.
Ale na razie na surowo, w klasycznej wersji. Lubicie?

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego koperku (drobno posiekany)
- 1 cebulka dymka (drobno pokrojona)
- 1 łyżka octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka majonezu (duża, czubata)
- pieprz, sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sos winegret
- Jak zrobić domowy majonez
Jak zrobić
- Kapustę kroję w cienkie paski (im cieniej pokrojony głąb, tym lepiej).
- Pozostałe składniki mieszam w małej miseczce.
- Kapustę wkładam do salaterki, polewam sosem i podaję. Szybko, prawda?
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Wielke Grillowanie”.
Osz ty! Taaaki fajny i ciekawy blog,a ja jeszcze go nie odkryłam no!:D
Ale.. spooko już nadrabiam zaległości..:P
Dziękuję za miłe słowa na moim blogu:))
Pozdrawiam.
Ps: a sałatkę znam nie powiem,moja mama jak byłam jeszcze w podstawówce i przedszkolu bardzo często ją robiła do devolajów :D!