fbpx
Czytasz właśnie
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Hit imprezowy u mojej bratowej to surówka z kalafiora, przygotowana z dodatkiem czosnku, koperku i jogurtu. Doprawia się ją solą i pieprzem, a od niedawna bratowa eksperymentuje i dorzuca dodatkowe składniki, np. kukurydzę. Kalafior można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować w blenderze na małych obrotach. Zobaczcie jak zrobić surówkę z kalafiora krok po kroku.

Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora z czosnkiem, koperkiem i kukurydzą lub ogórkiem, z dodatkiem jabłka i majonezowo-jogurtowego sosu.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Leżakowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z kalafiora
Liczba porcji: 6
Kalorie: 102kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kalafior (średni, bez trzonu; utarty na tarce o grubych oczkach lub grubo zmielony w blenderze)
  • 200 g kukurydzy (ugotowana lub z puszki, odcedzona)
  • 1 jabłko (obrane; utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 pęczek koperku (drobno posiekany; można zastąpić tymiankiem)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Tort makowy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kukurydzę można zastąpić utartym na tarce o grubych oczkach ogórkiem.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam dokładnie w misce i odstawiam do lodówki na 30 minut do „przegryzienia”.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 102kcal (5%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 4g (6%) | Cholesterol: 2mg (1%) | Sód: 61mg (3%) | Potas: 394mg (11%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 95IU (2%) | Witamina C: 49.7mg (60%) | Wapń: 32mg (3%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Surówka z kalafiora - przepis
Surówka z kalafiora – przepis
Zobacz komentarze (0)
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom